Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Erzurum'da şapa bağlı hayvan ölümleri başladı from gida_tarim on Vimeo.

 

Erzurum'da şapa bağlı hayvan ölümleri başladı

 
 
ERZURUM (CİHAN)- Erzurum'da son 15 gün içerisinde şap salgını nedeniyle çok sayıda büyük ve küçükbaş hayvan telef oldu. Besici ve çiftçiler, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerini, bu sene hayvanlara şap aşısı yapmamakla suçladı.

Erzurum'da 15 köyde şap salgını baş gösterdi. Salgında yüzlerce büyükbaş ve küçükbaş hayvanın telef olduğu iddia edildi. Köylüler ve besiciler, ölümlerden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün zamanında aşılama çalışması yapmamasından kaynaklandığını ileri sürdü. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri ise şap hastalığına karşı gerekli tedbirlerin alındığını ifade ettiler.

Erzurum merkez Maksut Efendi Mahallesi'nde besicilik yapan Burhanettin Atmaca, son 15 gün içerisinde 40 büyükbaş hayvanın şap hastalığı nedeniyle telef olduğunu söyledi. Atmaca, şapın neden olduğu ekonomik zararın devlet tarafından telafi edilmesini beklediklerini söyledi. Telef olan hayvanlarının leşini toprağa gömdüklerini belirten Atmaca, "Çoğu buzağı olmak üzere 40 büyükbaş hayvanım şap hastalığı nedeniyle telef oldu. Yazık, milli servet yok oldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bu sene şap aşısı yaptırmadığı için ölüm vakaları meydana geldi, mağduruz." dedi.

Aynı semtte besicilik yapan Süleyman Velioğulları ise son bir haftada 15 büyükbaş hayvanın şap hastalığından öldüğünü dile getirdi. Mağdur olduklarını ve devletten destek beklediklerin söyleyen Velioğulları, "Son bir haftada 15 büyükbaş hayvanım telef oldu. Mağduriyetimizin giderilmesi için devletten destek bekliyoruz." diye ifade etti. Davut Kaya isimli çiftçi ise büyükbaş hayvanlarını diğer hayvanlardan uzakta yaylada otlatarak, şaptan korunma yoluna gittiğine değindi.

HAVALARIN ISINMASIYLA HASTALIK ARTTI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Erzurum İl Müdürlüğü yetkilileri ise havaların ısınması ve bölgedeki hayvan hareketliliğinin artmasının, şap hastalığının yayılmasına neden olduğunu ileri sürdü. Kurum yetkilileri, şapla mücadele için aşılama çalışmaları ile birlikte hastalığın görüldüğü 15 köyde karantina uygulamasına geçildiğini değinerek, "İl genelinde 15 köyde şap görüldü. Ahırlarda ilaçlama, hayvanlarda aşılama çalışmalarının yanı sıra karantina uygulamasına geçildi. Büyükbaş havyanlarda ciddi ölümler olmazken, buzağılarda ölüm vakalarına rastlandı." açıklamasında bulundu.



CİHAN

Ekleme Tarihi
07.05.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Erzurum, şapa bağlı hayvan ölümleri başladı
Link: Erzurum'da şapa bağlı hayvan ölümleri başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız