Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kiraz Üretiminin Yüzde 5'i Amasya'dan

Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, Türkiye'de toplam kiraz üretiminin 470 bin 887 ton olduğunu, Amasya'nın ise 23 bin 128 ton kiraz üretimi 7'inci sırada yer aldığını ve toplam kiraz üretiminin yüzde 5'ini karşıladığını söyledi.


17. Ulusal Kiraz ve Vişne Çalışma Grubu Toplantısı Amasya'da gerçekleşti. Amasya Üniversitesi Toplantı Salonu'nda gerçekleşen programa 30 ilden yaklaşık 100 kişi katıldı. Gülbay, Amasya'da bulunan 254 bin 960 hektar tarım arazisinin 5 bin 228 hektarında meyvecilik yapıldığını söyledi.Çiftçilerin gelirinin yüzde 18 'ini meyvecilikten elde ettiğini belirten Gülbay, "Türkiye toplam kiraz üretimi 470 bin 887 ton olup ilimizde 23 bin 128 ton üretim ile ülke genelinde 7'inci sırada yer almakta ve toplam kiraz üretiminin yüzde 5'ini karşılamaktadır." dedi.

Türkiye'de yaklaşık 24 milyon 200 bin adet kiraz ağacı olduğunu ifade eden Gülbay, "Ülkemizde ağaç başı verim ortalaması 28 kilo iken ilimizde ise bu oran 35 kilodur. Vişne olarak 113 hektar alanda 2 bin 087 ton üretim mevcuttur. 2013 yılında İl Özel İdaresi yüzde 50 hibe desteğiyle 44 bin 400 meyve fidanı dağıtılmış olup bunun 8 bin 400'ü kiraz fidanıdır. İlimizde 250-900 metre rakımlar arasında kiraz üretimi yapılmaktadır. Bu rakım farkı nedeniyle Üretim mayıs ayının ilk haftasında başlayarak yaklaşık iki aylık bir periyodu içermektedir. Üretilen kirazlar başta Karadeniz sahil kentleri ve İç Anadolu olmak üzere sofralık olarak iç pazarda tüketilmekte, değişik firmalar tarafından da alınarak dondurularak pasta ve diğer gıda sanayinde kullanılmaktadır. Dış pazarda ise başta Rusya olmak üzere diğer ülkelere göndermek için ihracatçı firmalar tarafından rağbet görmektedir." diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
11.06.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Kiraz, Amasya,
Link: Kiraz Üretiminin Yüzde 5'i Amasya'dan




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız