Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ereğli’de bal ormanları oluşturuluyor 

Ereğli’de bal ormanları oluşturuluyor
 
 

ZONGULDAK (CİHAN)- Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR), Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle planlanan bal ormanlarının ilkinin oluşturulacağı Ereğli ilçesine bağlı Çaylıoğlu beldesinde incelemelerde bulunuldu.

Zonguldak’ta, bal ormanları oluşturulması çalışmalarına başlandı. İlki Afyon’da oluşturulan ve bölgede bal ormanı oluşturulması düşünülen Çaylıoğlu beldesinde, ZAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Güney, Çaylıoğlu Belediye Başkanı Rıfkı Gültekin ve Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile incelemelerde bulundu. İncelemeler sonrasında açıklamada bulunan Zonguldak Orman Bölge Şube Müdürü Yakup Varlık, saha incelemesini tamamladıktan sonra projenin uygulamasına geçeceklerini belirterek, uygun görülmesi halinde projeyi hayata geçireceklerini ifade etti.

Ereğli Orman İşletme Müdür Yardımcısı İdris Tetik de bal ormanı oluşturmayı planladıkları alana 5 bin kestane fidanı, 10 bin ıhlamur fidanı, 3 bin akasya fidanı ile yan türleri dikeceklerini söyledi.

Çaylıoğlu Belediye Başkanı Rıfkı Gültekin ise bal ormanı için beldelerindeki ormanlık alanın tercih edilmesinden memnunluk duyduğunu belirerek, “Bölgemizdeki ormanlar, hedeflenen ormanın oluşturulmasına uygun arazi yapısına sahip. Oluşacak kestane ağaçlarının vereceği ürünler de belde halkımıza ekonomik katkı sağlayacaktır.” dedi.

Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selahattin Güney de bal ormanlarının, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın talimatıyla ilk olarak Afyon’da oluşturulduğunu, iki projenin de Zonguldak’ta hayata geçirileceğini söyledi. Güney, konuşmasında, “ZAYBİR olarak, Orman İşletme Bölge Müdürlüğümüz ile yaptığımız görüşmeler neticesinde, Zonguldak’ta iki yerde bal ormanı kurmaya karar verdik. İlkini de Ereğli’ye bağlı Çaylıoğlu beldesinde 500 dönümlük bir arazi üzerinde kuracağız. Bu ormanlarda yöremizin aranan kestane balını üretmek için de kestane ağaçlarının bulunduğu ormanlık alanların olmasını istedik. Bunun için bölgeye kestane, ıhlamur, akasya, yabani kiraz, yabani elma, yabani armut fidanlarının yanı sıra korunga, yonca, kekik ve nane gibi ballı ve polenli bitkiler ekeceğiz.
İkinci bal ormanı ise Gelik beldesinde olacak. Orada da aynı kültür bitkilerinin ekilmesine dikkat edeceğiz. Devam edeceğimiz projelerle birlikte Türkiye’de ikinci en güzel bal ormanının, Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü ve ZAYBİR ile beraber arıcılarımızın da katılımıyla yapacağız. Amacımız, hem bölgedeki arıcılarımızın bal verimini artırmak hem de bölgede hayvancılık yapan insanlara da hayvanlarını besleyebilecek zeminlerini hazırlamaktır.” diye ifade etti.

ÜRETİME GEÇİŞ HEDEFİ

Zonguldak bölgesinin yüzde 57’sinin ormanlık alandan oluştuğunu hatırlatan Güney, “Bu konuda çok şanslıyız. Bu alanlar içinde rehabilite çalışmaları yapılacak. Çaylıoğlu beldesinde açık alan biraz fazla. İlk etapta orada ekeceğimiz otsu bitkilerle beraber önümüzdeki yıl bal verimine başlanması hesaplanıyor. Oluşturmayı planladığımız bal ormanının yakın çevresinde, zaten ıhlamur ve kestane ağaçlarından oluşan ormanlık alan mevcut. Zira Gelik bölgesi de aynı. Gelecek yıllarda da verimi katlayarak çoğaltacağız. Bu da bizim için son derece önemli ve iyi bir gelişme.” şeklinde konuştu.

YILLIK BAL ÜRETİMİNDE HEDEF

Güney, Zonguldak bölgesindeki yıllık bal üretimini iki katına çıkarmayı hedeflediklerini anlatarak, şöyle dedi: “Diğer bölgelerde sıfırdan kurulan ormanlar var. Onlar 10-15 yıl beklerken, biz ise 1-2 yıl içinde projemizi üretime çevirmiş olacağız. Bir kestane ağacı 7 kilogram, yetişkin bir akasya ağacı 20-25 kilogram, ıhlamur ağaçları 10-15 kilogram bal veriyor. Zonguldak genelinde, yıllık 600 kilogram bal üretimi gerçekleştiriliyor. Oluşturacağımız bal ormanları sayesinde Zonguldak’taki yıllık bal üretiminin ikiye katlanmasını bekliyoruz. Bu da il ekonomisine ciddi katkı sağlayacaktır.”

CİHAN

Ekleme Tarihi
24.03.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Ereğli bal ormanları oluşturuluyor
Link: Ereğli’de bal ormanları oluşturuluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız