Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Yerli pirinç 1 haftada yüzde 30 arttı

Fiyatı 1 haftada uçtu

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, "Biz 1 hafta, 10 gündür GDO'lu pirinç meselesini tartışıyoruz.
 
 
Türkiye'de eğer pirinçte kendi kendimize yetecek üretim olsaydı, bunlara hiç maruz kalmazdık. İthal etmenin nedeni ortadan kalkardı ve böyle bir tehlike söz konusu olmazdı" dedi. Yetkin, yerli pirinç fiyatının 1 haftada yüzde 30 arttığını açıkladı.
 
Yetkin, son günlerde yaşanan "GDO'lu pirinç tartışmalarına" ilişkin TZD Genel Merkezinde basın toplantısı düzenledi.
Kamuoyunda 1 hafta-10 gündür tartışılan GDO'lu pirinçler hakkında birçok belirsizliğin olduğunu dile getiren Yetkin, gerek firmalardan gerekse de ilgili bakanlardan konuya ilişkin farklı açıklamalar yapıldığını ifade etti.

Söz konusu farklı açıklamalar nedeniyle halkın kafasının iyice karıştığını belirten Yetkin, yetkililerden konuya ilişkin kapsamlı bir açıklama beklediklerini söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) rakamlarına göre, 2012 yılında Türkiye'deki pirinç üretiminin 528 bin ton, tüketiminin ise 600 bin ton olduğunu bildiren Yetkin, "Sektör içinden aldığımız bilgilere göre ise 2012 pirinç üretimi 450 bin ton, tüketim ise 700 bin tondur. Piyasadaki 50 ila 100 bin ton arasındaki stok da dikkate alındığı takdirde her halükarda ülkemizde pirinç açığı olduğu ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.

İbrahim Yetkin, bu açığın ise çok rahatlıkla kapatılabilineceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Pirinç üretim alanlarımızın genişliği düşünüldüğünde, destekleme yoluyla tüketimin tamamen karşılanması çok kolaydır ama maalesef bu şekilde olmamaktadır. Yabancı pirincin ithal edilmesinin önemli bir sebebi ithal pirincin yerli pirince göre daha ucuz olmasıdır. Yani ithal pirinç, fiyat yönünden daha cazip hale gelmektedir. Ancak son olaydan sonra ithal pirinçten kaçış olunca, yerli pirinç toptancıları fiyatlara 7 günde yüzde 30 zam yapmıştır. Bunun sonucunda da vatandaş pirinçten kaçtı ve satışlar en az yüzde 20 oranında daraldı. Aslında fiyatlar düşmesi gerekirken, piyasada bu ürünlerin stoklanması gibi bir eğilimin olduğunu görmekteyiz. Bir de 2013 çeltik ekimi önümüzdeki ay yapılacak, yani yeni ürün 4-5 ay çıkmayacak. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde fiyat artışlarının daha yüksek olacağı, stok anlayışının gelişeceği çok açık."

"Sorun üretim meselesidir"

Buna karşılık, üretim ve tüketimin artırılmasıyla pirinç sektörünün kazancının çok daha fazla artırılabilineceğine değinen Yetkin, gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'deki pirinç tüketiminin halen çok düşük olduğunu ifade etti.

Yetkin, yıllardır gıda güvenliği konusuna dikkat çektiklerini anımsatarak, "Biz 1 hafta, 10 gündür GDO'lu pirinç meselesini tartışıyoruz. Türkiye'de eğer pirinçte kendi kendimize yetecek üretim olsaydı, bunlara hiç maruz kalmazdık. İthal etmenin nedeni ortadan kalkardı ve böyle bir tehlike söz konusu olmazdı. Dolayısıyla Türkiye'nin bu konuda çok ciddi problemleri olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

İthalat oldukça her zaman bir riskle karşı karşıya kalınacağına dikkati çeken Yetkin, şöyle devam etti:
"Yani sorun üretim meselesidir. Üretim arttığı takdirde, biz artık bu risklerle karşı karşıya kalmayacağız. 'Şu andaki mevcut ürün stoku yeterli mi değil mi?' derseniz, yeterli. Yani fiyatlar artmadan şu anki mevcut ürün, Türkiye için yeterlidir. Onun için ithalata gerek yoktur bu dönem için. Zaman zaman soruyorlar, 'İthal pirinç mi alalım veya yerli mi kullanalım?' diye. Yerli üründe herhangi bir tehlike söz konusu değil. Yerli pirinçlerimizi halkımız gönül rahatlığıyla tüketebilir. Bana sorulduğu takdirde, ben hiç bir şekilde ithal pirincin alınmamasından yanayım. İthal pirinci ben şahsen boykot ediyorum. GDO'lu olur olmaz, bu ayrı bir şey ama kendi topraklarımızda yetişen ürünler varken tutup da ithal pirinci almak bana pek doğru gelmiyor."

"Sanki GDO'luymuş gibi hareket edip, tedbir almamız lazım"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yetkin, bazı yetkililerin, "yakalanan söz konusu pirinçlerde GDO olmadığına" ilişkin açıklamalar yaptığının hatırlatılması üzerine, kamuoyunun zaten bu konuda kafasının karışık olduğunu söyledi.

Bu konuda daha açıklayıcı, daha kapsamlı açıklamalar beklediklerini dile getiren Yetkin, "Soruşturma halen sürüyor sanırım. Kimilerine göre GDO var kimilerine göre yok ama bu konuda biz sanki GDO'luymuş gibi hareket edip, tedbir almamız lazım" dedi.










http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
14.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Yerli pirinç
Link: Yerli pirinç 1 haftada yüzde 30 arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız