Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Afyon 

Afyon'da süt üreticisinin cebine 20 milyon lira fazladan para girecek

AFYONKARAHİSAR (CİHAN)- Afyonkarahisar’da sütün kalitesinin arttırılmasıyla üreticinin cebine 20 milyon lira fazladan para gireceği belirtildi.


Afyonkarahisar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, sütün elde edilmesi, toplanması, taşınması ve süt işleme tesislerine teslimine kadar geçen sürelerdeki koşulların standartlara kavuşturulması için çalışma başlattı. Sütün kalitesinin arttırılmasıyla hem pazar payının artması, hem de insan sağlığı açısından oluşabilecek olumsuzlukların ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, başlatılan çalışma neticesinde sütün, üreticinin elinden daha kaliteli ve daha sağlıklı bir şekilde yerine ulaştırılmış olacağını ve daha yüksek fiyata satılabileceğini söyledi. Arap, toplama merkezlerine geldikten sonra içerisindeki bakteri ve mikroorganizma oranına göre sütün kalitesine bedel ödendiğini kaydetti. Arap, çalışmalar sonrasında üreticinin elde ettiği sütün uygun koşullarda ve zamanında işletmeye ulaştırılarak daha kaliteli ve daha sağlıklı süt elde edilmiş olacağını, bu durumda üreticinin sütüne daha yüksek fiyata satılabileceğini anlattı. Afyonkarahisar’da yıllık 450 bin ton civarında süt üretildiğini ifade eden Arap, litresi 50-60 kuruştan üreticiden alınan sütün, bir liraya kadar satılması durumunda yıllık üreticinin cebine 20 milyon lira fazla para gireceğini dile getirdi. Mayıs ayından itibaren kriterleri taşımayanların faaliyetlerine izin verilmeyeceğini kaydetti.

HANGİ STANDARTLAR GELİYOR?

Alınan kararlar neticesinde gerek üretici kooperatifleri, gerekse özel sektör toplayıcıları kayıt altına alınıyor. Bundan sonra her önüne gelen rastgele süt toplayamayacak. Toplayıcılara 1 Nisana kadar eğitim ve sertifika verilerek 30 Nisana kadar toplayıcıların taşıyıcı araçları ile süt toplamada kullandıkları alet ekipmanlarının uygunluğuna göre mühürlü kod numarası bulunan bir plaka verilecek. Ayrıca süt toplayacak bu araçların güzargahları belirlenecek.

Öte yandan süt toplama ve teslim saatleri de uygulamayla disiplin altına alınıyor. Alınan kararlar doğrultusunda süt; kışın sabah saat 09.00’a, yazın sabah saat 08.00’e kadar, kışın akşam saat 18.00-20.00, yazın ise saat 20.00- 22.00 arasında toplanmış ve yerine ulaştırılmış olacak. Aynı zamanda süt toplayıcılar ise güneş ışığını geçirmeyen, korozyona dayanıklı, insan sağlığı açısından tehlike yaratmayan, sütün doğal yapısı üzerinde olumsuz etkiye sahip olmayan, sütle reaksiyona girmeyecek malzemeden olacak. CİHAN

Ekleme Tarihi
14.02.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: süt üreticisi,afyon
Link: Afyon'da süt üreticisinin cebine 20 milyon lira fazladan para girecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız