Çiftçi Defteri
    TÜRKÝYENÝN EN GÜVENÝLÝR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Þifre
Beni Hatýrla    
Þ. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Haziran 2023 Cumartesi
Haberler Yazarlarýmýz Basýndan Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Þuan Buradasýnýz: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gýda
 Ýçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancýlýk
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarým
 Çevre, Enerji
 Biliþim, Teknoloji
 Tarým Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarýmsal Desteklemeler
Köylü geçen yýl orman dýþý üründen 112 milyon lira kazandý 


Köylü geçen yýl orman dýþý üründen 112 milyon lira kazandý
 
 
 ADANA - Orman Genel Müdürlüðü, 2012 yýlýnda 3 milyon 442 bin TL tarife bedeli karþýlýðýnda 159 bin ton odun dýþý orman ürünü üretimi gerçekleþtirdi.
 
 
Toplatýlan ürünün orman köylüsüne 112 milyon, ülke ekonomisine ise 335 milyon TL katký saðladýðý tahmin ediliyor. Üretim miktarlarýndaki büyümeye paralel ihracat gelirleri de arttý. Genel Müdürlük verilerine göre, odun dýþý orman ürünleri ihracatýndan 2003’te 47,5 milyon dolar, 2011’de 280 milyon dolar, 2012’de ise 300 milyon dolar gelir elde edildi. Ormancýlýk faaliyetlerinin çeþitlendirilmesi kapsamýnda Türkiye’de kovan baþýna 16 kg. civarýnda üretilen bal miktarýný dünya ortalamasý olan 20 kilogramýn üzerine çýkartmak amacýyla 2010’dan buyana 135 bal ormaný kuruldu. Ayrýca 125 þehir ormaný ve bin 438 mesire yeri faaliyete geçirildi.

FAO’YA GÖRE TÜRKÝYE ORMAN VARLIÐINI ARTIRAN ÜLKE

Orman Genel Müdür Yardýmcýsý Recep Kaþan, Birleþmiþ Milletler Gýda ve Tarým Örgütü’nün (FAO) verilerine göre Türkiye’nin dünyada orman varlýðýný artýran ilk üç ülke içinde yer aldýðýný söyledi. 2011’deki teþkilat yapýlanmasýndan sonra kurumdaki reorganizasyonla hizmet ve iþ verimliliðinin arttýðýna iþaret eden Kaþan, köy kredilerinin çeþitlendiðini ve vatandaþlarýn bundan yararlanmasý için bir kapasite artýþýna gidildiðini kaydetti. Kaþan, Adana’daki programý sýrasýnda Cihan Haber Ajansý’nýn sorularýný cevapladý. 2008’de yayýnlanan genelge doðrultusunda ülke genelinde baþlatýlan aðaçlandýrma seferberliðiyle 2.4 milyon hektarlýk bir alan elden geçirildiðini hatýrlatan Kaþan, ‘yeniden ekim ve dikim, aðaçlarýn rehabilete’ kapsamlý çalýþmanýn bir çok ülkenin yüzölçümü büyüklüðündeki bir alanda gerçekleþtiðini belirtti. Yeni dönemde ormancýlýk faaliyetlerinin çeþitlendirildiðinin altýný çizen Kaþan, oluþturulan bal ormanlarýyla ülkenin dünyada bal üretimi sýralamasýnda ilk üçe girdiðini bildirdi.

CEVÝZ VE BADEM EYLEM PLANI

Ülkede ceviz ve bademi ithal edildiðini ifade eden Recep Kaþan, hazýrladýklarý ‘ceviz ve badem eylem planý’ ile bunun önüne geçmeyi hedeflediklerine dikkat çekti. Kaþan, þöyle devam etti: “Bunun için özel sektörde ceviz bahçesi kurmak isteyenlere fidan veriyoruz. Müsait hazine arazilerini bu amaca tahsis ediyoruz. Ayrýca ormanlýk alanlarda ceviz fidaný dikip, köylüye teslim ediyoruz. Köylü burayý kendi arasýnda paylaþýyor. Ceviz ve badem eylem planý birlikte yürüyor.”

BARAJ HAVZALARI AÐAÇLANDIRILIYOR

Türkiye topraklarýnýn yüzde 60’ýna yakýnýnýn erozyona maruz özellikte olduðunu anlatan Kaþan, bu etkinin önüne geçmek için bu yýl 3 yeni eylem planýný devreye aldýklarýný aktardý. ‘Yukarý havza aðaçlandýrma planý’ ile barajlarýn kýsa zamanda toprakla dolmasýný engellemek istedikleri bilgisini veren Kaþan, “Baraj havzalarýnda yaptýðýmýz aðaçlandýrmalarla toprak erozyonu azalacak. Bu manada derelerimiz de artýk çamur akmayacak. Ayrýca toprak muhafaza ve erozyonla mücadele eylem planýmýz sürüyor. 2011’deki mevzuat deðiþikliðiyle orman sahalarý dýþýndaki yerlerin aðaçlandýrýlmasýný da üstlendik. ‘Okullar hayat olsun’ projesi ile okul bahçeleri, ibadet yerleri, mezarlýklar ve yol kenarlarý gibi mekanlarýn aðaçlandýrýlmasý ile düzenlemesini yapýyoruz. Ülkenin coðrafi konumu gereði ormanlýk bölgelerde yüzde 70’den yukarý çýkýlmaz. Dolayýsý ile elimizden geldiði kadar müsait olan her yeri aðaçlandýrmayý hedefliyoruz.” diye konuþtu.

YANGINLAR ÝNSAN KAYNAKLI


Türkiye’de son 10 yýlda ortalama 8 bin 500 hektar ormanýn yangýnlardan zarar gördüðünü söyleyen Recep Kaþan, þunlarý söyledi: “Yangýn bir felaket, olaðan üstü bir hal. Bir tahmin yapmak mümkün deðil. Yangýnlarýn sýcaklýk, rüzgar, yanýcý madde, yýldýrým düþmesi; küçük de olsa sabotaj gibi pek çok nedeni var. Ama temel realite; ihmal, kasýt, kusur olsun, bütün faktörler insan kaynaklý. Vatandaþ ormanlarý kullansýn. Bu hususta ciddi alan düzenlemelerimiz var. Fakat insanýmýz ormana ateþ atmasýn, sigarasýný, piknikte kullandýðý ýzgaranýn ateþini söndürsün. Basit tedbirleri almýyoruz, daha sonra büyük sýkýntýlar çekiyoruz.”

YANGINLARA KARÞI RÝSK ANALÝZLERÝ YAPIYORUZ

50 yýllýk istatistiklerle orman yangýnlarýna karþý risk analizlerini hazýrladýklarýný kaydeden Kaþan, hava ve kara araçlarýný buna göre planladýklarýný ifade etti. Þu anda 3 saat havada kalabilen, 6 ton köpük kapasiteli 6 su atar uçak ile 26 helikopterin risk bölgelerine göre illerde konuþlandýrýldýðýný açýklayan Kaþan, “Karada ise motorize ekiplerimiz var. 250 litre, 4,5, 6,12 tonluk arazözlerimiz mevcut. Yangýnlarla mücadeleyi vatan savunmasý anlayýþý ile fedakarane bir anlayýþla yürütüyoruz. Kimse zorunlu hallerin dýþýnda izin kullanmayý aklýna getirmiyor.”þeklinde konuþtu. (CÝHAN)

Ekleme Tarihi
01.07.2013
Ekleyen Kiþi
gidatarim2

Etiketler: Ramazan pidesi 2 TL
Link: Köylü geçen yýl orman dýþý üründen 112 milyon lira kazandý




  HABERLER
>> Arþiv Ýçin Týklayýnýz