Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Samsun’da biçerdöverle buğday hasadı başladı 

Samsun’da biçerdöverle buğday hasadı başladı

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, biçerdöverle buğday hasadı sezonunun başladığını açıkladı. Verimli bir hasat sezonu geçirebilmek için çiftçilerle birlikte çalışmalara başlayacaklarını ifade eden Güven, dane kaybını en aza indirebilmek için başta biçerdöver operatörleri olmak üzere herkesin üzerine düşen görevler olduğunun altını çizdi.

Türkiye’de yaklaşık 9,5 milyon hektar buğday ekiliş alanı olduğunu hatırlatan Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, maddi değeri 158 milyon TL olan 320 bin ton buğdayın da dane olarak kaybedildiğine dikkat çekti. Samsun’da 124 bin hektar buğday ekiliş alanından yaklaşık olarak 370 bin ton ürün elde edildiğini ifade eden Güven, “Bunların yaklaşık 270 bin tonu biçerdöverle hasat edilmektedir. Biçerdöverle biçilen alanda dane kaybında yüzde 1’lik iyileştirme ile ilimiz ekonomisine 1,3 milyon TL kazandırmış olacağız. Hatta binde birlik iyileştirmenin ilimiz ekonomisine 130.000 TL kazanç sağladığını düşünürsek en küçük tedbirlerin bile ne kadar önemli olduğunu görürüz.” şeklinde konuştu.

Biçerdöver operatörlerinin dane kaybını sıfıra yakın bir seviyeye indirebileceklerini ifade eden Kadir Güven, “Bunun için de operatör belgesi olmayan hasat yapmamalı, olgunlaşmamış ürünler hasat edilmemelidir. Rutubetin çok olduğu günlerde hasat yapılmamalı, yağış olduğunda hububatın tam kuruması beklenmelidir. Sabah erken ya da akşam saatlerinde rutubet çok daha fazla olacağından hasat yapılmamalı, bir tarladan diğerine geçerken mutlaka biçerdöver ayarları kontrol edilmeli, elekler sık sık temizlenmelidir.” açıklamasında bulundu. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
20.06.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Samsun, Biçerdöver, Hasat
Link: Samsun’da biçerdöverle buğday hasadı başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız