MANİSA (İHA) - Kota uygulamasının kaldırılması, sözleşmeli tarım modelinin hayata geçirilmesi ve fiyatının da artmasıyla üretimi artan tütünün Ege Bölgesi'nde hasadına başlandı.
Manisa’nın Saruhanlı İlçesinde, halkının yüzde 95’inin tütün üretimiyle geçimini sağladığı Tirkeş köyünde tütün kırımları başladı. Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Tirkeş köyünü ziyaret ederek, üreticilerin hasat sevincine ortak oldu. Başkan Okur, tütün tarlalarındaki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada zor ve zahmetli bir iş olan tütün üretiminin aylarca sürdüğünü, buna karşın tütüne verilen fiyatın yeterli olmadığını savundu. Son yıllarda tütün fiyatlarında eskiye nazaran biraz artış olduğunu, bu bakımdan üretimde de artış görüldüğünü ifade eden Okur, şu bilgileri verdi: “Saruhanlı’nın köylerinde eskiden tek geçim kaynağı tütün üretimiydi. 2002 yılında İlçemizde 120 bin dekar alanda tütün ekilmiş ve bundan 7 bin 800 ton verim alınmış. 2002’den sonra üretim alanı her yıl düştü. Üretim alanı 2003’te 105 bin, 2006’da 75 bin, 2009’da 26 bin, 2012 yılında ise 20 bin dekara düştü. Ancak bu yıl bir hareketlilik var. İlçemizdeki üreticilerimiz tütün hasadına başladı. İnşallah ürünün fiyatı da iyi olur.”
Geçen yıl Türkiye’de en büyük üretim artışı gösteren bitkisel ürünün tütün olduğunu dile getiren Okur, “2011 yılına göre geçtiğimiz yıl yüzde 76,1’lik bir yükseliş gösteren tütünde bu yıl da artış var. Üretim artışında kota uygulamasının kalkması, fiyatın biraz artması ve sözleşmeli tarım modelinin uygulanması etkili oldu. İlçemizde bu yıl tütün ekmek için tüccarla sözleşme imzalamak isteyen 2 bin çiftçi, Ziraat Odası’na başvurarak çiftçilik belgesi aldı. İlçemizde geçen yıl bin 600 üretici tütün ekmişti. Bu yıl 2 bin kişi ekti. Tütün üretimi artıyor. Bu şartlar altında gelecek yıllarda üretim daha da artmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Başkan Okur, tütünde başfiyatın geçen yıl kilogram başına 10 lira olduğunu, bu yıl ise 14 lira olmasını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.