Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Bit 


Turunçgil Bahçelerinde Unlu Bite Karşı Biyolojik Mücadele Başlatıldı

AYDIN (İHA) - Aydın’da yürütülen 'Turunçgil Bahçelerinde Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi' projesi kapsamında turunçgil bahçelerinde ‘Unlu Bit’ hastalığına karşı biyolojik mücadele başlatıldı.
 
Aydın’da çalışmalarına devam edilen 'Turunçgil Bahçelerinde Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY)’ projesi içinde yer alan Söke ilçesinde unlu bit zararlısı ile bulaşık 5 bahçedeki 244 dekar greyfurt ve 26 dekar portakaldan oluşan toplam 270 dekarlık turunçgil sahasında biyolojik mücadele çalışması yapıldı. Turunçgil EKÜY İl Sorumluları Dr. Nevin Başğınar, Ziraat Mühendisi Adnan Çaçamer ile Söke İlçe Sorumlusu Ziraat Mühendisleri Hale Özdil, Gülsüm Adam, Burcu Gizem Göncü, Hatice Gacar’da yapılan salımlara eşlik etti.
 
Turunçgil EKÜY İl Dr. Nevin Başpınar, üreticilere yapılan biyolojik mücadelenin öneminden ve yapılan salımlarda nelere dikkat edileceği konusunda bilgiler verdi. Geçen yıllarda yine Söke ilçesinde uygulanan ve başarılı olan biyolojik mücadeleye üreticilerin ilgisinin bu yılda memnun edici boyutta olduğuna dikkat çeken Başpınar, “Bu mücadelede unlu bit zararlısıyla bulaşık bahçelere insektaryumda üretilmiş olan yararlı predatör böcek Cryptolamus montruzieri (Col.Coccinallidae) ile parazitoid arıcık olan Leptomastix dactilopinin salımı yapılmıştır.Yaklaşık 10 bin 820 ağaca yapılan uygulamada108 bin 200, adet Cryptolamus montruzieri ile108 bin 200 adet Leptomastix dactilopi salımı yapılmıştır. Biyolojik mücadele yapan üreticilerimiz Bakanlığımızın Biyolojik Mücadele desteğinden yararlanacaklardır. Biyolojik Mücadele bilindiği gibi tarımda zararlı böceklerin ve hastalıkların mücadelesinde doğal düşmanların kullanılmasıdır. Biyolojik mücadelede kullanılan doğal düşmanlar 3 grup altında sınıflandırılabilir. Avcı böcekler, avları ile doğrudan beslenirler. Parazitoitler yani yumurtalarını zararlı böcekler içine bırakan küçük arıcıklar ve mikro organizmalardır. Özellikle zararlı böceklerin bir tarım alanındaki yoğunluğunun ekonomik zarar seviyesi altında tutulabilmesi için faydalı böceklerin kullanılması en yaygın olarak bilinen biyolojik mücadele şeklidir. Biyolojik mücadele sayesinde doğal dengenin korunması sağlanmış olurken, çevre ve insan sağlığı da ilaçların olumsuz etkilerinden korunmuş olmaktadır. Biyolojik mücadele, entegre mücadelenin programları içinde yer alan mücadele yöntemlerinden birisidir. Dolayısıyla biyolojik mücadele uygulamalarını etkilemeyecek şekilde, kültürel mücadele, mekanik mücadele ve kimyasal mücadele gibi diğer mücadele uygulamalarıyla birlikte kullanılabilmektedir” dedi.

Ekleme Tarihi
09.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Turunçgil Bahçelerinde Unlu Bite Karşı Biyolojik Mücadele
Link: Turunçgil Bahçelerinde Unlu Bite Karşı Biyolojik Mücadele Başlatıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız