Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Mersin 8. Uluslararası Tarım Fuarı Açıldı 

MERSİN 8. ULUSLARARASI TARIM FUARI AÇILDI

MERSİN (İHA) - Mersin 8. Uluslararası Tarım Fuarı, Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever açıldı. Türkiye’de tarım sektörünün 100 milyar TL’yi aşan milli hasılasıyla önemini koruduğunu belirten Sever, 2012 yılında tarım ürünlere ihracatının 15,3 milyar dolara ulaştığını söyledi.
Mersin 8. Uluslararası Tarım Fuarı’nın açılışına, Ekonomi Bakan Yardımcısı Sever’in yanı sıra Mersin Vali Yardımcısı Nihat Karabiber, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ve protokol üyeleri katıldı.

CNR EXPO Yenişehir Fuar Merkezi’ndeki Tarım Fuarı’nın açılışında konuşan Bakan Yardımcısı Sever, 2002-2012 yılları karşılaştırıldığında hayal dahi edilemeyecek hedeflerin bir bir gerçekleştiğini ifade eden Sever, İstikrar ve güven ortamı sayesinde 2012 sonu itibariyle ihracatın 152,6 milyar dolara, milli hasılanın 800 milyar dolara, kişi başına gelirin de 10 bin 600 dolara çıktığını kaydetti. Kuzey Afrika ve komşu ülkelerde yaşanan sıkıntıları, 2008 sonbaharından itibaren bütün dünyayı kapsayan finansal kriz ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin düştüğü durumu hala izlediklerini vurgulayan Sever, “AB bizim en büyük ihracat pazarımızın başında geliyordu geçmiş yıllarda. Yüzde 60’a kadar çıkan AB pazar payının, almış olduğumuz tedbirlerle yüzde 40’lar seviyesine indirilmiş olması ve alternatif pazarları oluşturmamız sayesinde bunca sıkıntıya rağmen hem ihracat artışımızı yüzde 13’ün üzerinde gerçekleştirdik hem de ülke olarak büyümemizi sürdürüyoruz. Euro bölgesindeki 17 ülkeden sadece 6’sı şu anda kriz öncesi milli gelir düzeyine erişebilmiş durumda, hala eksideler. Devletin borç stokunun milli hasılaya oranı itibariyle baktığımızda 27 AB üyesi ülkenin 21’inden daha iyi durumdayız” dedi.

İhracat sayesinde Türkiye’nin büyümeye devam ettiğinin altını çizen Sever, 2012’nin ilk 9 aylık döneminde yüzde 2,6’lık bir büyüme olduğunu, burada ihracatın sağladığı katkının ise yüzde 4,64 düzeyinde bulunduğunu dile getirerek, işadamlarına ve ihracatçılara teşekkür etti. Tarım sektörünün milli hasıla içerisindeki payının kademeli olarak azaldığını ve yüzde 8’lere kadar düştüğünü aktaran Sever, “Ancak, hala 6,1 milyon kişiye istihdam sağlıyor, toplam istihdamın yüzde 25’i. Tarım sektörü 100 milyar TL’yi aşan milli hasılasıyla önemini koruyor. Aldığımız tedbirlerle 2012 yılında tarım ürünleri ihracatımız 15,3 milyar dolara ulaştı. Bu, dünyadaki artışın çok üzerinde bir rakamdır. 2012 sonu itibariyle tarım sektörü 4,5 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. 2002 yılında devletin tarıma vermiş olduğu toplam destek 1,9 milyar TL, 2012 sonunda 7,6 milyar TL’lik destek verdik hükümet olarak” diye konuştu.

“MERSİN, TARIMSAL HASILADA TÜRKİYE İKİNCİSİ”

Mersin’in, tarımsal hasıla itibariyle Antalya’nın ardından 2. sırada yer aldığına işaret eden Sever, Mersin’in 1,3 milyar dolar olan 2012 ihracatının bunun 810 milyon dolarla yüzde 62’sini tarım sektörünün oluşturduğuna dikkat çekti. Meyve sebze sektöründe 2,2 milyar dolarlık Türkiye ihracatının yüzde 21’inin Mersin’den gerçekleştirildiğini de bildiren Sever, “Narenciyede en erkenciden en geççiye kadar Mersin’e, Çukurova’ya özgü narenciye çeşitlerini geliştirmek istiyoruz. Yapacağımız ıslah çalışmalarıyla hedefimiz Ağustos ayında portakal, mandalina hasadını başlatmak, Mart ayı sonuna kadar da bu hasadı sürdürmek” ifadelerini kullandı.

MTSO Başkanı Aşut da bu yıl Tarım Fuarı’nın 9 bin metrekare kapalı, 5 bin metrekare açık alanla kapılarını açtığını söyledi. Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin katkısıyla başta İran olmak üzere Irak, Türki Cumhuriyetler, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan, Sudan, Beyaz Rusya, Moldova, Mısır ve Ürdün’den alım heyetlerini misafir edeceklerini belirten Aşut, Mersin’in tarımdaki yerine değindi. Mersin’in, meyve üretiminde Türkiye’de birinci sırada olduğunu kaydeden Aşut, şöyle devam etti: “Örtü altı üretimde ikinci, sebze üretiminde Türkiye üçüncüsüdür. Genel tarım üretiminde Türkiye 4.’sü olan Mersin, tarımsal üretim değeriyle Türkiye 2.’sidir. Mersin, tarımda katma değeri yakalayabilen bir kenttir. Tarım sektöründe çalışanlar toplam istihdamın yüzde 58’ini oluşturmaktadır. Yani Mersin ekmeğini tarımdan kazanmaktadır. Tarım üretiminin her yıl yüzde 20 arttığı Mersin’de amacımız sadece nitelikte değil, üretim şeklinde de üst düzeye ulaşmaktır. Mersin tarımını yüksek teknolojiye kavuşturacak bir Tarım-Gıda Teknoparkı tasarladık. Özel sektörün tüm çabalarına rağmen, işin kamu ayağı ne yazık ki aynı hızda hareket etmedi. Küçük ve orta ölçekli tarım-gıda firmaları için katma değeri, verimliliği, eğitimi ve yüksek teknolojiyi yakalamanın tek yolu olan Tarım-Gıda Teknoparkı olmadan Tarım Bakanlığımızın 2023 vizyonunda tarımsal üretimi ve ihracatı artırma hedeflerine nasıl ulaşacağı sorgulanmalıdır.”

Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Sever ve beraberindekiler kurdele keserek Tarım Fuarı’nın açılışını gerçekleştirdi. Sever, fuardaki stantları da tek tek gezerek, firma temsilcileriyle bir araya geldi.

Tarım Fuarı, 3 Mart 2013 tarihine kadar açık kalacak. 

Ekleme Tarihi
01.03.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Mersin 8. Uluslararası Tarım Fuarı Açıldı
Link: Mersin 8. Uluslararası Tarım Fuarı Açıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız