Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Nisan yağışları buğday verimini arttırdı, saman sıkıntısı yaşanmayacak 

 
 
İZMİR (CİHAN)- İlkbahar aylarının yağışlı geçmesi, tarlalarda verimi arttırdı. Nisan ayının bol yağmurlu olması, özellikle saman fiyatlarındaki artışla büyük sıkıntı yaşayan besicileri rahatlattı.
 
Yağışların etkisiyle verimi artan buğday sayesinde bu sene saman sıkıntısı yaşanmayacak. İlkbaharda düşen yağış miktarı, özellikle buğdayın verimi açısından büyük önem taşıyor. Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, yağışların iyi geçmesi sayesinde bu yıl saman sıkıntısı yaşamayacaklarını söyledi.

Geçen yıl bahar aylarının kurak geçmesi sebebiyle sap saman miktarı azaldı. Bunun sonucunda fiyatlar, yüzde 500’e varan oranlarda arttı. Geçen yıl hasat döneminde 2,5 lira olan samanın balyası, bu sene 13 liraya kadar yükseldi. Bu anormal artış, maliyetin yüzde 70’ini yem masraflarının oluşturduğu besicileri büyük sıkıntıya soktu. Fiyat artışını önlemek amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, saman ithalatına izin verdi. Zorunlu olarak Bulgaristan, Ukrayna ve Romanya’dan saman ve kaba yem ithal edildi. Yurtdışından gelen samanla birlikte fiyatlar ancak dengeye oturabilmişti.
 
Bu yıl ilkbaharın yağışlı geçmesinden dolayı besicilik sektörünün yem sıkıntısı son bulacak. Geçen yıl saman fiyatlarında yaşanan astronomik artışla zor günler geçirdiklerini hatırlatan Eskiyörük, “Geçen yıl kuraklığın getirdiği verimsizliğin ve ithal hayvanların aşırı yem tüketmesi, saman fiyatlarını dünyada görülmedik bir şekilde arttırmıştı. Bu sene yüz güldürücü gelişmeler var. Yağışların iyi gitmesi nedeniyle buğdayda verim arttı. Ayrıca nisan yağmurları, otların erkenden yeşermesini sağladı. Dolayısıyla bu sene kaba yem ve saman sıkıntısı beklemiyoruz.” diye konuştu. CİHAN

Ekleme Tarihi
24.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: buğday,saman
Link: Nisan yağışları buğday verimini arttırdı, saman sıkıntısı yaşanmayacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız