Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Buğday 


Buğdayını Gece Biçen Çiftçi Karlı Çıktı

Edirne Ziraat Odası Başkanı Yorulmaz: "Gece biçilen buğdayda daha fazla saman çıkıyor, saman balyalarını satan çiftçiler hem buğdaydan hem de samandan kar yapıyor"


Cengiz Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne Merkez ve köylerinde yaklaşık 400 bin dönümlük alana ekilen buğdayda hasat zamanının tamamlanmak üzere olduğunu, ekinini gece biçen çiftçilerin samandan daha fazla kar ettiklerini belirtti.

Edirne'de buğday hasat döneminin başlaması ile birlikte besicilerin saman balyası temin etmeye başladığını ifade eden Yorulmaz, "Türkiye'de geçen yıl sap konusunda sıkıntı olduğu için saman balyasının tane fiyatı 16 liraya kadar yükselmişti. Ben bu sene saman balyası sıkıntısı yaşanacağını düşünmüyorum. Geçen yıl saman sıkıntısı yaşayan hayvan yetiştiricileri, bu yıl aynı sıkıntıya düşmemek için şimdiden saman stoku yapmaya başladı" dedi.

Yorulmaz, tarladaki ürünün verimine göre ortalama bir dönüm tarladan 8-10 arası saman balyasının çıktığı Edirne'de, samanın tanesinin 3 ila 4 liradan satıcı bulduğunu belirtti.

-Buğdayı gece biçen çiftçi karlı çıktı

Yorulmaz, bu sene buğdayını geçe biçen çiftçilerin, gündüz biçen çiftçilere göre saman balyası bakımından daha fazla verim aldığını anlattı.

Havaların çok sıcak olması nedeniyle gündüz biçilen ekinin sapında kırılma olduğunu, bu nedenle fazla saman balyası yapılamadığını anlatan Yorulmaz, "Buğday hasat döneminin başlaması ile birlikte saman balyası da bağlanmaya başladı" dedi.

-"Çiğ düşünce biçilen tarlada daha fazla sap çıkıyor"

Çiftçi Recep Yalçınkaya ise hem hayvancılık hem de çiftçilikle uğraştığını, bu sene büyükbaş hayvanlara daha fazla yem çıksın diye buğdayını gece biçtirdiğini belirtti.

1 dönüm tarladan 6 ila 10 arası balya alındığını ifade eden Yalçınkaya, "Bu tarladaki ürünün cinsine ve bakımına göre değişiyor. Genelde bizler gece çiğ düştükten sonra buğdaylarımızı biçeriz. Gündüz saplar kuru olduğu için makine girince kırılıyorlar. Gece çiğ düştükten sonra saplar ıslandığı için daha uzun ve kırılmadan çıkıyor. Böylelikle çiftçilerimiz hem buğdaydan kar ediyor hem de saman balyasından kar ediyor. Edirne'de saman balyasının fiyatı 4 ila 6 lira arasında değişiyor" dedi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
09.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Buğdayını Gece Biçen Çiftçi Karlı Çıktı
Link: Buğdayını Gece Biçen Çiftçi Karlı Çıktı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız