Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Çiftçi Zor Durumda

Domates fide fiyatlarındaki artış Antalya'nın Demre ilçesinde seracılık yapan çiftçide şok etkisi yaptı.


Özellikle domates fidesinde yüzde 25'e varan artışları değerlendiren Demre Hali Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği (DEM-SEK-DER) Başkanı Fahri Duran, "Bu girdi maliyetleri ile para kazanmak neredeyse imkansız hale geldi" diye konuştu. Duran, bu sezon para yaptığı için üreticinin gelecek yıl talep edeceğini düşündüğü arçil salkım domates fidelerinin peşin 120 kuruştan 150 kuruşa, veresiye 140 kuruştan 190-200 kuruş bantına geldiğini aktararak, kendi tarlasında üretim yapmayan bir üreticinin para kazanmasının zor olacağını iddia etti.

Duran, "Domates fiyatları olabilecek seviyelerde piyasada karşılık buluyor.Ancak para kazanabilmek için maliyetleri en aza indirmek gerekiyor. Kaba bir hesapla 1 dekarda 1250 salkım fidesi dikilir. Bu veresiye ise 3 bin 500 TL maliyet demektir. 3 Bin TL de ilaç ve gübre masrafı üzerine biner. Arazi kendisi olmayanların 5 bin TL kirası ve diğer giderleri ile toplam 12 bin TL maliyet ortaya çıkar. 15 bin TL ciro yapan üreticinin eline de 3 bin TL para geçer. Dört kişilik bir ailenin işleyebileceği 4 dekardan kazanacağı para da 12 bin TL'dir" dedi.

DEM-SEK-DER Başkanı Fahri Duran, seracıların 270 gün çalıştığının altını çizerek, "Böyle giderse 3-4 yıl içinde seracılık biter. Bitmemesi için üreticilerimizin tohumdan fideye, gübreden işlemeye kadar alıştıkları hazırcılıktan kurtulması gerekir" diye konuştu.

Fide firmalarından Bars Fide Temsilcisi Aydın Bars ise yaşanan artışları tohum girişi,gümrük ve dövizdeki artışlara bağlayarak fidecilerin de aynı oranlarda zamlar yaptığını savundu. - Antalya (İHA)

Ekleme Tarihi
28.06.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Çiftçi Zor Durumda
Link: Çiftçi Zor Durumda




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız