Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tzob Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Açıklaması


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2013 yılını kapsayan düşük faizli kredi kullanımına yönelik Bakanlar Kurulu Kararının yürürlüğe girdiğini bildirerek, "Düşük faizli kredilerin açılması için tebliğ bir an önce yayımlanmalı" dedi.


Bayraktar, yaptığı açıklamada, 16 Şubat Cumartesi günkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla bu yıl da çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden, 2013 yılında bitkisel, hayvansal üretim ve muhtelif konularda işletme ve yatırım kredisi kullanabileceğini bildirdi. Karar kapsamında kullanılacak kredilerde, uygulanacak sübvansiyon oranlarının yüzde 25 ile yüzde 100 arasında değiştiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

"Ziraat Bankası'nın sübvansiyonlu tarımsal krediler için uyguladığı yüzde 10 olan cari faiz oranı dikkate alındığında, üreticilerimiz 2013 yılında konusuna göre değişmekle birlikte yüzde 0 (sıfır) ile yüzde 7,5 arasında faiz oranıyla kredi kullanabilecektir. İndirim oranları, damızlık etçi sığır ve damızlık düve yetiştiriciliği, küçükbaş hay Van yetiştiriciliği, kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliği, yurtiçi sertifikalı tohum, fide, fidan üretimi ile modern basınçlı sulama sitemleri konularında kullanılacak işletme ve yatırım kredilerinde uygulanacak faiz oranı yüzde 0 (sıfır) olacak."

Çok yıllık yem bitkisi üretimi ile su ürünleri yetiştiriciliğine yatırım döneminde, kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliğine işletme ve yatırım döneminde yüzde 0 (sıfır) faizle kredi kullandırılmasının bu yıl karara eklendiğini bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:

"Bilindiği üzere, hayvancılığın en önemli sorunları arasında yem maliyetlerinin yüksekliği gelmektedir. Bu amaçla yem üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve yeterli miktarda temini için üretimin artırılması zorunluluk haline gelmiştir. Birlik olarak fazlasıyla önemsediğimiz bu konuda, çiftçilere yatırım aşamasında sıfır faizli, işletme döneminde yüzde 2,5 faizli kredi kullandırılması, yem üretiminin artırılması hususunda yapılması gereken bir adımdı. Kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliğine yatırım ve işletme dönemi için yüzde 0 faizle kredi kullandırılması bu yıl ilk kez eklenmiştir. Son yıllarda üretim ve ihracat rakamlarının hızla arttığı kanatlı sektöründe yeni yatırımların gerçekleşmesine katkı sağlayacak bu karar, sektör açısından olumlu olmuştur. Geçen yıl su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığına yatırım kredilerinde yüzde 50, işletme kredilerinde ise yüzde 25 faiz indirimi uygulanırken, bu yıl yetiştiricilik ve avcılık birbirinden ayrılmış, su ürünleri yetiştiriciliğinde yatırım kredisinde yüzde 100 faiz indirimi getirilmiştir."

Bayraktar, üreticilere kullandırılacak olan işletme ve yatırım kredisi limitlerinin konularına göre 500 bin lira ile 20 milyon lira arasında değiştiğini belirtti. Bu yıl kredi üst limiti artmamakla birlikte konular içinde limit artırımı yapıldığını vurgulayan Bayraktar, "Bakanlar Kurulu kararında geçen yıl hayvansal üretim konularında en düşük 250 bin lira olan kredi dilimi 750 bin liraya, yaygın bitkisel üretim konusunda en düşük 25 bin lira olan kredi dilimi 50 bin liraya çıkarılmıştır. Ayrıca toplamda damızlık süt sığırcılığı hariç kullanılabilecek en yüksek kredi tutarı 10 milyon liradan 15 milyon liraya yükseltilmiştir" dedi.

Bu yılın başından itibaren düşük faizli kredi kullanmak amacıyla başvuruda bulunan üreticilerin karar çıkmadı gerekçesiyle geri çevrildiği bilgisini veren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Düşük faizli kredi uygulamasının başlaması için konuyla ilgili Uygulama Tebliğin de yayınlanması beklenmektedir. Karar yayınlanmasına rağmen uygulama tebliği henüz yayımlanmadığı için çiftçilerimiz halen düşük faizli kredi kullanamamaktadır. Çiftçilerimiz genel olarak kış aylarında nakit ihtiyacı konusunda krediye ihtiyaç duyarken, serada üretim ile narenciye, nar gibi ürünleri yetiştiren üreticiler girdi alımı ve hasat için, hay Van yetiştiricileri ise çoğunlukla nakit ihtiyacı, yem ve hay Van alımı için ihtiyaç duymakta; bu amaçla ocak, şubat aylarında kredi talebinde bulunmaktadır. Ancak, kararın ve uygulama tebliğinin gecikmesi nedeniyle bu aylarda çiftçilerimiz sıkıntı yaşamaktadır."

Diğer bankaların 2012 yılında yüzde 15-25 arasında değişen oranlarda yıllık faiz uyguladığını belirten Bayraktar, "Çiftçilerin bu aylardaki kredi ihtiyacı dikkate alındığında devlet desteğinin önemi daha net ortaya çıkmaktadır. Üreticilerin düşük faizli krediye ulaşabilmesi için Uygulama Tebliği bir an önce yayımlanmalı, kredilerin açılması sağlanmalıdır" dedi.

Bayraktar, Güneydoğu ve Doğu Anadolu Projesi Kapsamındaki İllerde Kurulacak Damızlık Sığır İşletmesi Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu kararının da 16 Şubat Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi. Bayraktar, bu kararın amacının Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamındaki Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerinde süt sığırcılığının geliştirilmesi, modern işletmelerin kurulması, hayvansal üretimde verimliliğin ve kalitenin artırılması ile bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması olduğunu, üreticilerin yapacakları sütçü ve kombine ırklarla damızlık süt sığırcılığı işletmesi yatırımlarının desteklenmesinin planlandığını kaydetti.

Doğu Anadolu Projesi kapsamındaki Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Elazığ, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illerinde büyükbaş hayvancılık işletmelerinin kurulması, et ve süt üretiminde verimlilik ile kalitenin artırılması ve bölgesel kalkınmayı sağlamaya yönelik olarak üreticilerin etçi ve kombine ırklarla kuracakları damızlık amaçlı sığır işletmesi yatırımlarının desteklenmesinin amaçlandığını vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:

"Bayburt ve Gümüşhane illerindeki üreticiler de etçi ve kombine ırklarla kuracakları damızlık amaçlı sığır işletmesi yatırımları için bu karar kapsamında sağlanan desteklerden yararlanabilecekler. Bu karar üreticilerin bireysel veya bir arada yapacakları öz sermayeye dayalı en az 50 baş ve üzeri kapasiteye sahip projeli damızlık sığır işletmeleri yatırımlarına 2013-2015 yılları arasında hibe desteği uygulanmasına ilişkin usul ve esasları kapsıyor. Hibe oranları yeni yatırımlarda inşaatta yüzde 30, damızlık gebe düve alımında yüzde 40 ve sağım ünitesi ve/veya soğutma tankı alımında yüzde 40 olarak belirlendi.

Gerçek ve tüzel kişilerce kurulacak işletmeler hibe desteğinden bir kez yararlanabilecek olup, yatırım tutarının desteklemeye esas üst sınırı her yıl uygulama esasları tebliğinde saptanacak. Yatırım tutarının üst sınırı aşan kısmı ise ayni olarak yatırımcı tarafından karşılanacak. Her proje sahibi sadece bir projesi için hibe desteğinden faydalanabilecek. Bu karar kapsamında desteklemeden yararlanacak projelerde inşaat yapımı, hay Van alımı ve makine alımı olarak belirlenen üç yatırımında yer alması gerekiyor. Ancak işletmesinde tebliğde belirtilen şartları taşımak kaydıyla bir veya iki yatırımı bulunduran yatırımcı eksik kalan bir veya iki yatırım ihtiva eden proje ile başvurarak gerçekleştirdiği yatırım desteğinden yararlanabilecek."

Bu karar kapsamındaki hibe desteklerden kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklıklarının faydalanamayacağını vurgulayan Bayraktar, "Ayrıca bu destek unsurlarından yararlanan yatırım harcamaları diğer kamu kurum ve kuruluşlarının desteklerinden yararlanamayacak. Bu kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları içeren tebliğ de 30 gün içinde Bakanlıkça çıkarılacak" dedi. - Ankara - (İHA)

Ekleme Tarihi
19.02.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Tzob Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Açıklaması
Link: Tzob Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Açıklaması




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız