Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Sulama Birlikleri Derneği, SUBİRDER  

Altı ay çalışıp bir yıl maaş alıyorlar

Türkiye genelinde faaliyet gösteren 418 sulama birliklerinde yılın 6 ayı çalışmayan bin 963 personele milyonlarca lira ödeme yapılıyor. Daimi işçi statüsündeki bu personele kişi başı 2 bin 400 TL ödeme yapıldığında, sadece bir aylık personel maaşı 4,5 milyon lirayı buluyor.


Sulama Birlikleri Derneği’nin (SUBİRDER) düzenlediği eğitim semineri Antalya’da başladı. Seminere, Türkiye’deki 418 sulama birliğinden 386’sının başkanı ve müdürleri katılıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan bürokratların da iştirak ettiği ve üç gün sürecek seminerde, sulama birliklerinin yaşadığı sorunlar ile bunlara çözüm yolları masaya yatırılıyor.

SUBİRDER Genel Başkanı Mehmet Ergücen, zor durumda olduğunu söylediği çiftçinin parasını ödeyememesinden ötürü birliklerin devlete 616 milyon lira enerji borcu olduğu bilgisini verdi. Ergücen, 360 milyon liradan fazlası gecikme faizi olan bu paranın 2004’ten bu yana ödenemediğini söyledi. Borcu yüzünden kapalı sulama birlikleri olduğunu anlatan Ergücen, bu paranın ödenmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Çözümü; enerjide KDV’nin yüzde 17’ye düşürülmesi, enerji bedelinin en az yüzde 40’ının devlet tarafından ödenmesi olarak işaret eden SUBİRDER Genel Başkanı, “Aksi halde bunun çözüm yolu yok. Ciddi bir borç yığılması olmuş. Bunu 36 ay da 50 ay da yapsanız ödenmeyecek hale gelmiş. Tamamının silinip sıfırlanması lazım. Ondan sonra ödenmeyen enerji bedeli olursa o zaman birlikler hakkında gerekli yasal uygulamayı yapsınlar.” diye konuştu.

Ergücen, birliklerin karşı karşıya olduğu bir diğer sorunun ise norm kadrodan ötürü çalıştırmak zorunda oldukları daimi işçi statüsündeki personel olduğunu dile getirdi. Devlete olan borcunu ödeyemeyen sulama birliklerinin, sadece 6 ay çalıştığı halde 1 yıl boyunca maaş alan bu kişilere milyonlarca lira maaş ödediğine işaret eden Ergücen, çarpıklığı şu sözlerle anlattı: “Sulama birliklerindeki personele, norm kadrodan ötürü daimi işçi statüsünde oldukları için, 12 ay boyunca maaş ödüyoruz. Ancak bu kişileri nisan-eylül arasında 6 ay çalıştırıyoruz. Kış aylarında oturuyorlar, hiçbir şey yapmıyorlar. Bir personelin maliyeti 2 bin 400 TL. Benim kendi birliğimde 30 tane personel var. Daimi işçi statüsünde olan toplam bin 963 personel var. Bunlar diğer kurumlara gönderildiğinde birlikler rahatlayacak.”

Ekleme Tarihi
28.03.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Altı ay çalışıp bir yıl maaş alıyorlar
Link: Altı ay çalışıp bir yıl maaş alıyorlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız