Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ters lale türleri Erzincan’da ıslah ediliyor 

Ters lale türleri Erzincan’da ıslah ediliyor

 
 
ERZİNCAN (CİHAN)- Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu, Türkiye’de ilk defa ‘Türkiye Fritillaria L. (Ters Lale) Türlerinde Çeşit Geliştirme ve Yeni Çeşitlerin Sektöre Kazandırılması’ projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında 19 ilden toplanan 32 çeşit ters lale türünün ıslah çalışması yapılıyor.
 
Bu türler arasında geçtiğimiz yıllarda Hollanda’ya Türkiye’den kaçırılmak istenilen ‘Fritillaria michailovskyi’ türü de bulunuyor.

‘Türkiye Fritillaria L.(Ters Lale) Türlerinde Çeşit Geliştirme ve Yeni Çeşitlerin Sektöre Kazandırılması ’projesi kapsamında, ters lale ıslah çalışları aralıksız sürüyor. Proje kapsamında, 19 ilden 32 tür olmak üzere yaklaşık 350 lale soğanı toplandı. Toplam 37 tür lale soğanından şimdiye kadar 40 bin civarında ters lale soğanı elde edildi. Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Ziraat Mühendisi Meral Aslay, ters lalelerin gen havuzunda ıslahının yapıldığını vurgulayarak, “Mevcut türler arasında melezleme ve seleksiyon ıslahı yapmaktayız. Aynı zamanda mütejenler uygulayarak mutasyon ıslahı yapmaktayız. Çalışmalarımızdan yavaş yavaş sonuçlar almaya başladık. Seleksiyon ıslahı sonucunda bazı çeşitlerimizi çeşit adayı olarak tespit ettik ve onun üretim çalışmaları devam ediyor. 2014 yılı sonu itibariyle de tescil işlemi yaptırdıktan sonra çeşit adaylarımızı süs bitkileri sektörü ile tanıştıracağız. Şu anda Türkiye’nin ters laleleri kurumumuzda koruma altındadır.” dedi.

2006 yılından itibaren projenin sürdürüldüğünü ifade eden Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Enstitüsü Müdürü Birol Karadoğan, “Islah çalışmaları uzun soluklu olduğu için sonuçları da geç almaktayız. Ters lale denilince aklımıza Hollanda geliyor, ama Erzincan Bahçe Kültürleri olarak Türkiye’de ters lale konusunda ve ıslahı noktasında çalışan tek kuruluş biziz. Bu proje neticesinde süs bitkileri sektörüne çok çeşit kazandırmada umutluyuz. Tescillendikten sonra, dışa bağımlı kalmadan, kendi lalelerimizi ülkemiz süs bitkileri sektörüne kazandırmayı arzu etmekteyiz.” şeklinde açıklamada bulundu. CİHAN
 
 
 

Ekleme Tarihi
12.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Ters lale
Link: Ters lale türleri Erzincan’da ıslah ediliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız