Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Denizbank tarım sektörüne 3 milyar TL kredi verdi 

Denizbank tarım sektörüne 3 milyar TL kredi verdi
 
 
Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun, Denizbank’ın özel bankalar arasında tarım sektörüne en yüksek tutarda kredi kullandıran banka olduğunu söyledi. Sun, müşteri sayısının 600 bini aştığını, sektöre kullandırdıkları kredi tutarının 3 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı.


Türkiye’nin coğrafi konumunun gerek iklim şartları gerekse de pek çok farklı tarımsal ürünü üretmeye müsait verimli toprak yapısıyla oldukça avantajlı bir konumda bulunduğunu söyleyen Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun, “Artan alım gücü ve genişleyen iç pazarı sayesinde pek çok ülkeye kıyasla oldukça avantajlı bir konumda olan ülkemizde, toplam nüfusun yüzde 23’ü, toplam istihdamın ise yüzde 25’i tarıma dayanmaktadır. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı yaklaşık 3 milyon çiftçi bulunuyor” dedi.
Denizbank’ın tarım sektöründeki potansiyeli ve gelişmeleri görüp sektöre yatırım yapmasının, sektördeki finans hareketlerine farklı ve yeni bir bakış açısı getirdiğini ifade eden Sun, şöyle konuştu:
“Denizbank öncülüğünde üreticiler ve tarımsal işletmeler finansal hizmet müşterisi konumuna taşınarak kredilendirme işlemlerinde, sahip olduğu işletme dinamikleriyle değerlendirilmeye başlanmış, sektöre kullandırılan krediler artmıştır.
Önceki yıllarda tarım sektörüne sadece kamu bankaları tarafından finansal destek sağlanırken 2003 yılından itibaren diğer özel bankalar da sektöre kredi kullandırmaya başlamıştır. Türkiye ekonomisi için büyük değer taşıdığına inandığımız tarım sektörünün, gelişmesi ve uluslararası alanda rekabetçi gücünü artırması için, sektöre sağlanan finansal desteğin süreklilik göstererek daha da artması gerektiğini düşünüyoruz.”

‘Tarımda öne çıktık’
 
Denizbank’ın son altı yılda özel bankalar arasında tarım sektörüne en yüksek tutarda kredi kullandıran banka olduğunu belirten Gökhan Sun, müşteri sayısının 600 bini aştığını, sektöre kullandırdıkları kredi tutarının ise 3 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı.
Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun, “Türkiye’de tarım bankacılığı hizmeti verdiğimiz 235 adet şubemiz ve bu şubelerimizde istihdam ettiğimiz çoğunluğu ziraat mühendisi olan tarım portföy yöneticilerimiz ile tarım bankacılığı hizmeti sunuyoruz. Tarım kredilerimizdeki en temel farklılığımız, üreticilerimize ihtiyaç duydukları finansmanı sağlarken tarımsal faaliyetlerine ve gelir elde etme periyodlarına göre ödeme takvimini belirleyebilmemizdir. Üreticilerimiz işletmesinin faaliyet konusuna ve gelir akışına uygun modelde tasarlanmış bir ödeme planı çerçevesinde kredi kullanma imkanına sahip oluyorlar” dedi.

‘Rehberlik yapıyoruz’
 
Sun şunları söyledi: “Traktör ve Tarımsal Ekipman, Süt Hayvancılığı, Besi Hayvancılığı, Örtü Altı Tarımı, Küçükbaş Hayvancılık, Su Ürünleri, Arazi Alım Kredileri ve Tarımsal Proje Finansmanı alanlarında üreticimizin her türlü yatırımını finanse edebilecek geniş ürün yelpazemiz bulunuyor.
Tarım sektörüne verilecek hizmet kalitesinin yükseltilmesini, AB standartlarında tarımsal üretim yapılarak rekabet gücümüzün artırılmasını, küçük tarımsal işletmelerin daha büyük, rantabl çalışan tarımsal işletmeler haline dönüştürülmesini, tarım sanayi entegrasyonunun sağlanmasını ve yeni tarımsal projelerin üretilmesini destekliyor, projeli yatırımların daha etkin bir şekilde kredilendirilebilmesi için gerek genel müdürlük birimlerimizde, gerekse tarım bankacılığı hizmeti veren şubelerimizde konusunda yetkin proje ekibimizle, yatırımcılarımıza danışmanlık hizmeti vererek bu süreçte onları yalnız bırakmıyoruz.
Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma (IPARD) Fonları ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında hibe almaya hak kazanan projeleri de finanse ediyoruz. Tarım Plus hizmet paketimizle Örtü Altı Tarımı, Süt Hayvancılığı ve Meyvecilik alanlarında; geliştirdiğimiz mevcut tarımsal yatırımını büyütmek isteyen üreticiye olduğu kadar, tarım alanında herhangi bir faaliyeti bulunmayan ancak bu alandaki fırsat ve potansiyeli dikkate değer bulup, yatırım yapmayı düşünen girişimcilerimize de rehberlik eden bir bankacılık hizmeti sunuyoruz.”

Üretici Kart 400 bine ulaştı

Gökhan Sun, Denizbank’ın tarım sektörünün ihtiyaçlarına özel olarak tasarladığı Üretici Kart ile 400 bini aşkın üreticiye 12 bin üye iş yerinde tarımsal girdi alımlarında avantajlar sağladığını söyledi.
Sun kart hakkında şu bilgileri verdi:
“Petrol Ofisi ile sürdürdüğümüz kampanya çerçevesinde üreticilerimiz, Petrol Ofisi’nden Üretici Kart’ı ile 5 ay vadeli ve faizsiz akaryakıt alabiliyor. Üreticinin en büyük girdi kalemlerinden olan akaryakıt alımında sunulan bu hizmetimiz üreticilerden büyük ilgi görüyor. Gübre, yem, tarım ilacı, tohum, fide satışı yapan bayilerde de benzer Üretici Kart kampanyalarımız bulunuyor.
Sektörde yine bir ilk olan uygulamamızla üreticilere Bağ-Kur prim ödemelerini hasatta ödeme imkânı sunuyoruz. Aylık düzenli geliri olmayan üreticiler bu uygulamamız sayesinde Bağ-Kur primlerini Üretici Kartları aracılığı ile otomatik olarak ödeme imkanına sahip oluyor, kurumun sağladığı tüm haklardan kesintisiz olarak zamanında yararlanmaya devam ediyorlar.
Sektörün önde gelen tarımsal firma, birlik ve kooperatifleri ile yaptığımız işbirlikleriyle birlik ortaklarına girdi temini konusunda daha uygun maliyetli alım imkanı sunuyoruz. Bu kapsamda anlaşmalı birlik, kooperatif ve ziraat odalarından Üretici Kart’ı ile tarımsal girdi alışverişi yapan ve sayıları 100,000’e ulaşan üreticimiz avantajlı kampanya ve koşullardan faydalanma imkanına sahip oluyorlar.”

Çiftçiyi tarım kitabıyla eğitiyor

Tarım sektörüne sağlanan finansal desteğin yanı sıra üreticilerin sosyal hayatlarına da değer katmak için çalıştıklarını belirten Sun, şöyle konuştu:
“Türkiye Cumhuriyet’i Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte düzenlediğimiz Türkiye’nin en geniş kapsamlı eğitim seferberliği kapsamında önümüzdeki dönemde 5,000 Köye 500,000 adet tarımsal içerikli kitabı üreticilerimize ulaştıracağız. Sektöre verdiğimiz eğitim desteği kapsamında köylerde yaşayan ve maddi imkânları yetersiz olan çiftçi ailelerinin başarılı çocuklarına TED işbirliği ile tam eğitim bursu sağlıyoruz.
Kendi bünyemizde oluşturduğumuz Denizbank Tarım Akademi kapsamında tarımsal işletmelere sunduğumuz tarımsal içerikli eğitimlerle sektöre sağladığımız eğitim desteğini sürdürüyoruz. Konusunda uzman kişiler aracılığıyla verdiğimiz eğitimler sayesinde tarımsal işletmelerin üretimlerini daha bilinçli yapmalarına katkı sağlıyor, diğer yandan Türkiye Cumhuriyeti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın düzenlemiş olduğu Tarım ve İnsan konulu fotoğraf yarışmasını da destekliyoruz.”

‘Çiftçinin omuzlarındaki tarım dışı yük kalkmalı’

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Dünya Çiftçiler Günü’nün toprakla tohumu buluşturup bereket üreten o ellerin sahiplerine adanmış özel bir gün olduğunu belirterek, “Bu toprakların bereket ve cömertliğini zenginliğe dönüştürme kabiliyeti ve tecrübesi Türk çiftçisinde var. O zenginliği harekete geçirmek için beklenen tek şey dün olduğu gibi bugün de toprağın yoramadığı çiftçimizi yoran tarım dışı yüklerin Türk çiftçisinin omzundan kalkmasıdır” dedi.

17.3 milyon kişi köyde
 
Mevlana’nın emeği ve süreci hatırlatmak için “Buğdayı değirmende öğütmezsen, onunla soframız bezenir mi hiç?” diye sorduğunu söyleyen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, şu açıklamada bulundu:
“Bugün vesilesiyle tarladaki emeğiyle, ürettiği ürünle ayakta kalan çiftçilerimiz hatırlanacak. Beklentimiz ve olması gereken odur ki, tarımın sorunları gündeme gelecek, sektörün daha iyi bir gelecek beklentisine cevap olacak umut kapıları açılacak. Ülkemizdeki istihdamın hâlâ yaklaşık dörtte biri tarım sektörünce sağlanıyor, ülkemizde 17,3 milyon insanımız köy ve beldelerde yaşıyor ve onların tek geçim kaynağı tarım. Köylerde istihdam edilen bu büyük kitleden toprağı olanlar çiftçilikle, olmayanlar ise rençberlikle hayatlarını kazanıyorlar. Ve bu büyük kitle, milyonlarca insanımız milli gelir ortalamasının 10 bin 456 dolar olduğu ülkemizde 3 bin 602 dolar ortalama gelirle iktifa ediyor.
Onların rant geliri yok, borsa ekranlarından, pariteden geçimlerine katkı sağlayacak başka gelirleri de yok. Onlar sadece ektikleri karşılığında aldıkları ürünle, elle tutulur, gözle görülür bir değer üreterek geçimlerini sağlıyorlar. Ancak onların ürünleri üzerinden başka gelirler oluşuyor ve geçinenler oluyor. Ziraat Odaları her ay açıklıyor tarla fiyatları ile market fiyatları arasındaki farkı, yüzde 300’lere varan fiyat farkları başkalarının geliri oluyor mesela.
O gelirler, o ürünün fiyatına yansıyor ve ürün de üretim de üreten de pahalı üretmekle suçlanıyor. Yani emeğiyle üretip geçimini helal kazançla sağlayan çiftçi pahalı üretmekle suçlanıyor, aslan payını alan aracılar aradan çıkarılamadığı için.
Bugün vesilesiyle bunları hatırlatmaz, tartışmaz ve gündemimize almazsak yayınlanacak mesajlar ve salonlarda yapılacak toplantılar unutulmamanın dışında geleceğe dair hangi ümidi verebilir biz çiftçilere?”










http://ekonomi.milliyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
14.05.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Elle, Proje, borsa, iklim, dolar, üretim, Avrupa, sadece, Akademi, Bağ-Kur, Mevlana, Türkiye, gelirler, Fotoğraf, 14 Mayıs, Kampanya, Denizbank, kooperatif, milli gelir, hayvancılık, Cumhuriyeti, Petrol Ofisi, Avrupa Birliği, Türkiye Cumhuriyeti,
Link: Denizbank tarım sektörüne 3 milyar TL kredi verdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız