Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tarım Dünyası ile Finansal Piyasalar Entegre Oluyor

İlk uygulama İzmir Ticaret Borsası ve ELİDAŞ ile devreye alındı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından elektronik ürün senedine ilişkin kayıtların tutulacağı "Elektronik Kayıt Kuruluşu Lisansı" verilen Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK), "e-ÜRÜN: Elektronik Ürün Senetleri Merkezi" adını verdiği ve İç Ticaret Genel Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğü projede, İzmir Ticaret Borsası, pamuk ürününde lisanslı depo faaliyeti gösterecek olan ELİDAŞ ve Takasbank ile yapılan çalışmalar sonucunda pamuk Elektronik Ürün Senedine dönüştürüldü. İlk işlemde 2 balya (yaklaşık 440 kg.) pamuk elektronik ürün senedine dönüştürülerek sistem tamamen devreye alınmış oldu.

Böylece, e-ÜRÜN ile birlikte tarım dünyası ile finansal piyasaların entegrasyonu konusunda çok önemli bir adım atıldı. Elektronik ürün senetlerinin MKK'da kaydi olarak ve yatırımcı bazında takip edilmesi, İstanbul Finans Merkezi'nin eylemleri arasında yer alan Ürün İhtisas Borsasının kurulması ve faaliyete geçmesi konusunda da kolaylık sağlayacak. Bu doğrultuda sermaye piyasası kurumlarının bilgilendirilmesi konusunda da çalışmalar yürütülüyor.

Yeni düzenleme ile ürününü lisanslı bir depoya teslim eden çiftçi ya da herhangi bir kurum adına elektronik ürün senedi oluşturuluyor, ürün ve haklarına ilişkin kıymetli evrak hükmündeki kayıtlar sermaye piyasası araçlarında olduğu gibi kayden MKK'da izleniyor.

Elektronik ürün senedi uygulaması ile;

- Çiftçilerimiz ürünlerini lisanslı depoya teslim ettikleri anda hesaplarına elektronik olarak geçen ürün senetleri hakkında anında bilgilendiriliyor ve elektronik ürün senetlerini e-MKK Bilgi Portalı'ndan kontrol etme imkanına sahip oluyorlar.

- Fiziki ürün sertifikalarının yerini elektronik ürün senetleri alıyor. İşlemler; güvenli, hızlı ve etkin bir şekilde yürütülüyor.

- Tarım ürünleri ticareti kolaylaşıyor, borsada derinlik ve likidite artıyor. Fiyatlar daha sağlıklı belirlenebiliyor.

- Sistematik işleyiş sayesinde ürünün teminat olarak kullanımı kolaylaşıyor ve bu doğrultuda çiftçi nakit ve kredi ihtiyacını finansal piyasalardan daha kolay karşılayabiliyor.

- Bankalar açısından bu durum tarım kesimine kullandırılan kredilerin karşılığı olarak alınan teminatların daha güvenilir ve daha likit olmasını sağlıyor.

- Tarım dünyası ile finansal piyasaları entegre eden bu proje sayesinde Türkiye'nin herhangi bir yerindeki bir yatırımcı elektronik ürün senedi alıp satmak istemesi halinde hesabının bulunduğu aracı kuruluşlar üzerinden işlem yapabiliyor. Böylelikle, yatırımcılar herhangi bir sermaye piyasası aracına yatırım yapar gibi tarım ürünlerine de yatırım yapabiliyor.

- Ürün İhtisas Borsası'nın kurulması ve tarım ürünleri üzerine vadeli işlemler piyasasının oluşturulması çalışmaları ivme kazanıyor. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
29.03.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Tarım Dünyası ile Finansal Piyasalar Entegre Oluyor
Link: Tarım Dünyası ile Finansal Piyasalar Entegre Oluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız