Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


İş dünyası mezbahane için harekete geçiyor
 
İzmirli işadamları bir yandan mevcut tesislerin Et ve Süt Kurumu tarafından işletilmesini önerdi, diğer yandan da yeni bir mezbahane yapmak için kolları sıvadı

Nüfusu 5 milyona yaklaşan İzmir merkezde bir tane bile mezbahane olmamasına tepki gösteren ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin harekete geçmesini isteyen kasapların isyanı ses getirdi. Bıçağın kemiğe dayandığını belirten kasaplar, kent merkezinde mezbahane bulunamazsa hayvan kesiminin sokak aralarına ineceği, et fiyatlarının hızla artacağı uyarısında bulundu. Büyükşehir Belediyesi'nden konuyla ilgili bir açıklama gelmezken İzmir iş dünyası da bir yandan mevcut tesislerin Et ve Süt Kurumu tarafından işletilmesini önerdi, diğer yandan da yeni bir mezbahane yapmak için kolları sıvadı.

"Özel girişim olmalı"
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, kasaplar ve özel girişimcilerle görüşüp, yeni tesis kurmak için çalışmalara başlayacaklarını açıkladı. Demirtaş, İzmir'de mezbahane sorununun çok önemli olduğunu belirterek, özel sektör girişimi olarak bir tesis kurmak için harekete geçtiklerini söyledi. Tansaş tesislerinin kapanması ile şehrin bir anda mezbahanesiz kaldığını belirten Demirtaş, "Bu durumu değerlendirip bir çalışma yaptık. Ancak İTO üyeleri mezbahacılık hizmetini verirken, odalar olarak mezbaha kurmak doğru olur mu, kendi üyelerimizle rekabete girer miyiz' diye düşünüyoruz. Şimdi Migros İTOB OSB'de et işleme tesisini hizmete soktu. Tüm Türkiye'nin işlenmiş eti İzmir'den gidecek. Bu kapsamda bu yatırımı odalar mı özel bir girişim mi yapmalı? Kasaplar Odası ile en kısa sürede görüşeceğiz" dedi.

"Et borsası kurulsun"
Buca'da Hazine arazisi üzerinde bulunan ve şimdi kapanan tesisin dünya standartlarında olmadığını, devletle iş yapmanın da çok zor olduğunu belirten Demirtaş, "Orayı işletmek yerine yeni bir yerde mezbahane kurmak daha doğru olacak" diye konuştu.
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Güleç, mevcut tesisi şu anki yapısıyla çalıştırmanın güç göründüğünü, yeni bir tesis için plan yaptıklarını söyledi. Güleç, "Biz de bir tesis yapmayı planlıyoruz. Mevut tesisin şu anki yapısıyla çalıştırılması güç görünüyor. Ancak bakanlık bu olaya el atarsa tesis Et ve Süt Kurumu bünyesinde çalıştırılabilir. Borsa ile beraber fizibilite yapacağız. Bu tesis bir senede faaliyete geçer. Mutlaka merkezde olmalı. Öte yandan İzmir merkezde et halinin olmaması da sorunu içinden çıkılamaz hale geliyor. Mutlaka bir et hali ve borsası da kurulmalı" dedi.
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Arman ise, İzmir'in mezbahane sorununun bugünden yarına çözülemeyeceğini belirterek, "Yenisinin kurulması bir yıl demek. Bu yatırımı yapmak ne kadar rantabl olur? Hazır bir tesis varken bu tesisi çalıştırma bir seçenek olabilir. Et ve Süt Kurumu'nun Ege'de bir tesisi yok. Yeni yasa ile piyasa yapıcılığı yetkisi bu kuruma verildi. Ama bir tesisi olmazsa Ege'de piyasayı nasıl belirleyecekler? Biz kara zarara bakmadan bu işin yapılmasını talep ediyoruz. Bu iş kamu hizmeti olarak görülmeli. Hem borsayı hem mezbahaneyi çalıştırmak gerekiyor. Kısa vadeli çözüme ihtiyaç var" dedi.

Kestelli: Et ve Süt Kurumu sıcak bakıyor
İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Tansaş Et Entegre Tesisleri'nin atıl kalmasıyla ortaya çıkacak problemleri öngörüp, gerekli aksiyonların alınması için önemli çaba gösterdiklerini belirtti. Kestelli, "Yaptırdığımız fizibilite çalışmalarında en makul yöntemin, tesislerin Et ve Süt Kurumu'na devredilmesi ve kamu yönetiminde görevine devam etmesi olduğu ortaya çıktı. Et ve Süt Kurumu, yaptığımız yazışmalarda Hazine'ye ait bu tesisleri devralıp çalıştırmaya talip olduğunu beyan etti. İzmir Ticaret Borsası olarak biz, Tarım Bakanı Mehdi Eker'in bir an önce konuyu inisiyatifine alıp olumlu neticelendirmesini rica ediyoruz. Bu mağduriyetin en hızlı ve makul çözümü, Et ve Süt Kurumu'nu bu konuda bir an önce devreye sokmaktır. Eğer bu iş kotarılamıyorsa belediye devreye girerek, kısa vadede kompakt bir kesimhane açmalı ve bu sorunu gidermelidir" dedi.

"Bahaneyle faiz yükseltiyorlar"
İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, önce Gezi Parkı protestoları, ardından da ABD Merkez Bankası'nın kararlarının yarattığı küresel dalgalanmalar nedeniyle, piyasalarda çok ciddi bir durgunluk yaşandığını belirtti. Demirtaş, "Üyelerimizden bankaların, uyguladığı rotatif kredi faizlerini yükselttikleri ve geçmişte bugüne göre çok yüksek faizli olan kredilerini kapatmak istediklerinde yüksek ceza ödedikleri şikayetini alıyoruz. Son günlerdeki olumsuz ekonomik gelişmelerin faturasını bankalar üyelerimize çıkarmasın" diye konuştu.
Demirtaş, bankaların ödeme güçlüğüne düşen işletmelerden vadesinde faizlerini ödeyemeyenlere ek süre vermesini ve 6111 sayılı yasa ile sağlanan yeniden yapılandırmada borçlarını ödeyemeyenler için de yeni bir uygulama yapılmasını istedi. Demirtaş, "Zaruri olanlar dışındaki tüm harcamalar kesildi. Özellikle perakende, giyim, yiyecek, inşaat gibi sektörlerde cirolar çok düştü. Bu durgunluk dalga dalga tüm sektörlere yayıldı. Diğer yandan döviz ve faizlerdeki yükselme zamları başlattı" diye konuştu. Güven ve istikrar ortamının sağlanmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Bankalar ekonomideki dalgalanma ve olumsuzluğun faturasını üyelerimize çıkarmamalı, faiz oranlarını yükseltmemeli" diye konuştu.

"Ek süre verilmeli"
Demirtaş, 2 yıl önce yapılan ve Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırılması olan "6111 sayılı kanun ile borçların yeniden yapılandırılması"nda sona gelindiğini söyledi. Demirtaş, şöyle konuştu: "Son taksit ödeme tarihi Mart 2014. Son ekonomik dalgalanma ve piyasadaki durgunluk ile pek çok üyemiz ödeme yapamayacak ve 6111 bozulmuş olacak. 6111'de sıkışan üyelerimiz için bir yeniden yapılandırmaya ihtiyaç var. Bankalar aracılığı ile üyelerimizin borçları 5 yıla yayılabilir."
Demirtaş, piyasadaki durgunluğun iş dünyasına başka bir yansımasının da işletmelerin kredi ödemelerinde yaşandığını belirterek, "Pek çok üyemiz piyasadan alacaklarını tahsil edemediği için kullandıkları rotatif kredinin 30 Haziran tarihli devre faizini ödeyemedi. Bu üyelerimiz için bankaların ek süre vermesini bekliyoruz" dedi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
02.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: İş dünyası mezbahane için harekete geçiyor
Link: İş dünyası mezbahane için harekete geçiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız