Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Domates üreticisi ilaçların maliyetini düşürdü


 
Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Atayurt ve Arkum beldelerindeki domates üreticileri aldıkları ilaçlama makinesiyle domatesin üretiminde kullanılan ilaçların maliyetini yüzde 50 düşürdü. İlaçlama makinesinin buharlama sistemi ile seranın dışından yapılan ilaçlama sayesinde hem maliyet düşüyor, hem kişi zirai ilaca maruz kalmıyor.

Örtü Altı Yetiştiriciliği Derneği Başkanı Mustafa Ünüvar, bölgede ilk kez kendisinin aldığı makine sayesinde yaptıkları ilaçlama sistemi ile insanın tek başına bir günde yapacağı bir işi makine sayesinde iki saatte yaptıklarını belirtti. Mustafa Ünüvar, "Bu makine ile ilaçlamayı tamamen buharlaşma sistemi ile yapıyoruz. Bir dönüm kapalı alana 3 veya 4 litre su kullanıyoruz. Toz ilaç olsun sıvı ilaç olsun hepsini bu makine ile atabiliyoruz ve makine buhar yoluyla ilacı verdiği için seranın içindeki hava sayesinde havadan toprağa kadar bütün alan ilaçlanıyor. Ben bu makineyi almadan önce bir tonluk tankla ilaçlama yapıyordum. Traktörle veya dinamodan uzattığımız hortumla yapıyordum. Bir kişi hortumu tutarken diğeri ilaçlamayı yapıyordu. 2 kişinin sabahtan aksama kadar hortumla ilaçlayacak olduğu alan en fazla 7- 8 dönümdür. Bunun yerine bu makineyle 7-8 dönüm serayı 20-25 litre suyla iki saatte ilaçlayabiliyorsun. Bunun yanı sıra normal hortum ve tankla kullandığımız ilaçtan yüzde 50 az kullanıyoruz. Böylelikle ilaçtan da tasarruf etmiş oluyoruz. Hem maddi yönden hem is gücünden hem de zaman yönünden bizleri oldukça rahatlattı.

DOMATES FİYATLARINDAN MEMNUNUZ

Domates fiyatlarının şuanda 1. 80 kuruş ile 2 TL arasında değişen fiyatlardan satıldığını ve bu durumdan memnun oldukların belirtirken üretici Mustafa Ünüvar, nisan ayının sonu mayıs ayının başı gibi fiyatların düşmesinden endişe ettiklerini de dile getirdi.

Domates üretici Yusuf Erdem ise bu yıl ilk kez denediği ilaçlama makinesinin sayesinde işçi tutarak serayı ilaçlamak zorunda kalmadığını, ilaçlama makinesi sayesinde iki saatte ilaçlama işlemini bitirdiklerini ve maliyetinde yarı yarıya fark etmesinden dolayı memnun olduklarını kaydetti. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
18.03.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Domates üreticisi ilaçların maliyetini düşürdü
Link: Domates üreticisi ilaçların maliyetini düşürdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız