Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Domates ‘hal’den anladı, fiyat inişte

Domateste önemli üretim merkezlerinden biri olan Kumluca’da halde fiyat 1.5 TL’den dün 1 TL’ye geriledi.


Üretici ve komisyoncular önümüzdeki haftadan itibaren tarla ve sera domatesinin bollaşacağını İstanbul ve diğer büyük şehirlerde fiyatların 7 TL’den hızla 1 TL’ye kadar düşeceğini söylüyor.Son günlerde hem yeni ürünün gecikmesi hem de tuta adı verilen kelebek nedeniyle verim düşüşü yaşayan domates 7 TL’ye ulaşan fiyatlarla dikkat çekiyor.

Ancak tüketiciyi rahatlatacak haber Kumluca’dan geldi. Sera ürünü üretiminde Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri olan Kumluca’da yeni ürün domatesin hale gelmeye başlaması halde fiyatı 1.5 liradan 1 liraya kadar düşürdü. Önümüzdeki hafta tarla domatesinin de piyasaya girmesiyle Kumluca ve Antalya hallerinde fiyatın daha da gerilemesi bekleniyor. Buna parelel İstanbul’da da domates fiyatlarının 7 TL’den hızla aşağıya inmesi bekleniyor. Haziran ayında İstanbul’da domatesin kilosu yaklaşık 1 TL düzeyindeydi. Tarla ve sera domatesinin piyasada bollaşmasıyla fiyatların bu seviyenin de altına düşebileceği iddia ediliyor.

FİYATLAR DÜŞECEK

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, Manisa ve Aydın gibi iç kesimlerde ‘tuta’ hastalığının yaşandığını, İstanbul’da ‘tuta’ hastalığının olmadığını söyledi. Yaklaşan Ramazan ayı ve sezonun bitmesi nedeniyle domates fiyatlarının arttığını belirten Kayhan, “ Tarla domatesi yok denecek kadar az. Haftaya tarla ürünlerinin piyasaya girmesiyle azda olsa fiyatlarda bir düşüş bekliyoruz” diye konuştu.

PAZARDA 4 LİRA

Kumluca mevkiinde sera üretimi yapan Ramazan Hoyrazlı fiyatlardaki suni yükselişin nedeninin özelikle Akdeniz’in Bölgesinin tamamynda yaşanan ‘tuta’ hastalığı olduğunu söyledi. Hastalıkta ilaçla müdahalenin çözüm olmadığını, bakterinin sıcakta ürediğini belirten Hoyrazlı, “Tarla ürünlerinin piyasaya geç girmesinden dolayı oluşan ‘ara boşluk’ dönemi fiyatlarda artış yarattı. Halde sıkıntı yok. Kumluca Halinde bugün 1.5 TL olan domates, İstanbul’un semt pazarlarında 4TL’ye kadar çıkıyor. Bir haftaya kadar tarla ürünlerinin piyasaya girmesiyle domates fiyatları normal seviyelere inecek” dedi.

İHRACAT ARTIŞI VURDU

İzmir Pazarcılar Odası Esnafı Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Erişen ise AA’ya yaptığı açıklamada domateste fiyat artışının 15-20 gün önce başladığını, pazarlarda 2,5 ile 5,5 lira arasında değişen fiyattan satıldığını söyledi.
 
Haziran ayı başında pazarlarda 1 lira olan domatesin şu anda 2,5 liraya, 3 lira civarında olanın ise 5,5 liraya yükseldiğini belirten Erişen, “Tarla ürünü çıkıncaya kadar domatesteki sıkıntı devam edecek. Tarla domatesi 15-20 Temmuz gibi ancak çıkar. Ramazanın ilk haftasında domateste sıkıntı daha da artabilir” şeklinde konuştu.
 
Döviz kurundaki yükselişle birlikte domates ihracatının da arttığını ifade eden Hamdi Erişen, şu anda iç piyasaya ihracata gitmeyen ürünlerin geldiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Dövizin artması ihracatı tetikledi. İhracatçının talebi üreticide fiyatları yükseltti. Daha önce serada 50 kuruş - 1 lira arasında olan domates şu anda yüzde 100 zamlı çıkıyor. En kaliteli domates ihracata gidiyor, daha düşük ürün iç piyasaya veriliyor.”

 
Tuta ile 2-3 yıl önce 10 TL görüldü

TÜRKİYE’nin önemli topraksız sera üreticilerinden Agrobay Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şentürk Tuta” denilen bir kelebeğin tehdit ettiğine dikkati çekti. Bu böceğin yaklaşık 4 yıl önce Yunanistan’dan Türkiye’ye giriş yaptığını vurgulayan Şentürk, Denizli ve Aydın yörelerinde domates ekili alanlarına büyük zarar vermeye başladığını dile getirerek, “Tuta denilen bu kelebek bazı bölgelerde tarlalara büyük zararlar vermeye başladı. 2-3 yıl önce dolates 10 liraya çıkmıştı sebebi tutaydı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu zararlıya karşı ciddi bir mücadele başlatması gerekiyor” diye konuştu.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
02.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Domates ‘hal’den anladı, fiyat inişte
Link: Domates ‘hal’den anladı, fiyat inişte




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız