Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
2020 Dünya Turunçgil Kongresi’nin Yol Haritası Çiziliyor  

- 2020 DÜNYA TURUNÇGİL KONGRESİ’NİN YOL HARİTASI ÇİZİLİYOR 
- MERSİN’DE YAPILACAK KONGRENİN HAZIRLIK ÇALIŞMASI TOPLANTISI, ORGANİZASYON KOMİTESİ BAŞKANI KEMAL KAÇMAZ BAŞKANLIĞINDA AKİB’DE YAPILDI 
- KEMAL KAÇMAZ: 
- “AMACIMIZ ÜLKEMİZİ, SEKTÖRÜMÜZÜ TANITMAK VE BU KONGRENİN MERSİN’DE GERÇEKLEŞECEĞİNİ DÜNYADAKİ TÜM PAYDAŞLARA DUYURMAK” 
- “KONGRENİN ÜLKEMİZE VE SEKTÖRÜMÜZE ÇOK BÜYÜK KATKILARI OLACAK” 
- “MERSİN, YAŞ MEYVE SEBZENİN KALBİ DURUMUNDA”


MERSİN (İHA) - Türkiye Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, 2020 yılında Mersin’de yapılacak 14. Dünya Turunçgil Kongresi’nin hem Türkiye’ye hem de sektöre çok büyük katkılar sağlayacağını söyledi.
2020 yılında Mersin’de yapılacak 14. Dünya Turunçgil Kongresi kapsamında çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Hazırlık çalışmaları kapsamda, turunçgil sektörünün paydaşları Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nde (AKİB) bugün düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Türkiye Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Başkanı ve 2020 Dünya Turunçgil Kongresi Organizasyon Komitesi Başkanı Kemal Kaçmaz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Ekonomi bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mersin, Ege, Akdeniz, Mustafa Kemal, Çukurova Üniversiteleri ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Ticaret Borsası, Mersin Ziraat Odası, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu, Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği, Batı Akdeniz tarımsal Araştırma Enstitüsü, Adana Üreticiler Birliği, Adana Çiftçiler Birliği ve Adana Narenciye Üreticileri Birliği temsilcileri katıldı. 50’nin üzerinde ülkeden bin 500 kişinin katılmasının beklendiği kongrenin hazırlık çalışmalarında izlenecek yöntemler konusunda önerilerin sunulduğu toplantıda, özellikle bir web sitesi kurulması, logonun belirlenmesi, çalışma komiteleri ve icra kurulu ile bir bilim kurulu oluşturularak çalışmaların yürütülmesi üzerinde duruldu.
 
Organizasyon Komitesi Başkanı Kaçmaz, toplantıya ara verildiği sırada İHA muhabirine açıklama yaptı. 2020 Dünya Turunçgil Kongresi hazırlık çalışmaları toplantısına turunçgil sektörünün bütün paydaşlarının iştirak ettiğini kaydeden Kaçmaz, bu toplantıda 2020 kongresine bir yol haritası çizmek için bir araya geldiklerini söyledi. Dünya Turunçgil kongresi’nin 4 yılda bir gerçekleşen, bilimsel ağırlıklı bir kongre olduğunu vurgulayan Kaçmaz, “Bilimsel çalışmalar 4-10 yıl gibi uzun süreli çalışmalar olduğu için bizim amacımız ülkemizi tanıtmak, sektörümüzü tanıtmak ve bu kongrenin Mersin’de gerçekleşeceğini dünyadaki tüm paydaşlara duyurmak. Bu nedenle bir web sitesi ve logo çalışması için karar alıyoruz. Bunu bütün paydaşlar kendi web sitelerinde kullanacaklar ve ilgililer burada bu kongrenin 2020 yılında gerçekleşeceğini öğrenmiş olacaklar. Bilimsel olarak hazırlamış oldukları çalışmaları da bu kongrede sunma fırsatı bulacaklar” dedi.

“KONGRE, ÜLKEMİZ ADINA SON DERECE ÖNEMLİ”
 
Kongrenin katılımcılar arasında yeni işbirliklerinin ve bağlantıların oluşacağı bir platform olacağının altını çizen Kaçmaz, bunun da Mersin, sektör ve Türkiye için son derece önemli olduğunu ifade etti. Ekonomi Bakanlığı başta olmak üzere Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile tüm paydaşların bu kongreye son derece önem verdiklerini dile getiren Kaçmaz, “Bu çerçevede her iki bakanlığımızın yetkilileri de bu toplantıya katıldılar. Çünkü gerçekten turunçgil sektörü, yaş meyve sebze ihracat sektörü içerisinde önemli bir paya sahip. Üçte bire varan bölümü narenciye ihracatı olarak gerçekleşiyor. Bölge için sosyal ve ekonomik yönden önemli bir sektör. Bundan dolayı bu kongrenin ülkemiz, sektörümüz için çok faydalı olacağına inanıyorum. Sektörümüzün tanıtımına, gelişmesine, yeni türlerin ülkemizde gelişmesine büyük katkıları olacağına inanıyorum” diye konuştu.
 
Konumu itibariyle sadece narenciye değil, tüm yaş meyve sebze ihracatının yüzde 40’a varan bölümünün Mersin üzerinden gerçekleştiğine de dikkat çeken Kaçmaz, şöyle devam etti:
 
“Mersin yaş meyve sebzenin adeta kalbi durumunda. Çünkü Ulusal Turunçgil Konseyi’nin merkezi, Narenciye Tanıtım Grubu ve Türkiye genelindeki yaş meyve sebze ihracatçılar birliklerinin sekreteryası burada. Bu nedenle son derece önemli bir ilimiz. Tabi burada sadece Mersin değil, Adana, Çurukova, narenciye yetişen bütün bölgelerimiz bu kongre için bu çalışmalara katılıyorlar. Onlar da ülke ve sektör için çok faydalı olacağına inandıkları için bu toplantıdalar. Ben inanıyorum ki, bu toplantı beklentimizin ötesinde sektöre çok büyük katkılar sağlayacaktır.”

Ekleme Tarihi
24.05.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: 2020 Dünya Turunçgil Kongresi
Link: 2020 Dünya Turunçgil Kongresi’nin Yol Haritası Çiziliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız