Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Karabuğday Hayvancıya Umut Oldu 

KARABUĞDAY HAYVANCIYA UMUT OLDU

AYDIN (İHA) - Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi, hayvan üreticilerinin en büyük ekonomik gideri olan yem ihtiyacını üretim maliyeti oldukça düşük olan ‘Karabuğday’ bitkisinden karşılanması amacıyla proje geliştirdi.
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin “Aydın İli Koşullarında Yetiştirilen Karabuğday Bitkisinin Agronomik Özellikleri, Silaj Kalitesi ve Ruminant Beslemede Kullanım Olanakları” başlıklı projesi,“Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı" kapsamında 2012-2013 eğitim öğretim Yılı Bahar Yarılında TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı. Aydın İli Koşullarında Yetiştirilen Karabuğday Bitkisinin Agronomik Özellikleri, Silaj Kalitesi ve Ruminant Beslemede Kullanım Olanakları” isimli projenin ekibinde Prof. Dr. Mürsel Özdoğan, Prof. Dr. Osman Erekul, Yrd. Doç. Dr. Gürhan Keleş ve Yrd. Doç. Dr. A. Deniz Çardak yer alıyor.
TÜBİTAK tarafından da desteklenen proje ile Aydın’ın ekolojik koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilecek karabuğday bitkisi ile hayvancılara yem desteği sağlanırken bitkinin kimyasal bileşiklerin süt ve et kalitesi üzerine etkileri araştırılarak hayvancılık verimliliği arttırılacak. Ayrıca, bu yeni bitki çeşidi bölge tarımına kazandırılarak erozyonunun azaltılması planlanıyor. ADÜ Ziraat Fakültesi’nce hazırlanan ‘Aydın ili koşullarında yetiştirilen Karabuğday bitkisinin agronomik özellikleri, silaj kalitesi ve ruminant beslemede kullanım olanakları’ isimli proje ‘Bilimsel ve teknolojik araştırma projelerini destekleme programı’ kapsamında TÜBİTAK tarafından 2012 yılı 2. Döneminde desteklendi. ADÜ Zootekni Bölümü Yemler ve Hayvan Besleme Ana Bilim Dalı görevlisi Yard. Doç. Dr. Gürhan Keleş öncülüğünde 2,5 yıl boyunca sürecek proje Prof. Dr. Mürsel Özdoğan, Prof. Dr. Osman Erekul, Yrd. Doç. Dr. A. Deniz Çardak tarafından yürütülecek.

ÇOK YÖNLÜ BİTKİ
Aydınlı hayvan üreticilerinden gelen talep doğrultusunda üreticilerin yem ihtiyacını karşılamak için “Karabuğday” projesini hazırladıklarını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Gürhan Keleş, “Yaklaşık 2,5 yıl sürecek projede, Karabuğday bitkisinin kısa zamanda birinci ve ikinci ürün olarak Ege bölgesinde az maliyetle yetiştirilebilmesi hedefleniyor. Karabuğday bitkisi uluslararası ticarette değeri gün geçtikçe artan ve çok yönlü kullanım alanına sahip bir bitkidir. Ülkemizde 2011 yılından itibaren 2 adet tescilli tohumu bulunan Karabuğday bitkisinin Aydın ekolojik koşullarındaki kaba yem üretim potansiyeli, ruminant beslemede silaj olarak kullanım olanakları ile bitkinin bileşiminde bulunan bazı kimyasal bileşiklerin süt ve et kalitesi üzerine etkileri araştırılacak” dedi.

EROZYONU ÖNLEYECEK
Keleş, proje kapsamında yerli ve yabancı karabuğday çeşitleriyle yapılacak tarla denemeleri, silaj denemeleri ve süt sığırları ve besi kuzularıyla yapılacak çalışmalar yapılacağını kaydederek, “Proje, Karabuğday bitkisinin ekolojik avantajlarından faydalanarak, tarlaların boş kalabileceği dönemlerde üreticilerimizin kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamaya yönelik planlanmıştır. Bitkinin agronomik özellikleri ve ruminant beslemede kullanım olanaklarının birlikte araştırılacağı multidisipliner bir çalışma yapacağız. Çalışma sonucunda sürdürülebilir tarım kavramı çerçevesinde ülkemiz tarımında organik madde düşüklüğüne dayalı toprak verimliliğinin artırılması ve erozyonun azaltılması konularında yeni bir bitkinin bölge tarımına kazandırılması olanaklarının belirlenerek bölge ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlamak amaçlanmaktadır” diye konuştu.

ADÜ Ziraat Fakültesi’ni gösterdikleri başarıdan ötürü tebrik eden ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu; “TÜBİTAK’tan desteklenmeye uygun bulunmuş projede emeği geçenleri tebrik ediyorum. Ziraat Fakültemiz ve proje ekibine çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

Ekleme Tarihi
24.06.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Karabuğday Hayvancıya Umut Oldu
Link: Karabuğday Hayvancıya Umut Oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız