Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Dünyanın 3. Büyük Turunçgil Gen Bahçesi ÇÜ’de 


Adını Türkiye'nin en verimli topraklarının bulunduğu ovadan alan Çukurova Üniversitesi, narenciyeden zeytine, avokadodan cevize kadar pek çok türde gen bahçesine sahip.


Adını Türkiye'nin en verimli topraklarının bulunduğu ovadan alan Çukurova Üniversitesi(ÇÜ), narenciyeden zeytine, avokadodan cevize kadar pek çok kültür bitkisinde gen bahçesine sahip.

ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Elekcioğlu, fakültenin, sahip olduğu tarım arazilerinde yaptığı araştırmalarla bölge üreticilerine yol gösterdiğini ve bilime önemli katkıda bulunduğunu ifade ederek, araştırma ve uygulama çiftliği arazisinde adeta hazinelerin yattığını kaydetti.

Elekcioğlu, Fakülte arazisinde 21 ülkeden getirilen 960 farklı çeşit ve türde narenciye gen kaynağının ve 386 çeşit zeytin gen kaynağının yanı sıra ceviz, avokado, şeftali, Trabzon hurması, yenidünya, kiraz, kayısı, badem, Antep fıstığı gen bahçelerinin de bulunduğunu belirtti.

Gen bahçelerinin Türkiye’nin hazinesi olduğunu ifade eden Elekcioğlu, diğer gen bahçelerinde de bilimsel çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.

Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu da, gen bahçelerinin Türkiye'nin ve dünyanın geleceği olduğunu dile getirerek, ÇÜ'deki narenciye gen bahçesinin paha biçilemez bir değer olduğunu vurguladı.

Gen bahçesi için tüm Türkiye'yi gezdiklerini, İzmir'den Hatay'a kadar turunçgil örnekleri topladıklarını anlatan Yeşiloğlu, Türkiye'nin birçok bölgesinden örnekler aldıkları gibi kendilerinin de çeşitler elde ettiklerini ifade etti.

Turunçgil gen bahçemiz bin 200 dekar arazinin içinde kurulu olduğunu ve ÇÜ gen kaynağının öneminin farkında olduğunu kaydeden Yeşiloğlu, ABD ve İspanya'dan sonra dünyanın 3. büyük turunçgil gen bahçesi olduğunu ifade etti. Yeşiloğlu, bahçenin Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescillendiğini kaydetti.








http://www.tarimtv.gov.tr/

Ekleme Tarihi
01.03.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: narenciye,turunçgil
Link: Dünyanın 3. Büyük Turunçgil Gen Bahçesi ÇÜ’de




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız