Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 Zekeriya Mete 

İhracatçılar: Dünyada GDO’lu pirinç üretimi söz konusu değil, iddialar yersiz

 
 
İSTANBUL (CİHAN)- İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, GDO konusunda yeterli inceleme yapılmadan kamuoyuna açıklama yapılmasının doğru olmadığını söyledi.
 
 
Mete, “GDO’nun 30-40 kilometre çapında yayılma alanı bulunuyor ve etrafındaki ürünlere bulaşabiliyor. Limanlarda taşınan GDO’lu bir ürünün ardından normal bir yük taşındığında bunun diğer ürünlere bulaşma olasılığı bir hayli yüksek.” dedi.

Mersin Limanı’na getirilen 23 bin ton pirince GDO’lu olduğu iddiasıyla el konulmasına ilişkin açıklama yapan Zekeriya Mete, “Dün akşam açıklanan TÜBİTAK raporunda pirinçte sonuç temiz çıktı, iddialar asılsız.” dedi. Dünyada ticarete konu GDO’lu pirinç üretilmediğini söyleyen Mete, şunları kaydetti:

"Yapılan incelemelerde çeltiğe genetiği değiştirilmiş toz bulaştığı, bunun da binde 4 oranında olduğu tespit edildi. Dün akşam açıklanan TÜBİTAK raporunda pirinçte sonuç temiz çıktı. AB binde 9’a kadar GDO’nun bulaşabilirliğini, bunun kabul edilebilir olduğunu belirtiyor. Biz her konuda AB’ye uyuyoruz da neden bu konuda uymuyoruz. AB’nin gıdaya verdiği önemi bütün dünya biliyor. Kabul edilebilir oranlardaki bu limitlerine bizde de uyulmalı.”

Son yaşanan olayların sektöre büyük zarar verdiğini, sektöründe saygın işadamlarının yanlış bilgilerle, bilinçsiz bir şekilde zan altında bırakıldıklarını düşündüklerini ifade eden Mete, “Bu insanlar işçi çalıştırıyor, istihdam yaratıyor, ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Bu işten ekmek yinen yüzlerce, binlerce insan var. Asılsız iddialar yüzünden sektör ciddi zarara uğruyor. Türk adaletine güveniyoruz, arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılacağına inancımız tamdır.” ifadelerini kullandı.



CİHAN

Ekleme Tarihi
12.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: GDO, pirinç
Link: Dünyada GDO’lu pirinç üretimi söz konusu değil, iddialar yersiz




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız