Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


SODES ile ipekböcekçiliği yeni istihdam kapısı oldu

Tütüne getirilen kotanın ardından alternatif ürünlere yönelen Batman'ın Sason ilçesinde yatırımlara her gün bir yenisi ekleniyor.


2012 yılında hayata geçirilen Sason’da İpekböcekçiliğini Geliştirme Pprojesi ile ilçede yeni ve oldukça kazançlı bir sektör doğuyor. Dut ağaçlarının yıllardır gereğince değerlendirilemediği Sason'da, İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Karşıyaka Mahallesi'ne kurulan İpekböceği besleme evi ilk meyvelerini verdi. İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Kudbeddin Tekin, projenin amacına çok hızlı bir şekilde ulaştığını ifade ederek, sektörün ileride daha çok kişiye iş imkanı sağlayacağını belirtti.

Bu tarz merkezlerin ilçede hızla yaygınlaşmasını beklediklerini söyleyen Tekin, önceki yıllarda ahırlarda yapılan yetiştiricilik sonucunda her bir kutudan 20 kilogram yaş koza elde edilirken, modern besleme evi sayesinde bu rakamın 32 kiloya ulaştığını belirtti.

Besleme evinde 22 kutu böcek beslenirken 700 kilogram koza elde edildiğini kaydeden Tekin, genelde 40 günlük bir yetiştiricilik periyodu bulunan ipekböcekçiliği yetiştiriciliğinin, arazisi kıt olan çiftçiler ve özellikle bayanlar için önemli bir istihdam olanağı sağladığını ifade etti.

Tekin, "SODES Projeleri kapsamında gençlerin eğitimine destek verilirken, kültür ve spor etkinlikleri ve merkezleri ile de sosyal hayat canlandırılıyor. Bir diğer yatırım alanı olan istihdam projeleri de ilçenin kanayan yaralarını sarma yolunda önemli çıktılar sağlıyor." dedi.  (CİHAN)

Ekleme Tarihi
09.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: SODES ile ipekböcekçiliği
Link: SODES ile ipekböcekçiliği yeni istihdam kapısı oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız