Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Muğla'da Trüf Mantarı Bahçeleri Kurulacak

Dünyadaki ticaret hacmi 6 milyar doları bulan nadir mantar türü, artık Türkiye'nin gelir kapısı olacak. "Kralların yiyeceği" ve "siyah elmas" olarak adlandırılan, tadı, kokusu ve eşsiz aromasından dolayı yemeklerde sos ya da baharat gibi kullanılan trüf mantarı için Denizli'nin ardından Muğla'da da bahçe kuruluyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MÜ) ile Orman Genel Müdürlüğü arasında imzalanan "Trüf Mantarı Eylem Planı" protokolü çerçevesinde Türkiye’deki trüf mantarı alanlarının haritası çıkarılıyor. Protokolle kampüse 10 hektarlık trüf mantarı bahçesi oluşturulacak.


MÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, gazetecilere yaptığı açıklamada üniversitelerinin önemli görevlerinden birisinin de elde ettiği bilgileri halkın faydasına sunmak olduğunu söyledi. Trüf mantarıyla ilgili önemli çalışmalar yapıldığını belirten Rektör Harmandar, “Dünya üzerinde yaklaşık 6 milyar dolarlık trüf mantarı pazarı bulunmakta ancak ülkemizde bu konuda fazla bir gelişme kaydedilememiş. Amacımız, Türkiye’nin pek çok bölgesinde bu mantarı üretmek ve refaha katkı sağlamak. Bu amaçla Orman Genel Müdürlüğümüz ile bir protokol imzaladık. Türkiye’deki trüf mantarının yerleri ve çeşitleri konusunda araştırma yapılacak.” dedi.

Prof. Dr. Harmandar, Denizli’nin ardından Muğla’nın Yatağan ilçesinde de trüf ormanı çalışmaları yapıldığını kaydederek, “Üniversite olarak bu çalışmalara öncelik veriyoruz. Muğla Orman Bölge Müdürümüz ile kampüs alanımız içinde de bu mantarı üretmek için bir protokol imzalamaya karar verdik. Yaklaşık 10 hektarlık alanda trüf mantarı üretmek için anlaşma imzaladık. Burada aşılı meşe fidanı dikilecek ve yaklaşık beş yıl sonra ürün verecek. Üniversitemiz, bu alanda üretilen mantarlarla ilgili bütün bilimsel araştırmaları yürütecek. Orman Bölge Müdürlüğümüz de fidanların dikilmesi ve birkaç yıl sonra da bakım ve sulamaları konusunda görev alacak. Muğla’ya yeni bir tarım ürünü kazandırmış olacağız. Muğla’nın dünyaya açılan kapısının sadece turizmde değil, tarımda da önemli bir yere sahip olması için çalışacağız.” şeklinde konuştu.

Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım ise Muğla’nın yağış bakımından Türkiye’nin önemli illerinden birisi olduğunu vurgulayarak, “Yoğun yağış alması, trüf mantarı yetiştirilmesi açısından önemli bir avantaj. Üniversitemizin bilimsel çalışmalarına biz de katkı vermek istedik. Zaten Orman Genel Müdürlüğümüz ile MÜ arasında bir protokol var. Üniversitemiz tarafından belirlenen araziyi hazırlayacağız. Bunun yanında Muğla’da doğal trüf alanları var. Aziz Türkoğlu hocamızın önderliğinde bu alanların tespiti konusundaki çalışmalara katkı vereceğiz.” dedi.

Konuşmaların arından trüf mantarı yetiştirilmesine ilişkin protokol, Rektör Harmandar ile Bölge Müdürü Yıldırım arasında imzalandı. Törene Doç. Dr. Aziz Türkoğlu, Doç. Dr. Mehmet Emin Duru ve Orman Bölge Müdür Yardımcısı Vedat Dikici de katıldı.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
16.04.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Muğla'da Trüf Mantarı Bahçeleri Kurulacak
Link: Muğla'da Trüf Mantarı Bahçeleri Kurulacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız