Muğla'da Türkiye'nin İlk "Trüf Bahçesi" Kuruluyor "Trüf bahçesi" Yatağan'da kuruluyor.
Trüf Mantarını Geliştirme ve Yaygınlaştırma Projesi kapsamında devlet-çiftçi işbirliğine yönelik hazırlanan Türkiye'nin ilk
"Trüf bahçesi" Yatağan'da kuruluyor.
Yatağan Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü, Muğla İl Özel İdaresi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi danışmanlığında yürütülen proje kapsamında Yatağan'da tespit edilen Doğanköy, Nebiköy ve merkezdeki 10 dekar alanda trüf aşılı meşe fidanları dikilmesi planlandı. Alanın yaban hayvanlarından korunması için de etrafı tel örgü ile çevrildi, damla sulama sistemi kuruldu.
Muğla Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici, projenin tanıtımı ve ilk fidanların dikimi için Yatağan'ın Doğanköy köyünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, projeyle çiftçilerin sahip olduğu ve tarımsal olarak aile ekonomisine katkısı çok az olan atıl arazilerin yüksek gelir getiren bir ürünle buluşturulmasının amaçlandığını söyledi.
Ekici, projenin hayata geçmesiyle Muğla Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü olarak Türkiye'de devlet-çiftçi işbirliğine yönelik hazırlanan ve hayata geçirilen ilk trüf bahçesini kurmuş olacaklarını kaydetti.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Aziz Türkoğlu ise trüfün tadı, kokusu ve aromasından dolayı birçok kişinin ilgisini çektiğini, yemeklerin üzerinde sos ya da baharat olarak kullanıldığını belirterek, "Dünyada 6 milyar dolarlık bir ticaret hacmi olan ve siyah elmas olarak nitelendirilen trüf pazarından hak ettiğimiz payı almak istiyoruz. Dünyada trüf üretiminin yüzde 45'ini Fransa, yüzde 35'ini İspanya ve yüzde 20'sini İtalya yapmaktadır" dedi.
Trüfün çok sınırlı bir coğrafyada yayılış göstermesi ve az miktarda toplanmasından dolayı fiyatının kalitesine göre 200 ile 3 bin 500 avro arasında değiştiğine işaret eden Türkoğlu, şöyle konuştu:
"Muğla, Rize'den sonra en çok yağış alan bölge. Bu nedenle Akdeniz iklimi ve kireçli topraklara sahiptir. Bu özellikler trüf üretimi için gerekli şartlardır. Trüf üretiminin en başarılı olduğu iki bitki ise meşe ve fındıktır. Ülkemizde meşe ve fındık ağaçlarının bulunduğu alanlar trüf alanına dönüştürülebilir. Bu kırsal kesim için büyük bir kazanç olacak ve ekoturizme katkı sağlayacaktır."
Türkoğlu, bahçeye dikilen meşe fidanlarının da üniversite-sanayi işbirliği projesiyle üretilen trüf aşılı fidan olduğunu, ilk ürünlerin 5 yıl sonra alınmaya başlanacağını dile getirdi.
Daha sonra Muğla Valisi Fatih Şahin, AK Parti Muğla Milletvekilleri Ali Boğa ve Yüksel Özden, CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar, Yatağan Kaymakamı Hasan Tanrıseven, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ile daire müdürleri, belediye başkanları ve vatandaşlar Türkiye'nin ilk trüf bahçesine meşe fidanlarını dikti.
http://www.haberler.com/
|