Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
EXPO 2016 Konseyi Toplantısı 


'Şakayık', EXPO 2016’nın sembol çiçeği seçildi
 
 
 ANTALYA - Antalya’da yapılacak olan EXPO 2016’nın sembol çiçeği belirlendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 4 çiçek arasından ‘şakayık’ diğer adıyla ‘yaban gülü'nün seçildiğini söyledi.

EXPO Konseyi Toplantısı, Antalya’da bir otelde 54 EXPO konsey üyesi ve Bakan Mehdi Eker’in de katılımı ile yapıldı. Toplantıda EXPO tarihi ile ilgili sunum yapıldı. Daha sonra konuşma yapan Bakan Eker, EXPO 2016’nın sembol çiçeğini açıkladı. Antalya’nın da sembolü olabilecek bir çiçeği seçmeye çalıştıklarını ifade eden Eker, “Endemik bir bitki olsun, kullanabilme özelliği olsun, bu bölge ile ilişkisi olsun, işlenebilme özelliği, gösterişi albenisi olsun, yetiştirilmesi, geliştirilmesi kolay olsun.” diyerek seçilen çiçekte aranan özellikleri saydı.

Önlerine 16 tür çiçeğin getirildiğini, bunlardan da 4’ünün arasından seçim yaptıklarını ifade eden Bakan Eker, “Biz bunlardan saydığımız şartları taşıdığına inandığımız çiçeği sembol çiçek olarak belirledik. Latince ismi, ‘Paeonia Turcica’ olan ve Anadolu'da farklı isimlerle yaban gülü ve şakayık diye bilinen bir çiçek sembol çiçeğimiz oldu. Bizim seçtiğimiz bu tür Antalya, Burdur ve Denizli illerinde yetişiyor.” dedi. Dünyadaki 11 bin endemik bitki türünden 4 bininin sadece Türkiye’de olduğunu vurgulayan Eker, Avrupa’da ise sadece 2 bin endemik türün bulunduğunu kaydetti. Çiçeğin insanın estetik ihtiyacını karşılayan temel bir unsur olduğunu dile getiren Eker, şakayık çiçeğinin ticari potansiyeli olan, en önemli tıbbi çiçeklerden biri olduğunu aktardı.

Bakan Eker, turizmcilerle yapacağı ortak akıl toplantısını hatırlatarak, turizmcilerin EXPO 2016’ya kadar olan 3 sezonu iyi değerlendirmesi gerektiğini ifade etti. Eker, bu 3 yıl içinde Antalya’ya gelen her turiste EXPO 2016’nın bir şekilde duyurulması ve unutmaması için turizmcilerin çaba göstermesi gerektiğini dile getirdi.

EXPO ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini söyleyen Eker, altyapı, ulaşım ve diğer konularda gerekenlerin yapılacağını açıkladı. EXPO’nun 160 yıllık tarihinde Türkiye’nin ilk defa bulunduğunu hatırlatan Eker, “Bütün gücümüzle Antalya’nın olan ama aslında tüm Türkiye’ye ait olan bu etkinliğin gerçekleşmesi için uğraşacağız. Bu bir parti projesi değil, bütün Türkiye’nin projesi. Biz bu hassasiyetle yaklaşıyoruz. Her türlü desteğe, öneriye ve katkıya açığız. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
07.07.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: EXPO 2016 Konseyi Toplantısı
Link: 'Şakayık', EXPO 2016’nın sembol çiçeği seçildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız