Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
İzmır’ın Palmıyelerıne “Enjeksıyonlu” Koruma 

 

İZMİR’IN PALMIYELERINE “ENJEKSIYONLU” KORUMA



İZMİR (İHA) - Pek çok sahil kentindeki palmiye ağaçları “kırmızı böcek” istilasıyla kururken, İzmir’deki palmiyeler, Büyükşehir Belediyesi’nin örnek mücadelesiyle hayata tutunuyor.

 

 
Rutin ilaçlama ve feromon koku tuzaklarından sonra, şimdi de ağaçların gövdelerine ilaç enjeksiyon yöntemine başlayan Büyükşehir ekipleri, halen 7 bin 510 adet palmiye ağacına özel bakım uyguluyor.
Sınırları dahilindeki tüm palmiye ağaçlarını kontrol altında tutan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ‘Palmiye Kırmızı Böceği’ (Rhynchophorus ferrugineus) zararlısına karşı yürüttüğü düzenli mücadele kapsamında yaklaşık 7 bin 510 adet palmiye (phoneix) ağacına özel bakım uyguluyor. Söz konusu böceği yok etmek amacıyla bütün ağaçları tek tek ilaçlayan ve böcekleri çekmeye yarayan feromon koku tuzakları kuran Büyükşehir Belediyesi, şimdi de bunlardan böceğin bulaştığı 2 bin 800 ağaca farklı bir ilaçlama yöntemi olan gövde enjeksiyonu uygulamaya başladı. Nisan ayı başından bu yana devreye aldığı gövde enjeksiyonu yöntemiyle bugüne kadar 350 ağacı ilaçlayan Büyükşehir ekipleri, Mayıs sonuna kadar bulaşıklığın saptandığı tüm ağaçların gövdelerine enjeksiyon uygulamayı hedefliyor.
 
KONTROL ALTINDA
 
Palmiye kırmızı böceğinin bulaştığı saptanan Yoncaköy, Ahmetbeyli, Özdere, Ürkmez, Gümüldür ve Doğanbey’deki bütün phoneix ağaçlarının yanı sıra kent merkezi ile ilçelerdeki ağaçları da Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere 3 kez ilaçlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, zararlının metropoldeki ağaçlara bulaşmasını engelledi. Yetkililer, “Her periyotta 7 bin 510 adet ağaç ilaçlanıyor. Palmiye kırmızı böceği ile kimyasal mücadele yılda üç dönem halinde, tarama çalışmaları ve tuzak kontrolleri ise ayda iki periyot halinde devam ediyor. Ayrıca bu yılki ilaçlamalara ek olarak, Nisan ayının başından itibaren palmiye zararlısının etkilediği toplam 2 bin 800 ağacın gövdesine enjeksiyon yöntemi uyguluyoruz. Zararlı, hayat çemberini ağaçların içinde tamamlıyor. Bu yüzden kontrol altına alınması oldukça zor olsa da yoğun ve düzenli çalışma sonucunda, tamamen bitmese de zararlının kent merkezindeki ağaçlara bulaşmasını engelliyoruz” diye konuştu.
 
GÖVDE ENJEKSIYONU NEDIR?
 
Bu yöntemde önce palmiye ağaçlarının gövdelerine bir matkapla kademeli ve 45 derecelik açıyla dört adet delik açılıyor. Büyüklükleri ağacın özdokusuna ulaşacak şekilde açılan deliklerden, ağacın içine saf halde ‘imidacloprid’ etkili maddeli bir ilaç enjektör yardımıyla uygun dozlarda veriliyor. Daha sonra, ağacın bu deliklerden enfeksiyon kapmaması için budama yaralarının kapatılmasında kullanılan aşı macunu ile kapama işlemi yapılıyor. Ağaçların aktif büyüme döneminde ve yılda bir kez uygulanan bu teknik, her ağaç için ayrı ayrı gerçekleştiriliyor.
 
5 YILDA 5 BIN 434 ADET BÖCEK YAKALANDI
 
İzmir kent sınırları içinde ilk kez 2006 yılında Menderes ilçesine bağlı Özdere’de tespit edilen Palmiye Kırmızı Böceği; Adana, Antalya ve Mersin gibi kentlerde palmiye ağaçlarının tamamına yakınının ölümüne ve dolayısıyla kent peyzajının bozulmasına neden oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı yetkilileri, İzmir’de ise zararlı ile bulaşık olan bölgelerde 2008 yılında 114 adet, 2009 yılında 32 adet, 2010 yılında 65 adet, 2011 yılında 43 adet, 2012 yılında 154 adet ve 2013 yılında 109 adet olmak üzere toplam 517 adet ağacın imha edildiğini açıkladı. Yetkililer, “Palmiye kırmızı böceği ile ilgili vatandaşları da bilgilendiriyoruz. Böceğin bulaştığı bölgelere periyodik olarak tepe ve kök ilaçlaması yapıyoruz. Ergin dişi böceği yakalamak için de İskandinav tipi, böcekleri çeken bir çeşit kimyasal olan feromon içeren tuzaklar yerleştirdik. Bu tuzaklarla oldukça iyi sonuç aldık ve feromon tuzaklarından 2008 Mayıs ayından 2013 Nisan ayına kadar toplam 5 bin 434 adet böcek yakalayarak imha ettik” açıklamasını yaptı.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
21.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: izmir,palmiye
Link: İzmir'in Palmiyelerine “Enjeksiyonlu” Koruma




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız