Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Niğde Elma Üretiminde Başkent Olacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Türkmen, Niğde'nin Dikili elma ağacı sayısı bakımından Türkiye'de birinci, elma üretim açısından da ikinci sırada olduğunu belirterek, yeni kurulan bahçelerden de ürün alınmaya başladığında şehrin üretimde de birinci sıraya yerleşeceğini söyledi.


Türkmen, AA muhabirine yapığı açıklamada, Niğde'nin gerek toprak yapısı gerek iklim gerekse coğrafi yapısı ile elma yetiştiriciliği son derece uygun koşulları taşıdığını ifade etti.

Elmanın kış döneminde Niğde'de olduğu gibi soğuk havaya ihtiyaç duyduğunu, bölgedeki gece ile gündüz arasındaki ısı farkının yüksek olmasının da elmaya farklı bir aroma kazandırdığını belirten Türkmen, "Niğde'de 50 yıllık ağaçlardan elde edilen Amasya çeşidi elma var. Ama bu ağaçlarımız artık ekonomik ömürlerini doldurduğu için gençleştirme ile yeni bahçeler kuruluyor. Bununla birlikte özellikle ihracata yönelik olan Granny Smith, gala grubu, fuji, red chief çeşitlerinin yetiştiriciliği yaygın" diye konuştu.

211 bin dekar yarı bodur ve tam bodur elma bahçesinin olduğu Niğde'de geçen sene 320 bin ton elma üretimi yapıldığını aktaran Türkmen, bu yıl da rekoltenin yüzde 10'luk bir artışla 350 bin ton civarında gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.

Niğde elma üretiminde birinci sıraya yükselecek

Niğde'nin, elma sektörü açısından Türkiye'nin parlayan yıldızı konumunda olduğunu vurgulayan Türkmen, "Dikili elma ağacı sayısı bakımından şu anda Türkiye'de birinci, elma üretimi açısından da ikinci sıradayız. Yeni kurulan bahçelerden henüz ürün alınamadı. Bu bahçelerden ürün almaya başladığımızda Niğde üretimde de birinci sıraya yerleşecek" şeklinde konuştu.

Türkmen, geçen yıl 3. sınıf elmanın meyve suyu fabrikaları tarafından 30 kuruştan, 2. sınıf elmanın 80 kuruş ile 1 lira arasında, 1. sınıf elmaların da hasat döneminde dalında 1 ile 1 lira 30 kuruştan satıldığını kaydetti.

Türkmen, elma üretimi ile ilgili yaklaşık 5 bin çiftçinin kayıtlı olduğunu, Niğdenin tarımsal hasılasının yüzde 25'i elma sektöründen elde edildiğini ve yaklaşık 400 milyon liralık bir tarımsal hasılanın yapıldığını da sözlerine ekledi. - Ankara
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.05.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Niğde Elma Üretiminde Başkent Olacak
Link: Niğde Elma Üretiminde Başkent Olacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız