Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Karışım yasağından sonra tavuk şarküteri de zamlandı
 
Yıllık hacmi 265 bin tona ulaşan tavuk şarküteri ürünlerinde mart ayı zamla başladı
.
Tavuktan üretilen sosis, salam ve jambon gibi ürünlerde ortalama 8 TL’lik artış oldu.
 
Geç­ti­ği­miz haf­ta Gı­da, Ta­rım ve Hay­van­cı­lık Ba­kan­lı­ğınca uy­gu­la­ma­ya ko­nu­lan so­sis, sa­lam ve su­cuk ürün­le­rin­de­ki ka­rı­şım ya­sa­ğı, dik­kat­le­ri ta­vuk şar­kü­te­ri pa­za­rı­na çe­vir­di. Şar­kü­te­ri ürün­le­rin­de­ki ka­rı­şım ya­sa­ğı­nın da­na eti ürün­le­rin­de fi­yat ar­tış­la­rı­na ne­den ol­ma­sı, ta­vuk pa­za­rı­nı ha­re­ket­len­dir­di.
 
Yıllık hacmi 265 bin tona ulaşan ta­vuk şar­kü­te­ri ürün­le­rin­de bir yıl­da yüz­de 30 bü­yü­me he­def­le­nir­ken, bu seg­ment­te de cid­di fi­yat ar­tış­la­rı ya­şan­dı. Ka­ra­rın dev­re­ye gir­di­ği 5 Mart tarihi iti­ba­riyle ta­vuktan üre­ti­len sa­lam, so­sis ve jam­bo­nun mar­ket fi­yat­la­rın­da ki­log­ram ba­şı­na or­ta­la­ma 8 TL’­lik bir ar­tış oldu.
 
 
But ve gö­ğüs eti kul­la­nı­la­cak
 
Fi­yat­lar­da­ki bu ar­tı­şın ne­de­ni ise yi­ne ba­kan­lık ta­ra­fın­dan ha­zır­la­nan bir teb­liğ. Teb­liğ doğ­rul­tu­sun­da, ta­vuk­tan üre­ti­le­cek so­sis, sa­lam, jam­bon gi­bi ürün­ler­de sa­de­ce ta­vuk bu­tu ve­ya göğ­sü kul­la­nı­la­bi­le­cek. Bu nok­ta­da ma­li­ye­ti ar­tan fir­ma­lar da fi­yat­la­ra zam­la­rı yan­sıt­tı. Es­ki­den 5 TL’­den sa­tı­lan 250 gram­lık ta­vuk so­sis 8 TL’­den sa­tı­lır­ken, 9 TL’­lik ta­vuk sa­la­mın fi­ya­tı ise 12 TL’­ye çık­tı. Fi­yat­lar­da or­ta­la­ma yüz­de 20’lik ar­tış söz ko­nu­su.
 
Bir ay ön­ce­si­ne ka­dar ta­vuk ürün­le­rin­de me­ka­ni­ği sıy­rıl­mış etin (gö­ğüs ve but dı­şı kı­sım­la­r­dan sıy­rıl­mış et) kul­la­nı­la­bil­di­ği­ne işa­ret eden Ban­vit Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Ömer Gö­re­ner, ma­li­yet­le­rin çok da­ha ucuz ol­du­ğu­nu kay­det­ti.
Ba­kan­lık ka­ra­rı­nın ar­dın­dan fi­yat­la­ra zam yap­mak zo­run­da ka­lın­dı­ğı­na işa­ret eden Gö­re­ner, “Es­ki­den ürün­ler­de me­ka­nik sıy­rıl­mış ta­vuk eti kul­la­nı­yor­duk. Ba­kan­lık ka­ra­rı ile bu ya­sak­lan­dı. An­cak bu ürün­le­ri biz to­nu 500-600 do­lar­dan ih­raç et­me­ye de­vam edi­yo­ru­z” de­di.








Tü­ke­tim yüz­de 30 ar­ta­cak
Kes­ki­noğ­lu Şir­ket­ler Gru­bu Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üye­si Kes­kin Kes­ki­noğ­lu, fir­ma ola­rak uzun za­man­dır pi­liç gö­ğüs eti kul­la­na­rak üre­tim ger­çek­leş­tir­dik­le­ri­ni söy­le­di. Önü­müz­de­ki gün­ler­de fi­yat­la­rın ge­nel sey­rin­de de­vam ede­ce­ği­ni an­la­tan Kes­ki­noğ­lu, “Yüz­de 10’luk bir
fi­yat ar­tı­şı yap­ma­yı plan­lı­yo­ruz. Bu yıl için­de ta­vuk şar­kü­te­ri tü­ke­ti­mi­nin yüz­de 30 art­ma­sı­nı bek­li­yo­ruz. Pa­zar pa­yı­mı­zı da yüz­de 30’a çı­kar­ma­yı he­def­li­yo­ru­z” di­ye ko­nuş­tu.








http://sozcu.com.tr/

Ekleme Tarihi
19.03.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Karışım yasağından sonra tavuk şarküteri de zamlandı
Link: Karışım yasağından sonra tavuk şarküteri de zamlandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız