Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ödemiş Tariş, Zeytinyağında Bin 100 Ton İşleme Hedefini Tutturdu  

- ÖDEMİŞ TARİŞ, ZEYTİNYAĞINDA BİN 100 TON İŞLEME HEDEFİNİ TUTTURDU 
- TARİŞ, ZEYTİN ÜRETİCİSİNE BUDAMA EĞİTİMİ VERECEK 


İZMİR (İHA) - Ödemiş’in Ortaköy köyünde yer alan Tariş Ödemiş Zeytinyağı Kooperatifi, geride kalan zeytinyağı sezonu için belirlediği bin 100 ton ürün işleme hedefini tutturdu.
 
 
Kontinü sistem zeytinyağı tesisinde bin 100 ton zeytin sıkarak yaklaşık 190 ton zeytinyağı elde eden Tariş Ödemiş Zeytinyağı Kooperatifi, yeni sezon öncesi üreticilere budama semineri vermeyi planlıyor.
Zeytinyağında fiyatın son günlerde yüz güldüren seviyelere geldiğini kaydeden Tariş Ödemiş Zeytinyağı Kooperatifi Müdür vekili Süleyman Temel, “Zeytinyağı üretiminde Tariş Ödemiş tesisi olarak hedefi tutturduğumuzu söyleyebiliriz. Ürünün az olduğu sezonda yaklaşık bin 100 ton civarında zeytin işledik. Geçen yıl ürün bol iken bin 300 ton işlemiştik. Bu açıdan üreticimizin artık Tariş’e daha çok ilgi gösterdiğini görüyoruz. Bu gerçekten sevindirici. Son 15 günde gemi yüklemesi olduğundan, sezonu kilo fiyatı olarak 4 ila 4,2 TL civarında açan 1 asit zeytinyağı 4,90-5 TL aralığına kadar yükseldi. Bu da üreticinin daha fazla kazanmasını sağladı. Dünya genelinde beklenen randımanda sapmalar meydana geldi. Tire, Bayındır, Selçuk, Ödemiş ekseninde bölgemize baktığımızda en az sapmanın Ödemiş’te olduğunu belirtebiliriz. Bu üretim sezonunda yaklaşık 190 ton zeytinyağı elde edildi” şeklinde konuştu.
 
Zeytin üreticisinin doğru bilinen yanlışlar nedeniyle daha az kazandığına dikkati çeken Temel, şöyle devam etti: “Öncelikle ağaçların bakımı iyi yapılmalı. Ağaçların dinlenmesine imkan tanınmalı. Biz hasat için her zaman 15 Aralık-15 Ocak dönemini öneriyoruz. Ancak görüyoruz ki hala hasatlar sürüyor. Üreticimiz sanıyor ki zeytin bekledikçe yağlanıyor ama normalde zeytin zaten Aralık’ta yağlanmasını bitiriyor. Belirttiğimiz dönemde hasat olursa ağaçlar dinlenme olanağı bulur. Bu da gelecek sezonlar için yağın kalitesini artırır. Zeytinyağında hep belirttiğimiz gibi nicelikten çok nitelik önemli. Bu nedenle miktardan ziyade kalite önde geliyor. Örneğin üreticimiz zeytinyağının tadını yakıcı bulunca benim yağım kalitesiz diyor. Ama öyle değil; zeytinyağının yemeklik olması için tadının acı ve yakıcı olması, aroma taşıması gerekiyor.
 
Üretirken kazanmak da çok önemli bu nedenle üreticimiz klasik sistem yerine artık silkme makinelerine geçmeli. Bu şekilde ağaçlarımız da daha az zarar görür. Zeytinyağında maalesef bölgemiz gereken değeri henüz bulamadı. Kaliteli yağlar üretilmesine karşın geri planda kalıyor. Bölgemiz de zeytinyağı konusunda bir coğrafi işarete sahip olmalı. Zeytin için güzel bir iklim ve toprak yapısına sahip olan Küçük Menderes havzasında odalar, kooperatifler, üreticilerle el ele verip kendisini geliştirmeli ve zeytine sahip çıkmalı. Biz Ödemiş Tariş olarak ilerleyen günlerde üreticilerimize budama semineri vereceğiz. Tariş’ten gelecek mühendis arkadaşlarımız arazide uygulamalı olarak budama konusunda üreticilerimiz bilgilendirecek. Eğitim çalışmalarımıza başka konularda da devam edeceğiz.”

Ekleme Tarihi
26.02.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Ödemiş Tariş,zeytin
Link: Ödemiş Tariş, Zeytinyağında Bin 100 Ton İşleme Hedefini Tutturdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız