Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 

Yaş çay fiyatı üreticiyi memnun etti

 
 
RİZE (CİHAN)- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in, 2013 yılı yaş çay kilogram alım fiyatını 1 lira 35 kuruş olarak açıklaması üreticiyi memnun etti.
 
 
Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, kendilerinin 1 lira 50 kuruş beklediğini ancak çaya verilen yeni fiyatın da tatmin edici olduğunu söyledi. ""Bu fiyata, geçmiş yıllarda düşük fiyata çay alarak üreticiyi mağdur eden özel sektör fabrikaların da uymasını istiyoruz." dedi.

Mavi, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in Çaykur’da düzenlenen toplantıda özel sektörün alım politikasını eleştirel tarzda konuştuğunu savunarak, "İki bakanımız da özel sektörün alım politikasını eleştirerek konuşmalarıyla onlara ders vermiştir. Bizim için Hükumetin yeni fiyatı tatmin edicidir. Bu fiyata, geçmiş yıllarda düşük fiyata çay alarak üreticiyi mağdur eden özel sektör fabrikaların da uymasını istiyoruz." diye konuştu.

Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç ise Nisan ayı içerisinde kendilerinin bir fiyat belirlediklerini hatırlatarak, "Biz toplantımızda 1 lira 50 kuruşun üreticiyi memnun edeceğini söylemiştik. Devletimiz bu istediğimiz fiyat olmasa da bu fiyata yakın bir rakam verdi. 1 lira 50 kuruş ile 1 lira 35 kuruş arasında fazla bir fark yok. Hükumetin önümüzdeki yıl 1 lira 50 kuruşa çıkacağını düşünüyoruz. Başlayan yaş çay sezonunda özel düşük fiyata çay alan özel sektörlerin üreticilere karşı daha insaflı olmalarını bekliyoruz. Fırsatçılık yaparak düşük fiyata üreticiden çay alarak üreticiyi mağdur etmesinler. Kaliteli çay alsınlar ama üreticinin hakkını da versinler." ifadelerini kullandı.

Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu da hükumetin çaya verilebilecek en iyi fiyatı verdiğini söyleyerek, "Enflasyon rakamları dikkate alındığında verilen fiyat üreticiyi memnun edebilecek bir fiyattır. 2012’de çayın kilogramına 1 lira 22 kuruş biçilmişti. Bu yıl ise yüzde 12’lik bir artışla 1 lira 35 kuruş olması iyi bir rakam. Bizim oda olarak beklediğimiz fiyata yakın bir fiyat verilmiştir. Çaya bu fiyatı öngören hükumet yetkililerine teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu.

ÜRETİCİ FİYATTAN MEMNUN, ÖZEL SEKTÖRE KARŞI DÜŞÜNCELİ

Çay üreticisi Saadet Yıldırım ise devletin verdiği fiyatın kendilerini oldukça memnun ettiğini ifade ederek, şöyle dedi: "Gönül rahatlığı ile çayımızı toplayabiliriz. Geçtiğimiz yıl özel sektörler yaş çay alımında bizlere çok büyük haksızlıklar etti. Çayımızı kilogramı 45 kuruşa almaya çalışan özel sektörler oldu. Çaya verdikleri fiyatla devlet fiyatı arasında iki kat var. Çayımızı o fiyata üreticiye satmaktansa denize dökmeyi bile düşündük. Bu yıl aynı mağduriyeti yaşamak istemiyoruz."
CİHAN

Ekleme Tarihi
07.05.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Yaş çay fiyatı
Link: Yaş çay fiyatı üreticiyi memnun etti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız