Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

15 Mayıs 2013 Tarihli Patates Siğili Görülen Alanlarda Ve Güvenlik Kuşağında Uygulanacak Desteğe İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı Uygulama Tebliği

 
 
15 Mayıs 2013  ÇARŞAMBA                 Resmî Gazete         Sayı : 28648

TEBLİĞ


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:

15 Mayıs 2013 Tarihli Patates SiğiliGörülen Alanlarda Ve Güvenlik Kuşağında

Uygulanacak Desteğe İlişkin Bakanlar Kurulu

Kararı Uygulama Tebliği

(TEBLİĞNO: 2013/21)

BİRİNCİBÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 –(1) Bu Tebliğ, patates siğili hastalığınedeniyle, ekim yasağıgetirilen alanlarda tavsiye edilen alternatif uygulamaların desteklenmesi amacıyla hazırlanmıştır.

Kapsam

MADDE 2 –(1) Bu Tebliğ, destekleme uygulamalarında görev alacak kurum ve kuruluşların belirlenmesini, patates siğili hastalığıile bulaşık alanlarda ve güvenlik kuşağında alternatif ürünleri yetiştiren veya bu alanlarınadasa bırakan çiftçilerin desteklenmesini ve çiftçilere yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esaslarıdüzenlemektedir.

Dayanak

MADDE 3 –(1) Bu Tebliğ8/4/2013 tarihli ve 28612 sayılıResmîGazete’de yayımlanan 11/3/2013 tarihli ve 2013/4463 sayılıBakanlar Kurulu Kararına istinaden 2013 yılıuygulamalarına esas olmak üzere hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 –(1) Bu Tebliğde geçen;

a) Alternatif uygulama: Patates siğili hastalığından etkilendiği tespit edilen ve karantina uygulanan bulaşık alanlarda, patates ve Solanaceae familyasına ait bitkiler ile toprak parçasıtaşıyacak yumrulu bitkiler, fide ve fidan gibi üretim materyalleri dışındaki bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi ya da bu alanlarda nadas uygulanmasıile oluşturulan güvenlik kuşağında patates, tohumluk, fide, fidan dışında diğer tüketim amaçlıalternatif ürünlerin yetiştirilmesi ya da nadas uygulanmasını,

b) Bakanlık: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını,

c) Banka: T.C. Ziraat BankasıA.Ş.’yi,

ç) Çiftçi kayıt sistemi (ÇKS): Yönetmelikle oluşturulan ve çiftçilerin kimlik, arazi ve ürün bilgileri ile tarımsal desteklemelere ilişkin bilgilerin de kayıt altına alındığıveri tabanını,

d) Çiftçi: ÇKS’de kayıtlıolan ve tarımsal desteklemelerden yararlanılmasıamacıyla belirlenen usul ve esaslarıyerine getiren tüzel kişiler (kamu tüzel kişileri hariç) ile başvuru tarihi itibarıyla 18 yaşınıdoldurmuşve/veya reşit gerçek kişileri,

e) Genel Müdürlük: Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünü,

f) Güvenlik kuşağı: Patates siğili hastalığıile bulaşık alana bitişik komşu tarlaları, (bulaşık alana bitişik nehir, yol, dere, sulama kanalıgibi tabi engeller güvenlik kuşağısayılır, sonraki alanlar güvenlik kuşağısayılmaz.)

g) İcmal-1: İl/ilçe Müdürlüğütarafından ÇKS’ye aktarılan bilgilere göre her köy/mahalle için çiftçi detayında ilgili desteklemeye ilişkin hakedişleri gösteren Ek-3’teki belgeyi,

ğ) İcmal-2: İl/ilçe Müdürlüğütarafından İcmal-1’deki bilgilere göre her ilçe için köy/mahalle detayında ilgili desteklemeye ilişkin hakedişleri gösteren Ek-4’teki belgeyi,

h) İcmal-3: İl Müdürlüğütarafından İcmal-2’deki bilgilere göre her il için ilçe detayında ilgili desteklemeye ilişkin hakedişleri gösteren Ek-5’teki belgeyi,

ı) İl/ilçe müdürlüğü: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıil/ilçe Müdürlüğünü,

i) İl/İlçe tahkim komisyonu: 16/4/2005 tarihli ve 25788 sayılıResmîGazete’de yayımlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğine istinaden oluşturulan il/ilçe Tahkim Komisyonunu,

j) Nadas: Patates Siğili hastalığından etkilendiği tespit edilen ve karantina uygulanan bulaşık alanlara ve güvenlik kuşağına hiçbir ekim yapılmadan boşbırakılmasıdurumunu,

k) Yönetmelik: Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğini,

ifade eder.

İKİNCİBÖLÜM

Patates Siğili Hastalığı(Synchytrium Endobioticum) Görülen Alanlarda ve

Güvenlik Kuşağında Yapılacak Desteklemenin Ödeme Esasları,

Uygulamasıve Denetimi

Destekten faydalanacak çiftçiler

MADDE 5 –(1) 2013 yılından itibaren patates siğili hastalığıile bulaşık alanlarda 3 yıl, alternatif ürün olarak patates ve Solanaceae familyasına ait bitkiler ile toprak parçasıtaşıyacak yumrulu bitkiler, fide ve fidan gibi üretim materyalleri dışındaki bitkisel ürünleri yetiştiren veya nadas uygulayan çiftçiler ile oluşturulan güvenlik kuşağında 3 yıl patates, tohumluk, fide, fidan dışında diğer tüketim amaçlıalternatif ürünleri yetiştiren ya da nadasa bırakan çiftçiler Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara göre ÇKS’ye kayıtlıolmak şartıile dekar başına destekleme ödemelerinden yararlanır. Destekleme ödemesi aynıparsele 3 yılda bir defa ödenir. Üçyılıkapsayacak ödeme 2013 yılında yapılır.

Çiftçilere verilecek destekleme miktarı

MADDE 6 –(1) Çiftçilere 5 inci maddede belirtilen esaslar çerçevesinde dekara 110 TL destekleme ödemesi yapılır.

Desteklemenin ödeme planı

MADDE 7 –(1) Destekleme ödeme planı, 2013 yılından itibaren ekim ve dikim ile nadas uygulamasıdikkate alınarak, aynıalana üçyılda bir ödeme yapılmasıesas alınarak Bakanlık tarafından belirlenir.

(2) Ödemeler, il/ilçe müdürlüklerince ÇKS kayıtlarına göre oluşturulan onaylıödeme icmallerine göre, kontrollerin tamamlanmasıve Bakanlık tarafından ilgili talimat ve kaynağın Bankaya gönderilmesinden sonra, Banka aracılığıyla, ilgili şubelerde daha önce çiftçiler adına açılan veya açılacak olan hesaplara yapılır.

Destekleme başvurusunun yeri ve süreleri

MADDE 8 –(1) Söz konusu desteklemeden yararlanmak isteyen çiftçiler ÇKS kaydınıyaptırdıklarıil/ilçe müdürlüklerine başvurur. Başvurularda ÇKS kaydının güncellenmesi ve ÇKS kaydıyoksa kaydın yapılmasıesastır.

(2) Başvurular ÇKS kayıt süreleri içerisinde 15/10/2013 tarihine kadar il/ilçe müdürlüklerine yapılır. Başvurular yılıve dönemi içerisinde yapılmak zorundadır. Bu tarihten sonra yapılacak başvurular kabul edilmez.

Destekleme başvurusu sırasında istenecek bilgi ve belgeler

MADDE 9 –(1) Destekleme kapsamındaki illerde, alternatif ürün ekimini tercih eden veya nadas uygulamasıyapan çiftçiler destekleme ödemelerinden yararlanabilmek amacıyla, üretimin yapıldığıyerdeki il/ilçe müdürlüklerine 8 inci maddede belirtilen süre içerisinde başvururlar.

(2) Başvuru sırasında istenecek belgeler şunlardır:

a) Başvuru dilekçesi (Ek-1),

b) Alternatif ürün veya nadas desteği talep formu (Ek-2),

c) ÇKS kaydınıyaptırdığına/güncellettiğine dair belge.

Destekleme taleplerinin tespiti, kontrolü, icmallerin hazırlanması

MADDE 10 –(1) İl/ilçe müdürlükleri, çiftçiler tarafından müracaat edilen parsellerde ekim yasağına uyulup uyulmadığıkonusunda yapacağıarazi kontrolleri sonucunda arazi bilgilerinin ÇKS’ye girilmesini sağlar.

(2) Veri girişinin tamamlanmasından sonra İcmal-1’ler (Ek-3) ÇKS vasıtasıyla oluşturulur. İlçe müdürlüklerince her ilçe merkezinin İcmal-1’i ilçe merkezinde ve köyün/mahallenin İcmal-1’i kendi köyünde/mahallesinde 10 gün süreyle askıya çıkarılır. Askıya çıkma tarihi ve saati ile askıdan indirme saati tutanağa bağlanır. Tutanağın muhtar ve aza tarafından güncel tarihle imzalanmasısağlanır. Askısüresince herhangi bir itiraz olmaz ise icmallerdeki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz, herhangi bir hak doğurmaz.

(3) Askısüresince İcmal-1’lere yapılan itirazlar, askısüresi içinde ve sürenin bitiminden itibaren en geç5 işgünüiçerisinde değerlendirilerek sonuçlandırılır. İlçe müdürlüklerince ÇKS’den alınan İcmal-2’ler (Ek-4) düzenlenip, onaylanır ve en geç5 işgünüiçinde il müdürlüğüne gönderilir. Bu işlemler merkez ilçelerde il müdürlükleri tarafından yapılır.

(4) ÇKS’den alınan İcmal-3’ler (Ek-5) il müdürlükleri tarafından kontrol edilip onaylanarak 5 işgünüiçinde Genel Müdürlüğe gönderilir.

(5) Bu Tebliğin uygulamasısırasında karşılaşılan sorunlar il/ilçe müdürlüklerince çözümlenir. Ancak çözüme kavuşturulamayan konular için; il/ilçe tahkim komisyonlarıyetkilidir. İl tahkim komisyonlarıtarafından çözümlenemeyen konular ise Genel Müdürlüğe gönderilir.

Desteklemenin denetimine ilişkin görev ve yetkiler

MADDE 11 –(1) İcmal-3’ler Genel Müdürlüğe gönderilmeden önce bu Tebliğçerçevesinde il/ilçe müdürlüklerince yürütülen işlemler il müdürlüklerince oluşturulacak üçkişilik bir komisyon marifetiyle örnekleme yöntemi ile denetlenir.

ÜÇÜNCÜBÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Tarımsal desteklemelerde görevli kurum ve kuruluşlar

MADDE 12 –(1) Bulaşık alanlarda ve oluşturulan güvenlik kuşağında alternatif ürün ekim/dikimi yapan veya nadas uygulayan çiftçilere yapılacak destekleme uygulamasıGenel Müdürlük ve il/ilçe müdürlükleri tarafından yürütülür.

Haksız ödemelerin geri alınmasıve hak mahrumiyeti

MADDE 13 –(1) Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılıAmme Alacaklarının Tahsil UsulüHakkında Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen gecikme zammıoranlarıdikkate alınarak hesaplanan kanunîfaizi ile birlikte anılan Kanun hükümlerine göre geri alınır. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulurlar.

(2) Destekleme ödemelerinden, idarîhata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığıtespit edilen üreticiler, beşyıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmazlar.

Ödemenin finansmanı

MADDE 14 –(1) Ödemeler için gerekli finansman bütçenin muhtelif tarımsal destekleme hizmetleri kalemine tahsis edilen ödeneklerden karşılanır. Ödemeler, Bakanlık tarafından Bankaya kaynak aktarılmasınımüteakip, il/ilçe müdürlüklerince ÇKS’deki kayıtlara göre oluşturulan ilgili desteğin onaylıİcmal-1’lerine göre, Banka aracılığıyla, ilgili şubelerde daha önce çiftçiler adına açılan veya açılacak olan hesaplara yapılır. Çiftçilere yapılan toplam ödeme tutarının %0,2’si bütçenin ilgili kaleminden Bankaya hizmet komisyonu olarak ödenir. Ödemelere ilişkin usul ve esaslar, Bakanlık ile Banka arasında yapılacak protokolle belirlenir.

Yürürlükten kaldırılan Tebliğ

MADDE 15 –(1) 13/8/2010 tarihli ve 27671 sayılıResmîGazete’de yayımlanan Patates Siğili Görülen Alanlarda ve Güvenlik Kuşağında Uygulanacak Desteğe İlişkin Bakanlar Kurulu KararıUygulama Tebliği (TebliğNo: 2010/39) yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 16 –(1) Bu Tebliğyayımıtarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17 –(1) Bu Tebliğhükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanıyürütür.













http://www.tarimtv.gov.tr

Ekleme Tarihi
16.05.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Patates Siğili Görülen Alanlarda Ve Güvenlik Kuşağında Uygulanacak Destek
Link: Patates Siğili Görülen Alanlarda Ve Güvenlik Kuşağında Uygulanacak Destek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız