Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Zeytin İskelesi IOC’nin tanıdığı laboratuvarlar listesine girdi 

Zeytin İskelesi IOC’nin tanıdığı laboratuvarlar listesine girdi


IOC'nin tanıdığı laboratuvarlar arasına 2012 yılında girmeyi başaran Zeytin İskelesi, satış ve pazarlama yanında farklı bir hedefe daha ulaşmayı başarmış oldu.


İZMİR - Uluslararası Zeytinyağı Konseyi’nin (IOC) tanıdığı laboratuvarlar arasına 2012 yılında girmeyi başaran Zeytin İskelesi, satış ve pazarlama yanında farklı bir hedefe daha ulaşmayı başarmış oldu. 1959’da İspanya’nın Madrid şehrinde kurulan IOC’nin zeytin ve zeytinyağı alanında Birleşmiş Milletler’e bağlı bağımsız tek kuruluş olduğunu hatırlatan Zeytin İskelesi Genel Müdürü Fatih Cenikli, Türkiye’nin de bu kuruluşun 17 üyesinden biri olduğunu dile getirdi.

Dünyadaki uluslararası zeytin ve zeytinyağı ticaretinde 1981 yılından bu yana, ürün standartlarını IOC’nin belirlediğini anlatan Cenikli, “IOC teknik ve bilimsel yayınlarının yanı sıra zeytin ve zeytinyağının tanıtımına yönelik çalışmalar, analiz metotları ve ticari standartlarla ilgili yayınlar yapıyor. Dünyadaki tüm zeytinyağı üreticilerinin zeytinyağı kimyasal ve duyusal analizlerindeki gelişmeleri takip ettiği kuruluş da bu. Konsey, tanıdığı kimyasal ve duyusal laboratuvarların listesini yayınlıyor ve bu liste her yıl yapılan yeterlilik testiyle yenileniyor. IOC’nin yeterlilik testine katılabilmek için laboratuvar koşullarının uygunluğu, güvenliği, konsey tarafından yayınlanan analiz metotlarını uygulayabilecek cihazların ve eğitimli personelin olması şartları aranıyor” dedi.

Cenikli, 2012-2013 yılı için Türkiye ile birlikte İspanya, İtalya, Yunanistan, Tunus, Suriye, ABD, Fransa, Fas, Slovenya, Portekiz, Arjantin gibi ülkelerden toplamda 50 laboratuvarın kimyasal analiz laboratuvarı olarak tanındığını söyledi.

Laboratuvarlarının, koşullarının uygunluğu, güvenliği, konsey tarafından yayınlanan analiz metotlarını uygulayabilecek cihazların ve eğitimli personelin olması şartlarını sağlayarak, bu yılki testi başarı ile geçerek IOC’nin tanıdığı kimyasal laboratuvarlar listesine girdiğini hatırlatan Cenikli, “Zeytin İskelesi markası üreticiden tüketiciye kadar olan değer zincirinde pazarlama ve markalaşmaya verdiği önemin yanında sahip olduğu laboratuvarı ile ürünlerinin lezzet ve kalitesini IOC’nın koymuş olduğu dünya standartlarında gerçekleştiriyor” diye konuştu.

“Zincir mağazaların tamamında varız”

Cenikli, Zeytin İskelesi’nin 2012 yılında ulusal zincir mağazalarının tamamında yer alma hedefini de gerçekleştirdiğini söyledi. Organik zeytinyağında pazar liderliğini sürdürdüklerini vurgulayan Cenikli, kendi markaları ve ambalajlarıyla satış konusunda da en son Kanada ve Çin’e ihracatı gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Cenikli, ABD’de özellikle hızla büyüyen organik ve natürel ürün marketleri olduğunu belirterek, “Amerika’da toplam gıda pazarı yüzde 5 büyürken bu pazar yüzde 10 büyüyor. O pazarda faaliyet gösteren 30’a yakın zincir mağaza var. Bunlar toplamda bin 400 mağazaya sahip. Bu mağazalara yönelik bir çalışma yürüttük ve şu anda bazı zincir mağazalarda Zeytin İskelesi ürünleri kendi markasıyla satılmaya başlandı” bilgilerini verdi.

Cenikli, ABD’de zeytinyağı pazarının büyüklüğünün 306 bin ton olduğunu, bunun da yaklaşık 2 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne denk geldiğini ifade etti. Geçtiğimiz yıl itibarıyla Amerika’da organik ve natürel ürünler pazarının büyüklüğünün ise 30 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Cenikli, “Zeytin İskelesi olarak bu alanda faaliyet gösteren zincir mağazalarla ilgili bir proje yürütüyoruz. Bunun yanı sıra en son Çin’e yine kendi markamızla 10 bin şişe zeytinyağı ihraç ettik” dedi.

Cenikli, 2012’nin ikinci yarısında şirkette profesyonel yöneticilerin ağırlıklı olduğu bir yapılanmaya gittiklerini de söyledi. 2013 yılında ise yerel zincir marketlere de ürün vermeye başladıklarını hatırlatan Cenikli, “Ayrıca bölge bayilikleri oluşturuyoruz. Son dönemde ihracat da ağırlık kazanmaya başladı. Bu yıl zeytinyağı rekoltesi geçen yıldan daha yüksek. Dünya fiyatları Türkiye’nin lehine gelişiyor. Bir de buna İspanya’daki kuraklığın eklenmesiyle bu yıl Türkiye zeytinyağı ihracatı tekrar eski günlerine dönmeye başlayacak. Bu artan talepten biz de pay almak istiyoruz. Bizim burada tek hedefimiz var kendi markamızla ve ambalajımızla satış yapmak” ifadesini kullandı.

Cenikli, 2013 yılında iç tüketimi artırmaya ağırlık vereceklerini de dile getirdi. Sadece natürel zeytinyağı konusunda uzmanlaşmış bir firma olduklarına dikkat çeken Cenikli, “Bizim ürün gamımızın içinde riviera ve rafine edilmiş yağlar yok. Sadece natürel sızma zeytinyağı ve natürel organik zeytinyağı var. Yani hiçbir kimyasal işlem görmeden doğrudan tüketilen yağlar üzerinde uzmanlığımızı geliştirerek, çalışıyoruz. Ayrıca, zeytinyağı sektöründe bugün çok büyük pay almayan ama tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her gün talebi artan organik zeytinyağında, Zeytin İskelesi olarak liderliğimizi sürdürmek istiyoruz” şeklinde görüş bildirdi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
26.02.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Zeytin İskelesi, IOC, tanıdığı laboratuvarlar listesine girdi
Link: Zeytin İskelesi IOC’nin tanıdığı laboratuvarlar listesine girdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız