Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Çanakkale'de Çilek Üretimi Yaygınlaştırılıyor

Çanakkale merkeze bağlı Çınarlı Köyünde, tarla günü kutlamaları kapsamında Çilek Yetiştiriciliği ile ilgili demonstrasyonun sonuçları çiftçilere gösterildi.


Çınarlı köyünde, Behdiye Turan'a ait 1 dekarlık alanda kurulan Çilek Yetiştiriciliği ile ilgili demonstrasyonun sonuçlarının çiftçilere gösterilmesi amacıyla düzenlenen tarla günü etkinliği geniş katılımla gerçekleştirildi. Düzenlenen tarla gününe İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Akkuş, Kurum Müdürleri, Ziraat Odası Başkanları, Muhtarlar ve çiftçiler katıldı. İl Müdürü Akkuş, "Tarım sektörü, dünyada olduğu gibi Türkiye ve AB ülkelerinin de birçoğunda, nüfusun gıda ihtiyacını karşılaması, tarıma dayalı sanayinin hammadde kaynağını oluşturması, belli bir kesime istihdam olanağı sağlaması, dışa bağımlılığın önlenmesi ve ödemeler dengesi üzerinde önemli etkilerinin olması gibi nedenlerle, ekonomide stratejik rol ve işlevini korumayı sürdürmektedir. Çanakkale 333.000 hektarlık işlenebilir arazi varlığı,

sahip olduğu ekolojik özellikler ve mevcut hayvan varlığı ile de ülke tarımı içinde de önemli bir yere sahiptir. Çok farklı ürünlerin ekonomik anlamda üretiminin yapıldığı ilimiz için küçük alanlarda yüksek gelir getirici bir ürün olarak çilek son yıllarda öne çıkmaktadır. Çilek, gerek insan sağlığı açısından, gerek yatırımların kısa sürede geriye dönmesi sebebiyle büyük önem kazanmaya başlamıştır. Ayrıca bu meyve türünün kendine özgü aroması, zengin vitamin içeriği ve değişik tüketim şekilleri tüketicilerin daha fazla ilgisini çekmektedir. İnsan sağlığına katkısı, karlı bir yatırım kolu olması, Dünya çilek üretiminin de her yıl önemli artışlar kaydetmesini sağlamıştır. Bu meyvenin üretiminde en önemli üretici ülke Amerika Birleşik Devletleri olup, toplam üretimin yaklaşık % 26,9'unu karşılamaktadır. Geri kalan üretimin büyük bir bölümü ise Avrupa ülkelerinde, özellikle Türkiye, İspanya, Mısır, Güney Kore, Meksika ve Japonya' da gerçekleştirilmektedir. 2011 FAO verilerine dünya çilek üretiminde Amerika Birleşik Devletleri birinci, İspanya ikinci, Türkiye 302.416.ton ile üçüncü sıradadır" dedi.

Çanakkale'de, çilek yetiştiriciliği için uygun ekolojik şartlara sahip olmasına rağmen çilek üretiminin yeterli seviyede olmadığını da söyleyen Akkuş, "İlimiz çilek üretiminde ülke genelinde 39. sıradadır. Çilek üretimimiz sahip olduğumuz tarımsal potansiyelimize göre çok düşüktür.

Çanakkale'de 2012 çilek üretim alanımız 688 dekara ulaşıp, üretimimiz 1.884 ton olmuştur. Yenice, Lapseki ve Bayramiç ilçelerimiz, çilek üretiminin gelişme gösterdiği ilçelerimizdir. Pazar ve Fiyat oluşumundaki olumlu gelişmeler önümüzdeki yıllarda, ilimizde çilek üretimini artırması beklenmektedir" dedi. Çınarlı köyü Tarım Danışmanı Semra Çay, tarla gününe katılanlara Demonstrasyon ile ilgili kısa bir bilgi verdi. Konuşmaların ardından demonstrasyon tarlası gezildi.(İHA)

Ekleme Tarihi
31.05.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Çanakkale, Çilek Üretimi Yaygınlaştırılıyor
Link: Çanakkale'de Çilek Üretimi Yaygınlaştırılıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız