Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
arpa hasat 

Kırıkkale’de arpa hasadı başladı

Kırıkkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, Haziran ayı itibariyle arpa hasadının başladığını söyledi.
İl genelinde yüzde 0,05 civarında hasat öncesi dane kaybı tespiti yapıldığını açıklayan Kırbaş, bu sene hava şartlarının iyi gitmesiyle buğdayda yaklaşık 370 kilo dekar, arpada ise, 350 kilo dekar verim gözlendiğini ifade etti.


Hasattan sonra çiftçinin anız yakmaması konusunda duyarlı davranmaları gerektiğini ve anız yakanlar hakkında cezai işlem uygulanacağını belirten Kırbaş, yapılan çiftçi toplantılarında anız yakılmasının zararlarından bahsedildiğini ve bu eğitimlerin sonuç vereceğine inandığını sözlerine ekledi.

Kırıkkale’de yaklaşık 450 adet biçerdöverle hasadın yapılması beklendiğini açıklayan Kırbaş, "Hububat hasadını 51 kontrolör, 1 koordinatör ve 1 koordinatör yardımcısı tarafından hafta sonları dahil sürekli kontrol edilerek dane ve sap kayıplarının en aza indirilmesi hedeflenmektedir.İlimizde kabul edilebilir dane kaybı yüzde 3 civarında bulunuyor. Bu oranın üzerinde kayba sebebiyet veren biçerdöver, operatör ve sahiplerine kabahatler kanununa göre cezai işlemler uygulanacaktır. Kızılırmak havzası kenarlarında Haziran ayı itibarı ile başlayan hasat yüksek kesimlerimizde Ağustos ortalarına kadar devam edecek." dedi.

Kırbaş, "Biçerdöverle dane kaybı olmaması için yeni ve dane kaybını önleyen makineler kullanılmalıdır. Kırıkkale’de bu sene yaklaşık 124 bin 983 hektar buğday ve 40 bin hektar arpa ekimi yapıldı. Rekoltenin yaklaşık 420 bin ton olması bekleniyor." diye konuştu. (CİİHAN)

Ekleme Tarihi
14.06.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: arpa, hasat
Link: Kırıkkale’de arpa hasadı başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız