Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Süs bitkilerinde ihracat hedefi 100 milyon dolar

ORDU - Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner Kazaz, 2012 verilerine göre Türkiye'de 76 milyon dolarlık süs bitkileri ihracatının söz konusu olduğunu belirterek, "2013 yılı sonu itibarıyla 100 milyon dolarlık süs bitkisi ihracatı hedefleniyor" dedi.


Kazaz, Türkiye'de her yıl süs bitkilerine yönelik üretim alanlarının genişlediğini söyledi.
 
Üretim arttıkça Türkiye'nin bu sektörde yaptığı ihracatın da arttığını belirten Kazaz, "Son bir yıl içerisinde ihracat rakamlarımız yüzde 35 civarında arttı" diye konuştu.
 
Üretim alanlarının en çok Akdeniz Bölgesi'nde olduğunu anlatan Kazaz, şöyle devam etti:
"Türkiye'de 2012 verilerine göre yaklaşık 33 bin 500 dekar alanda süs bitkileri üretim alanı mevcut. Bunun 11 bin 400 dekar alanını kesme çiçekçilik oluşturmakta. Üretim alanlarını değerlendirdiğimizde Akdeniz Bölgesi ön planda. Bunu Marmara ve Ege izlemekte. Türler bazında ele aldığımızda ise Akdeniz'de ağırlıklı olarak karanfilin, Ege'de kesme gül, kasımpatı ve nergisin, Marmara'da da yine kesme gül ve karanfilin ön planda olduğunu görüyoruz. Türkiye'den 2012 verilerine göre 76 milyon dolarlık süs bitkisi ihracatı söz konusu. Bunun 27 milyon dolarını kesme çiçekler oluşturmakta. Kesme çiçek ihracatının yüzde 90'lık kısmını da yaklaşık 25 milyon dolarla karanfil oluşturmakta. Üretim alanları stabil olarak artış gösterse de ihracat rakamlarının son yıllara göre giderek arttığını anlıyoruz."

"Süs bitkilerinde ihracat hedefi 100 milyon dolar"

Türkiye'nin süs bitkilerinde ihracat hedefini yükselttiğini vurgulayan Kazaz, şöyle konuştu:
"Eskiden sadece kesme çiçek ihracat edilirken son yıllarda özellikle Türkmenistan, Azerbaycan ve Irak gibi ülkelere dış mekan süs bitkileri ihracat edilmektedir. Yine 2012 verilerine göre yaklaşık 43 milyon dolar civarında dış mekan süs bitkileri ihracatımız söz konusu. Kesme çiçek sektörü yoğun bir sektördür. Türkiye'de dolaylı olarak 250 bin kişiye istihdam olanağı sağlıyor. Birim alanında çalışan eleman sayısı ve birim alanındaki getirisi ile beraber önemli sektörlerimizden biri olduğunu söyleyebiliriz. İhracat rakamlarımızın her yıl iyiye gittiği bir gerçek. Bir önceki yıl 56 milyon dolar olan ihracatımız bir sonraki yıl yaklaşık yüzde 35 artışla 76 milyon dolar oluyor. 2013 yılı sonu itibarıyla 100 milyon dolarlık süs bitkisi ihracatı hedefleniyor. Biz bu rakamın gerçekleşeceğini düşünüyoruz."

"Özel günlerde üretim tüketimimizi karşılamıyor"

Kazaz, Türkiye'de özel günlerde çok çiçek tüketiminin olduğunu ve bu nedenle üretimin tüketimi karşılamadığını belirterek, şunları kaydetti:
 
"Türkiye özellikle karanfil ihracatçısı bir ülke. Kesme çiçek açısından sadece ağırlıklı olarak kesme gül ithal ediyoruz. Bunun yanında kesme orkide ithal ediyoruz. Fakat Türkiye'deki üretim alanları da tüketimimizi karşılamıyor. Özellikle 14 Şubat Sevgililer Günü ve 8 Mart Kadınlar Günü'nde. Bunun için de özellikle Hollanda, Kenya, Kolombiya ve Ekvador gibi ülkelerden kesme gül ithal ediyoruz. Yine aynı şekilde orkideyi de ithal ediyoruz."
 
Doç. Dr. Soner Kazaz, Karadeniz Bölgesi'nin iklim yapısının bu çiçek türlerinin yetişmesi konusunda çok müsait olduğunu sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.02.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Süs bitkilerinde ihracat hedefi 100 milyon dolar
Link: Süs bitkilerinde ihracat hedefi 100 milyon dolar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız