Muðla'da Trüf Mantarý Bahçeleri Kurulacak Dünyadaki ticaret hacmi 6 milyar dolarý bulan nadir mantar türü, artýk Türkiye'nin gelir kapýsý olacak. "Krallarýn yiyeceði" ve "siyah elmas" olarak adlandýrýlan, tadý, kokusu ve eþsiz aromasýndan dolayý yemeklerde sos ya da baharat gibi kullanýlan trüf mantarý için Denizli'nin ardýndan Muðla'da da bahçe kuruluyor. Muðla Sýtký Koçman Üniversitesi (MÜ) ile Orman Genel Müdürlüðü arasýnda imzalanan "Trüf Mantarý Eylem Planý" protokolü çerçevesinde Türkiye’deki trüf mantarý alanlarýnýn haritasý çýkarýlýyor. Protokolle kampüse 10 hektarlýk trüf mantarý bahçesi oluþturulacak.
MÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, gazetecilere yaptýðý açýklamada üniversitelerinin önemli görevlerinden birisinin de elde ettiði bilgileri halkýn faydasýna sunmak olduðunu söyledi. Trüf mantarýyla ilgili önemli çalýþmalar yapýldýðýný belirten Rektör Harmandar, “Dünya üzerinde yaklaþýk 6 milyar dolarlýk trüf mantarý pazarý bulunmakta ancak ülkemizde bu konuda fazla bir geliþme kaydedilememiþ. Amacýmýz, Türkiye’nin pek çok bölgesinde bu mantarý üretmek ve refaha katký saðlamak. Bu amaçla Orman Genel Müdürlüðümüz ile bir protokol imzaladýk. Türkiye’deki trüf mantarýnýn yerleri ve çeþitleri konusunda araþtýrma yapýlacak.” dedi.
Prof. Dr. Harmandar, Denizli’nin ardýndan Muðla’nýn Yataðan ilçesinde de trüf ormaný çalýþmalarý yapýldýðýný kaydederek, “Üniversite olarak bu çalýþmalara öncelik veriyoruz. Muðla Orman Bölge Müdürümüz ile kampüs alanýmýz içinde de bu mantarý üretmek için bir protokol imzalamaya karar verdik. Yaklaþýk 10 hektarlýk alanda trüf mantarý üretmek için anlaþma imzaladýk. Burada aþýlý meþe fidaný dikilecek ve yaklaþýk beþ yýl sonra ürün verecek. Üniversitemiz, bu alanda üretilen mantarlarla ilgili bütün bilimsel araþtýrmalarý yürütecek. Orman Bölge Müdürlüðümüz de fidanlarýn dikilmesi ve birkaç yýl sonra da bakým ve sulamalarý konusunda görev alacak. Muðla’ya yeni bir tarým ürünü kazandýrmýþ olacaðýz. Muðla’nýn dünyaya açýlan kapýsýnýn sadece turizmde deðil, tarýmda da önemli bir yere sahip olmasý için çalýþacaðýz.” þeklinde konuþtu.
Orman Bölge Müdürü Ali Yýldýrým ise Muðla’nýn yaðýþ bakýmýndan Türkiye’nin önemli illerinden birisi olduðunu vurgulayarak, “Yoðun yaðýþ almasý, trüf mantarý yetiþtirilmesi açýsýndan önemli bir avantaj. Üniversitemizin bilimsel çalýþmalarýna biz de katký vermek istedik. Zaten Orman Genel Müdürlüðümüz ile MÜ arasýnda bir protokol var. Üniversitemiz tarafýndan belirlenen araziyi hazýrlayacaðýz. Bunun yanýnda Muðla’da doðal trüf alanlarý var. Aziz Türkoðlu hocamýzýn önderliðinde bu alanlarýn tespiti konusundaki çalýþmalara katký vereceðiz.” dedi.
Konuþmalarýn arýndan trüf mantarý yetiþtirilmesine iliþkin protokol, Rektör Harmandar ile Bölge Müdürü Yýldýrým arasýnda imzalandý. Törene Doç. Dr. Aziz Türkoðlu, Doç. Dr. Mehmet Emin Duru ve Orman Bölge Müdür Yardýmcýsý Vedat Dikici de katýldý.(CÝHAN) |