Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Selendi'de kiraz ağacı sayısı 25 binden 600 bine çıktı

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Selendi ilçesinde alternatif ürün olarak 1997 yılında 25 bin kiraz ağacı ile başlayan çalışmalar sonucunda ağaç sayısının 600 bini geçtiğini söyledi. Meyve veren yaştaki 160 bin kiraz ağacından 4 bin ton kiraz üretildiğini dile getiren Çebi, verim çağında olmayanların da verime başlaması ile birlikte kiraz üretiminde önemli artışlar olacağını kaydetti.

Selendi'de düzenlenen 13. Pınarlar Köyü Geleneksel Kiraz Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Selendi Kaymakamlığı ve Pınarlar Köyü Muhtarlığı tarafından düzenlenen festival, Şehit Savcı Ethem Ekim İlköğretim Okulu bahçesinde yapıldı. Burada konuşan İl Müdürü Çebi, devletin uygun tarım politikalarıyla son yıllarda Selendi’de tarım ve hayvancılıkta ciddi bir değişim ve gelişim yaptığını söyledi. Bu değişimlerle tek yıllık hububat ekiminden ziyade sertifikalı fidan desteklemeleri, Özel İdare Müdürlüğü’nün fidan dağıtımları ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı projeleriyle çiftçilerin daha kârlı olan meyveciliğe yönlendirildiğini bildirdi. Tarım alet ve ekipmanları alımında da yüzde 50 hibe desteklemesi yapıldığını aktaran Hasan Çebi, “Bugün Pınarlar ve diğer köylerde üretilen kirazın yüzde 80'i ihraç edilmektedir." dedi.

Manisa Valisi Abdurrahman Savaş ise Pınarlar'ın, yetiştirdiği kaliteli ürünlerle bölgeye örnek olduğunu belirterek, “Sizler iyi bir üretici nasıl olunur, nasıl kaliteli ürün yetiştirilir mesajını, yetiştirdiğiniz ürünü burada sergilemekle veriyorsunuz. Kamu kurumları olarak bize düşen görev de size yardımcı olmaktır.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından kiraz yarışması yapıldı. Köyün 110 üreticisinden 49’unun katıldığı yarışmada beş kişilik jüri, en iyi kirazı seçmekte zorlandı. Renk, tane iriliği, tat, hastalık ve zararlılar bakımından yapılan değerlendirme sonucunda "0900 Ziraat" çeşidiyle Yusuf Kayırmaz birinci, Veli Kayırmaz ikinci, Ramazan Sönmez üçüncü oldu. Dereceye giren üreticiler, sertifikalarını ve altın ödüllerini protokol üyelerinin elinden aldı. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
02.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Selendi'de kiraz ağacı sayısı
Link: Selendi'de kiraz ağacı sayısı 25 binden 600 bine çıktı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız