Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Çinliler Türk gıdalarını keşfetti  

Çinliler Türk gıdalarını keşfetti 

 
 
PEKİN (CİHAN)- Türk gıda ürünlerinin sergilendiği Çin’de, ilgi Türk stantlarına yoğunlaştı. Sektör temsilcileri de Çin pazarından olukça umutlu olduğunu dile getirdi.

Çin’in finans ve ticaret merkezi Şanghay’da düzenlenen SIAL China 2013 Gıda ve İçecek Fuarın’da Türk gıda ürünleri boy gösterdi. Milli katılımın yapıldığı fuarda, özelikle organik ürünler Çinlilerin beğenisini kazandı. Dün sona eren ve 14.’sü düzenlenen fuara gelen ziyaretçiler, aynı zamanda da Türk kültürünün yansıtıldığı platformda Türk halk oyunlarını beğeniyle izledi. Kısa süre önce Çin ile imzalanan gıda güvenliği anlaşması da Türk gıdacıların elini güçlendirmiş durumda.

Cihan Haber Ajansı (Cihan) mikrofonlarına konuşan Tamek İhracat Bölge Satış Müdürü Ülkü Akay, Çin pazarının büyüyebilecek bir pazar olduğunu söyledi. Ürünlerine talep olduğunu dile getiren Akay, hedeflerinin burada daha planlı bir şekilde ve daha sağlam adımlar atarak büyümek olduğunu kaydetti.

KISA SÜREDE ÇİN RAFLARINDA TÜRK ÜRÜNLERİ GÖRÜLECEK

Çin ithalat mevzuatları ve pazarı tanımaların önemine değinen Akay, kısa bir süre içerisinde Çin’in birçok şehrinde Tamek ürünlerinin görüleceğini anlattı. Çin pazarına girişte yaşadıkları zorluktan bahseden Akay, ithalat vergi oranlarının yüksek olduğuna vurgu yaptı. Özellikle meyve suyunda Uzakdoğu’ya oranla vergi oranlarının Türkiye’den fazla olduğunu dile getiren Akay, yüksek vergi oranlarının da ürün maliyetine olumsuz yansıdığını ve fiyatları yükselttiğine değindi. Çinli tüketicilerin Türk ürünlerini ve Tamek ürün yelpazesini yeni tanımasının da Çin pazarına girişte yaşanan zorluklardan biri olduğunu kaydeden Ülkü Akay, özellikle reçel gibi ürünlerin her kahvaltıda tüketiliyor olmamasının kendilerini zorladığını söyledi.

GIDADA ÇİN PAZARINA GEÇ KALDIK

Çin pazara girişte Türkiye olarak geç kalındığına vurgu yapan Pak Brand Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Geyik, bu sonucu katıldıkları fuarda net olarak gördüklerini söyledi. Özellikle Avrupa ve ABD’li yatırımcıların Çin pazarını erkenden keşfettiğine değinen Geyik, Türk gıda firmaları olarak burada çok fazla tanınmadıklarını aktardı.

Tanıtım eksikliğine dert yanan Geyik, yetkililerden Türk ürünlerinin Çin pazarına giriş konusunda daha kolay bir ortam sağlanması temennisinde bulundu. Kendilerinin Rusya ve Doğu bloku ülkelerinde büyük tecrübeleri olduğunu ifade eden Geyik, Çin pazarının çok zor olmadığını, sadece yaşanan bürokratik engellerin ilgili kurumlar tarafından çözülmesi gerektiğinin altını çizdi. Başta bakanlıklar olmak üzere ilgili mercilerin sorunları çözmesi halinde, Türk firmaları olarak her Türk ürününü bu pazarda satabileceklerine inandıklarını dile getirdi. Fuarı gezen ziyaretçi sayısından memnun olduklarını anlatan Geyik ayrıca, üç günlük süreçte misafirlerine ikram yetiştiremediklerini ve bu pazarda Türk ürünlerine ilginin büyük olduğunu ifade etti.

Özellikle Çin devletiyle alakalı bürokratik engellerin aşılması gerektiğinin altını çizen Yamasa’nın sahibi Yavuz Avcı ise Türk yetkilileri bu konuda daha fazla çaba göstermesinin önlerini açacağını söyledi. Yetkililerden, Çin halkı ve yatırımcılarının Türk şirketlerini daha fazla anlaması için tanıtım yönünden de daha fazla gayret beklediklerini aktardı.

TÜRKİYE’NİN ÇİN İLE TARIM KARNESİ

Türkiye ile Çin arasındaki tarım ticareti hacmi geçen yıl 230 milyon dolar gerçekleşti. Bunun 74 milyon doları ihracat, 156 milyon doları ise ithalat oldu. Dolayısıyla tarımda da Çin’e açık veriliyor. Türkiye ile Çin’in ticaret hacmi 24,1 milyar dolarken, tarım ürünlerinin bu ticaretteki oranı yüzde 1 bile değil. Tarım ihracatı 2009’da 35 milyon dolardı.

İhracattaki başlıca ürünler ise fındık gibi kabuklu meyveler, pamuk gibi bitkisel maddeler, zeytinyağı ve benzerleri, çikolata ve kakao içeren gıda maddeleri (müstahzarları), kek, pasta, bisküvi ve ekmekçi mamulleri, meyve ve yenilebilen diğer bitki parçalarının konserveleri ile incir ve kayısı gibi ürünler.

İthalatta ise ağırlığı kuru baklagiller, yaprak tütün ve tütün döküntüleri, buğday gluteni, hayvan gıdası olarak kullanılan maddeler, ekim amaçlı tohum ve meyve oluşturuyor. CİHAN
 
 
 

Ekleme Tarihi
11.05.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Çinliler Türk gıdalarını keşfetti
Link: Çinliler Türk gıdalarını keşfetti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız