Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Hasat 

Aksaray’da 2013 yılı hububat hasadı başladı

Aksaray’da 2013 yılı hububat hasat sezonu törenle başladı. Aksaray Ziraat Odası ve Tarım Platformu tarafından Aratol’un Büyük Pınar mevkiinde hasat töreni düzenlendi.

Hasat törenine Aksaray Valisi Selami Altınok, Belediye Başkanı Nevzat Palta, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Tarım Platformu üyeleri ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Aksaray Valisi Selami Altınok, 2013 yılı hasat döneminin hayırlı olması dileğinde bulunarak şunları söyledi: “İnşallah bu sene gerek arpada gerek buğdayda gerekse diğer hububatta verim iyi olur. Allah utandırmaz inşallah bizleri mahcup etmez. Emek verdi insanlar ektiler biçecekler. Gübresini verdiler. Dua ettiler yağmur yağsın diye. Hep buna baktılar. İnsanların gözü bağında bahçesinde tarlasında. Bir şeyler olacaksa çocuğunun düğününü yapacak çocuklarının geleceğini yapacak. Evinin damını yapacak. Herkes buna bakıyor. İnşallah umduklarını bulurlar. İnşallah kaza bela olmaz. Sağlıkla sıhhatle hasadı yaparız. Hayırlı uğurlu olur diyorum. Allah utandırmasın bol ürün versin. Bugün burada toplanmamızın sebebi 2013 yılının hasat döneminin başlaması. Öncelikle ülkemize Aksaray ilimize 2013 yılının hasat döneminin hayırlı uğurlu olmasını temenni eder ve bereketli olmasını yüce Allah’tan dilerim."

Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta da arpa hasadının çok güzel olacağını belirterek şunları söyledi: “Aratol benim doğduğum yer belki burada büyümedik ama bizim doğduğumuz memleketimiz. Burada bizim tarlalarımız var. Baktık arpa zaten olmuş ama buğdayında olduğunu ben gördüm. Birkaç tarla ilerde buğdaylarda olmuş. Sezon güzel, Allah afetlerden esirgesin. Bu sene biraz yağmur oldu yağış güzel gördüğüm kadarıyla. Dolayısıyla hasadın bu sene inşallah çok güzel olacağı kanaatindeyim. Tabii ki bu topraklar özellikle Konya ovası Aksaray sonuçta tarımın revaçta olduğu yerler. Dolayısıyla bu sene içerisinde bu sezonun bereketli olacağı kanaatindeyim. Ben burada bütün hemşerilerime hayırlı uğurlu olsun diyorum. Bol kazançlar temenni ediyorum. Kazasız belasız bir sezon temenni ediyorum.”

Tarım Müdürü Bestami Zabun ise konuşmasında şu görüşlere yer verdi “ 2013 yılının hububat hasadını başlatmış bulunmaktayız. Burada arpa hasadını başlatacağız. İlimizin toplam 420 bin hektar tarım arazisi var. Bunun yüzde 50sine yakını tarla arazisi olarak işlenmektedir. Genel olarak kuru araziye sahip olduğumuz için toplamda 122 bin hektar alanda sulu arazimiz var. Ağırlıklı olarak ilimiz genelindeki topraklarda kuru tarım yapıldığı için verimde sulu alanlara göre daha az. Bizim şu anda yapacağımız alanda kuru bir alan. Kuru olmasına rağmen bu sene yağışların iyi gitmesi nedeniyle burada ki biçerci arkadaşlarımızın ifadesi 300-350 kilo dekara verim alınmakta. Geçen yıl kurak olduğu için bu kadar verim alınamamıştı. Hatta afet kapsamında da değerlendirilerek bakanlığımızca destekleme yani faizlerin ötelenmesi gibi bir destekleme yapılmıştı. 2013 yılı içinde biz geçen yıla nazaran daha az bir alanda ekip yapılmış olmasına rağmen yağışların iyi gitmesi nedeniyle 2013 yılında 2012 yılına göre daha fazla ürün beklemekteyiz. Çiftçilerimiz hasat ettikleri buğdaylarını arpalarını da zamanında randevulu sisteme göre bu sene toprak mahsulleri ofisi alacaklar. Çiftçimiz eziyet görmeden rahat bir şekilde ürünlerini toprak mahsulleri ofisine teslim edecek." şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Aksaray Valisi Selami Altınok ile Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta biçerdöverleri bizzat kendileri kullanarak tarlada arpa hasadı yaptı. Vali Altınok ve Başkan Nevzat Palta başarıyla gerçekleştirdikleri arpa hasadının ardından çiftçiler tarafından alkışlarla karşılandı. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
13.06.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: hububat hasadı
Link: Aksaray’da 2013 yılı hububat hasadı başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız