Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Akdeniz Meyve Sineği 

Çiftçilere Akdeniz Meyve Sineği uyarısı

Adana Valiliği, son yıllarda popülasyonu artan Akdeniz Meyve Sineği ile ilgili çiftçileri uyardı.

Valilikten yapılan açıklamada, son yıllarda bitkisel üretim alanlarının, Akdeniz Meyve Sineği'ne konukçuluk eden; nar, hurma, kayısı, erkenci narenciye çeşitleri, nektarin, şeftali gibi çeşitler yönünden geliştiği belirtildi. Bu durumun Akdeniz Meyve Sineği popülasyonunun da artmasına sebep olduğu ifade edilirken. bu yıl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik ekiplerince asılan tuzaklarda da yüksek miktarda sinek yakalandığı bildirildi.

Adana’da üretilen ve Akdeniz Meyve Sineği’ne konukçuluk eden çeşitlerin büyük kısmının ihracata konu ürünler olduğu hatırlatılan açıklamada, konukçu meyvelerin yüklü olduğu bir üründe, birkaç tane sinek yada sinek vuruklu meyvenin, tüm geminin ihracattan dönmesine sebep olduğu hatırlatıldı. Akdeniz Meyve Sineği’ne karşı uluslararası karantinada toleransın sıfır olması nedeniyle, bu zararlıyla mücadelenin büyük önem arz ettiği vurgulandı.

Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelenin toplu yapılması gerektiğini vurgulanan açıklamada, çiftçilere şu uyarılarda bulunuldu: “Yere dökülen bulaşık meyveler toplanarak derince, 2-3 kürek boyu çukurlara gömülmeli. Bir şekilde hasat edilemeyen ve dalında kalan vuruklu meyveler de toplanmalı ve aynı işlem yapılmalı. Kimyasal savaşı, zehirli yem dal ilaçlaması şeklinde uygulanmalı. Kitle yakalama amaçlı kullanılan tuzaklar, mutlaka teknik talimata göre asılmalı. İlk sinek görüldüğünden ve zararlıya konukçu ürünler vurma olgunluğuna erişmesinden itibaren ilaçlamaya geçilmeli. İlaçlamadan sonra tuzaklarda ergin görülürse hasada 10 gün kalıncaya kadar 7-10 gün ara ile ilaçlamaya devam edilmeli. Günlük ortalama sıcaklık 16 derecenin altına düştüğünde ilaçlama gerekmez.” (CİHAN)

Ekleme Tarihi
25.06.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Akdeniz Meyve sineği
Link: Çiftçilere Akdeniz Meyve Sineği uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız