Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Zeytin ve zeytinyağı 


Zeytinyağında Kalite Ve Marka Arayışı Sürüyor

AYDIN (İHA) - Türkiye de zeytin ve zeytinyağı üretiminde ilk sırada yer alan Aydın’da yüksek kalitede standart ürün elde edilmesi, planlı hasat ve sıkım yönteminin tesis edilmesi ve Aydın'a özgü marka oluşturulması yönünde çalışmalar başlatıldı.
 
Aydın İl Genel Meclis Başkanı Hayri Güleç, yaptığı açıklamada, İl genelinde 151 bin 936 hektar zeytinlik alanın olduğunu ve 24 bin ailenin zeytin üretimi ile uğraştığını söyledi. Aydın'da 156 adet zeytinyağı sıkım tesisi, 44 adet dolum tesisi, 62 adet de sofralık zeytin tesisi bulunduğunu belirten Güleç, İl Genel Meclisi Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonun hazırladığı zeytin ve zeytinyağı raporunun İl Genel Meclisi'nde kabul edildiğini belirterek, zeytinyağının elde edilmesinden itibaren depolamada dikkat edilecek hususlar, zeytinyağı üretiminde kalite kayıplarına neden olan başlıca faktörler ve zeytinyağında toplam kalite anlayışının sağlanmasını içeren geniş bir rapor hazırlandığını ve sunulan rapor ile zeytinyağında Aydın'a özgü marka oluşturmak istendiğini ifade etti.
 
Türkiye’de verilere göre, zeytin üretiminin Ege bölgesi yüzde 55'ini, Marmara bölgesi yüzde 27'sini, Akdeniz bölgesi yüzde 14'ünü ve diğer bölgelerde de yüzde 4'nü oluşturduğunu belirten Güleç, Aydın ili ağaç sayısı, zeytin ve zeytinyağı üretiminde Ege bölgesinde ilk sırada yer alırken toplam ağaç varlığının yüzde 20'si ve toplam Zeytin üretiminin de yaklaşık yüzde 25’i Aydın ilinden sağlandığını belirtti. Zeytinyağı üretiminde kalite kayıplarına neden olan üretim, hasat ve depolama hatalarına da değinen Güleç, "İlimiz genelinde yüksek kalitede standart ürün elde edilmesi planlı hasat ve planlı sıkım yönteminin tesis edilmesi ile mümkün olacaktır. Bu yönde de çalışmalar başlatıldı.
 
Zeytinyağı konusunda seferberlik boyutunda bir çalışma yapılıp, radikal önlemler alınarak, üretim aşamasında üreticilerin bilgilendirilmesi için çalışmalar yapılıp planlı hasat ve planlı sıkım sistemi oluşturularak, atılan gübreden, yapılan zirai mücadelelerden başlayarak ürün toplama, sıkma ve depolama aşamaları denetlenerek standartlara uygun yağ elde edilmeye özen gösterilerek, üreticinin bu yöndeki sıkıntıları giderilmeye çalışılacak. Üretilen yağların uygun koşullarda stoklanabilmesi için lisanslı depoculuk şartlarına uygun tesislerin kurulması yönde de çalışmalar sürüyor. Amaç, pazarlamada dökme yağ satışına yasak getirilerek, Aydın'a özgü marka oluşturmaktır. İl Genel Meclisi Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonumuza İhracatçılar Birliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ticaret Borsası ve ziraat odaları da bu yönde katkı sağlıyor'' diye konuştu.

Ekleme Tarihi
08.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Zeytinyağında Kalite Ve Marka Arayışı
Link: Zeytinyağında Kalite Ve Marka Arayışı Sürüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız