Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Amasya'da Kiraz Üretimi Düştü

Amasya'nın simgelerinden olan kiraz, bu yılki verimi ile üreticiyi üzerken, kalitesi ile tüketiciyi sevindirdi. Amasya Tarım İl Müdürü Cahit Gülbay, geçen yıl bin 868 dekarlık alanda 23 bin 128 ton kiraz üretimi yapıldığını, bu yıl ise rakamın bu seviyelere çıkmayacağını tahmin ettiklerini söyledi.


Amasya'nın simgesi haline gelen kirazın verimi, üreticiden çok tüketiciyi sevindirdi. Geçen yıl bin 868 dekarlık alanda 23 bin 128 ton kiraz üretimi yapıldığını ifade eden Amasya Tarım İl Müdürü Cahit Gülbay, "Bu rakam, geçtiğimiz yıl Amasya adına sevindiriciydi. 28 bin 128 tonluk kiraz üretimi ile kentimiz, Türkiye genelinde kiraz üretiminde 7'nci sırayı aldı. Bu yıl üretilecek kirazın geçen yıla oranla daha az olacağını tahmin ediyoruz. Kirazın verimi az ama kalitesi arttı" dedi. Kirazın geçtiğimiz yıla göre yaklaşık 100'de 40 daha az olduğunu söyleyen Amasya Belediyesi Sebze ve Meyve halinde komisyoncu olan 38 yaşındaki Abdullah Doğan, "Geçen yıl Amasya'da 100'de 80 verim vardı, bu yıl ise bu rakam yüzde 40'larda" diye konuştu.

Doğan, kirazın kalite oranının ise geçen yıllara göre biraz daha üstün olduğunu ifade etti. Abdullah Doğan, "Bu ürünün seyrek olmasından kaynaklanıyor. Şuanda toptan olarak halde 2 ile 4 TL arasında, kirazın kalitesine, cinsine göre değişen fiyatlar var. Lamberk, Isparta, 09 ve Aliağa dediğimiz 4 kiraz çeşidi var. Bunlar arasında en çok rağbet gören ise Isparta ile 09 kirazımız. 09 dediğimiz kirazlar yurt dışına ihraç oluyor. Bunun sebebi kalitesinin ve dayanıklılığın iyi olması" dedi.

Kiraz, perakende satışta 3 ile 7 lira arasında değişen fiyatlarla tüketiciyle buluşuyor.

İA - Amasya
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.06.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Amasya'da Kiraz Üretimi Düştü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız