Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Sarımsak 

Taşköprü Sarımsağında "Sap Darası" Kalktı
 
Taşköprü ilçesinde yetişen sarımsağın satışında uygulanan "Sap Darası" uygulaması kaldırıldı.

Taşköprü'de sarımsak eken 77 köy muhtarının verdiği dilekçe üzerine Taşköprü Kaymakamlığı, Taşköprü Belediyesi, Taşköprü Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Taşköprü Ziraat Odası Başkanlığı, Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği, Alatarla Muhtarlığı'ndan oluşan komisyon toplantı düzenledi. Taşköprü Belediyesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen toplantıya komisyon üyeleri Taşköprü Kaymakamı Ali Yılmaz, Taşköprü Belediye Başkan Vekili Yılmaz Korkmazer, Taşköprü Tarım Gıda Hayvancılık İlçe Müdürü Satı Sezer, Taşköprü Ziraat Odası Genel Sekreteri Hamdi Çevik, Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, Alatarla Köyü Enis Mütevelli'nin yanı sıra, Taşköprü'de sarımsak üretimi yapan köy muhtarları ile sarımsak ticareti yapan firma temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Taşköprü Kaymakamı Ali Yılmaz, ilçe genelinde uzun yıllardan beri üreticinin sarımsak satışından "Sap Darası" adı altında yüzde 10'luk bir kesinti olduğunu ve ülkenin hiçbir yerinde buna benzer bir uygulamanın olmadığını, kendilerinin de sarımsak üretimi yapan 77 köy muhtarının ortaklaşa verdiği dilekçe nedeniyle bir komisyon kurduklarını ve oluşturulan komisyonun toplantıya katılan köy muhtarları ve sarımsak tüccarlarının görüşünün ardından "Sap Darası" ile ilgili karar vereceğini kaydetti.

Taşköprü Belediye Başkan Vekili Yılmaz Korkmazer de, "Bugün 'Sap Darası'na ilişkin alınacak karara tüm üreticilerimiz ve tüccarlarımız sahip çıkmalı. Üreticilerimiz emeğinin karşılığını almalı" dedi.

Taşköprü Tarım Gıda Hayvancılık İlçe Müdürü Satı Sezer ise, "Dünyanın ve ülkemizin hiçbir yerinde uygulanmayan ve ticarette de yer olmayan Sap Darası uygulamasıyla maalesef ilçemizde karşı karşıyayız. 4 bin aile ilçemizde sarımsaktan geçimini sağlıyor. Taşköprü sarımsağı bir kalitesiyle iki "Sap Darası" ile diğerlerinden ayrılmakta. Bugünkü toplantıda alacağımız olumlu kararla sarımsak üreticimizin ve Taşköprü'nün yıllık 6 milyon TL'lik kaybına son vereceğiz. Bu demek oluyor ki bugüne kadar giden 6 milyon TL üreticimizin cebinde kalacak. Biz sizlerle hareket edeceğiz Sizlerin vereceği karar bizim için önemli" şeklinde konuştu.

Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu da, Sarımsak Üreticileri Birliği'nin kurulduğu günden beri amaçları arasında yer alan "Sap Darası"nın nihayet gündeme geldiğini, Çin sarımsağında bile uygulanmayan yüzde 10'luk "Sap Darası" kesintisinin kendi sarımsaklarında uygulanmasının haksızlık olduğunu dile getirdi. Sarımsak eken 77 köyde muhtarlardan imza topladıklarına değinen Eligüzeloğlu, şunları kaydetti:

"Bizlerin örgütlemeye ihtiyacı var. Tek tek sorunların çözülmesi mümkün değil. Sizlerden isteğim; birliğimize destek olalım. Sorunlarımıza el el çözelim."

Konuşmaların ardından sarımsak üreticisi köy muhtarları, gazeteciler ve sarımsak ticareti yapan firma yetkilileri görüşlerini bildirdi. Toplantının sonunda ise yapılan oylamada oy çokluğuyla "Sap Darası" uygulamasının kaldırılmasına ve uygulamaya aykırı hareket edenlere yaptırım uygulanmasına karar verildi.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
27.06.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Taşköprü Sarımsağı, Sap Darası
Link: Taşköprü Sarımsağında Sap Darası Kalktı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız