Yerli karpuz sofralara girmeye hazırlanıyor
Türkiye'nin önemli karpuz üretim merkezlerinden Çukurova'da yerli karpuz 15 Mayıs'ta hasat edilecek.
ADANA - Türkiye'nin karpuz üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Çukurova yöresinde, 15 Mayıs'tan itibaren hasadın başlayacağı bildirildi.
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, şu an piyasada satılan karpuzun yerli üretim olmadığını, bölgede yetişmiş karpuzun 15 Mayıs'tan itibaren tezgaha çıkmasını beklediklerini söyledi.
Türkiye'nin yıllık karpuz üretiminin 4 milyon ton civarında olduğunu belirten Girmen, bunun yaklaşık 800-850 bin tonunun yıllardır Çukurova bölgesinden karşılandığını ifade etti.
Halkın şüpheyle yaklaştığı kabak aşılı karpuzlara da değinen Girmen, "Kabak aşılı karpuzlar, zamanında ve doğru hasat edilirse orijinal çekirdek üretiminden lezzet olarak hiçbir farkı olmayan ürünlerdir" diye konuştu.
Girmen, bazı tüccarların daha fazla para kazanmak için karpuzları zamanından önce hasat ettiklerini ve bu durumun da karpuzun tadını kaçırdığını savundu. Karpuz üreticilerinden Veli Özekici de Tuzla beldesinde üretilen yerli karpuzların 15-20 gün içinde sofralara geleceğini hatırlatarak, bu yıl ekim alanının geçmiş yıllara göre nispeten düşük olduğunu, bu nedenle karpuz fiyatlarının üreticiyi sevindirmesini beklediklerini bildirdi.
Adana karpuzunun bu yıl verimli olacağını anlatan Sabahattin Çetin ise karpuz ihracatı için gümrük kapılarının açık tutulmasını istedi.
Mevsimlik işçiler gelmeye başladı
Türkiye'nin ilk turfanda karpuzun yetiştirildiği Adana ve çevresinde karpuz hasadında çalışacak mevsimlik işçiler de bölgeye gelmeye başladı.
Karpuz tarlalarında kurdukları çadırlarda hasadı bekleyen işçiler, sıcak hava ve güneş altında günlük 30-35 lira yevmiyeyle çalışıyor. Daha çok Şanlıurfa bölgesinden gelen işçiler, tarlalarda kesim işlemi için hazırlık yapıyor. Karpuz seçimi
Öte yandan, aroması yüksek ve olgunlaşmış karpuz için şu önerilerde bulunuluyor:
"Ağız tadıyla karpuz yemek için koyu renk, güneş yanığı olmayanlar, elle vurulduğunda ise tok ses çıkaranlar tercih edilmeli. Ürünü alırken tırnakla hafifçe kabuğu kazındığında yeşil kısmın kolayca çıkması, şeklinin simetrik olması, toprakla temas eden bölümünün renginin ise açık sarı olmasına dikkat edilmeli." |