Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

ABD’ye yaprak sarma


Zuhal Çelik ve Murat Ödül’ün 1992’de İzmir’de kurduğu Ege Hazır Yiyecek, dünyanın en büyük havayolu şirketi ABD’li Delta Airlines’a yaprak sarma, humus, bruşetta ve tapenade satmaya başladı.

İZMİR’de 10 bin metrekare kapalı alanda üretim yapan Ege Hazır Yiyecek, dünyanın en büyük havayolu şirketi ABD’li Delta Airlines için yaprak sarma, humus, bruşetta ve tapenade üretmeye başladı. Torbalı’daki fabrikada 550 kişilik istihdama sahip firma, yurtdışından gelen yoğun talepler üzerine ihracata başladı. Kosher ve Helal sertifikaları başta olmak üzere tüm gıda üretim belgelerine sahip firma; mezelik, yemeklik, premium, atıştırmalık, sosluk, tatlım, zeytin ve turşu olmak üzere 8 ana grup altında 200 çeşit ürün üretiyor. Firmanın kurucuları Zuhal Çelik ve Murat Ödül, girişimcilik öykülerine şöyle anlatıyor:

MÜCVER VE ÇİĞKÖFTEYLE BAŞLADIK

· 1992’de işe başladık. Öncesinde bir büro malzemeleri firmasında pazarlamacıydık. Murat Bey Adana’dan gelmişti. Aynı işyerinde çalışırken ‘Bir iş yapalım’ fikri doğdu. O sıralar babamın Hatay’daki (İzmir) pastanesi kapanmıştı. Dükkânı kiraya vermek istiyordu. 20 metkarelik bir dükkândı. Babama ‘Kiraya verme ben orada iş yapacağım’ dedim. Dükkânı ben kiraladım. O zamanlar ona çok kızmıştım ‘Benden bile kira alıyor’ diye ama Allah razı olsun bana esnaflığı öğretmiş oldu. 1 yıl sonra da dükkânı hak ettiğimi söyleyip tapusunu verdi. Biz o küçük dükkânda meze türü şeyler, sarma, mücver, çiğköfte, içliköfte, rus salatası gibi ürünler yaparak başladık.

TANSAŞ VE BİM

· Bir müşterimiz yeni açılacak bir hipermar-ketin müdürüymüş. ‘Bize de ürün verin’ dedi. 1996’ydı. Derken; bir rakip bizi şikayet etmiş. Pes etmek yerine üretimimizi belediyenin istediği gibi düzenledik. Sonra Metro, ardından Carreforsa müşterimiz oldu. Tansaş’lara da girmeyi başardık. Karabağlar’da 80 metrekarelik bir yere taşındık. Sonra BİM’e de ürün vermeye başladık ve bu da işimizi hızla büyüttü.

Market raflarına 200 yiyecekle girdi

EGE Hazır Yiyecek Genel Müdürü Murat Ödül, 2010 yılında, Torbalı’da 27 dönümlük bir yer alarak 15 milyon liralık yatırımla 10 bin metrekare kapalı alana sahip yeni bir fabrika kurduklarını anlatıyor. Murat Ödül şöyle konuşuyor: “2012’de bu yeni tesisimize geçtik. 200 çeşit ürüne ulaştık. Ama hayal edip her an yeni ürünler de ekliyoruz. Şu anda 550 kişilik çalışanımız var.” Ciromuz 2012’de 39 milyon lira oldu. Piyasadaki çok büyük üreticilere fason da üretiyoruz.”

Bir fuar ihracatı patlattı

ZUHAL Çelik, ihracatla ilgili şu bilgileri veriyor: “2012 Şubat’ından itibaren küçük çaplı ihracata başladık. İhracatı asıl büyüten İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) milli katılımı ile gittiğimiz Paris’teki SIAL Fuarı oldu. Ummadığımız kadar sipariş aldık. ABD, Fransa, BAE, Kuveyt, Suudi Arabistan, İsrail, Kanada, Fransa için şu anda ürün hazırlıyoruz. Suudi Arabistan Havayolları için yaprak sarma üretiyoruz. Delta Airlines için de yaprak sarma, humus, bruşetta ve tapenade yapıyoruz. ABD’de perakende pazarı için de anlaşmalarımızı yaptık. Şu an ihracata haftada 3-4 konteyner ürün çıkarıyoruz. 2013’te ve 2014’te ihracatımız katlanarak büyüyecek. Şu andaki anlaşmalarımıza göre 2013’de 6. aydan sonra aylık 2 milyon liralık ihracat yapacağız.”

DİĞER E-KOBİ HABERLERİ

Şekerlemeciler Dubai’de ofis açıyor

İSTANBUL Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu (ŞMTG) Başkanı Zekeriya Mete, Dubai’de “Dubai’yi, ticaretin çok rahat yapıldığı, Ortadoğu ve Afrika için bir üs olarak kullanmayı hedefliyoruz” dedi. Dubai’de 18. kez gerçekleştirilen gıda, gıda teknolojileri ve paketleme fuarı Gulfood’a Türkiye’den 18 firma katıldı. Fuarda konuşan Mete, sektörün 2012 Ocak ayında 140, 2013 Ocak ayında ise 155 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, “Dubai’deki ofis açıp bir showroom gibi düzenleyip ticaret müşavirimizle birlikte, ihracatçılarımıza destek olacağız” diye konuştu.

Collezione Fas’a ve Kiev’e yerleşti

TÜRK hazır giyim markası Collezione, yurt dışında büyümeye devam ediyor. Ukrayna’nın Kiev şehrindeki Ocean Plaza Alışveriş Merkezi’nde ve Fas’ta yeni mağazalar açan firma, böylece yurt dışında 19 ülkedeki satış noktalarını 50’ye çıkardı. Collezione Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Akyiğit, “İki yeni mağazamızda da satışlarımızı çok iyi gidiyor. Her iki ülkede de yeni mağazalar açabiliriz” diye konuştu. ‘Fast–Fresh-Fashion Ürün’ anlayışıyla yola devam ettiklerini söyleyen Akyiğit, ocak ayında da Malezya’da mağaza açtıklarını hatırlatarak, “Fas, Avrupalı markaların hızlı moda anlamında kullandıkları bir üretim üssü. Collezione Türkiye’de elde ettiğimiz tecrübe ile artık üretim ülkelerinde de hem yerel hem de global markalarla rekabet edebilecek güçte” dedi.

Obama’nın bahsettiği ‘3D’ Türkiye’de de yayılıyor

90 Hızlı İmalat Teknolojileri A.Ş. Genel Müdürü Burak Pekcan, ABD Başkanı Barack Obama’nın, “Birliğin Durumu” konuşmasında “Geleceğin Sanayi Devrimi” şeklinde ifade ettiği, 3 boyutlu (3D) tasarım ve yazıcı teknolojisi hakkında “3D teknolojisi bilgisayarda üretilen ya da tasarlanan bir şeyin çıktısını alabilmektir. Bu teknoloji ilk olarak NASA tarafından uzay sanayinde kullanılmaya başlandı. Türkiye’de otomotivden sonra en fazla savunma sanayi ve beyaz eşya sektörü bu teknolojiyi kullanıyor. Son yıllarda inşaat ve mimari de kullanılıyor” dedi.









http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
26.02.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: yaprak sarma
Link: ABD’ye yaprak sarma




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız