Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Patetes soğan 


35 derece sıcakta oruçlu ağızla patates ve soğan topluyorlar

Bolluk ve bereket ayı Ramazan'da kimileri yıllık izin kullanıp gün boyu dinlenirken, kimileri de kavurucu sıcaklarda patates, soğan topluyor. Bursa’da, sıcak havada günlük 35 lira yevmiye için soğan ve patates toplayan kadın işçiler, "Allah sabrını veriyor." diyerek hallerinden şikayet etmiyor. Bazı işçiler de bırakacak yerleri olmadığı için çocuklarını da soğan tarlasına getiriyor.


Seher vakti kalkıp sahur yapan işçiler, ardından aile ekonomilerine katkı koymak amacıyla tarlanın yolunu tutuyor. Patates toplamak için Niğde’den gelen 27 yaşındaki Dilber Sakarya, sıcak havaya rağmen oruçlu olduğunu söylüyor. Dilber Sakarya, "35 derece sıcakta patates topluyoruz ama oruçluyuz. Zorlanmıyoruz, çok şükür, Allah sabrını veriyor. Günlük 40 lira yevmiye alıyoruz. Sahur vakti yollara düşüp çalışmaya başlıyoruz. Sekiz saat çalışıyoruz.” dedi.

Patates işçilerinden 32 yaşındaki Gülden Dündar ise “Oruç tutuyoruz, zorlanmıyoruz. Sahur vaktinden itibaren çalışıyoruz, günde sekiz saat sıcakta patates topluyoruz. İri patatesleri ayrı, ufakları ayrı topluyoruz." diye konuştu.
 
                                    
 
 
HEM ŞARKI SÖYLÜYOR HEM SOĞAN TOPLUYORLAR

Çeşitli illerden ve çevre ilçelerden Bursa’ya gelen soğan işçileri, çocuklarıyla birlikte aile boyu çalışıyor. Doldurdukları çuval başına yevmiye alan işçilerin günlüğü ortalama 35 lira. Yanık sesiyle soğan tarlasını inleten 37 yaşındaki soğan işçisi Yaşar Dal isimli kadın, 2 çocuğu ve eşiyle birlikte çalışmaya İstanbul'dan gelenlerden. Dertli bir şarkı söyleyen Dal, şunları kaydetti: "Hava sıcak ama ekmek parası için çalışıyoruz. Ne yapalım? İş yok, güç yok, haftada iki kez geliyoruz, söküyoruz, kesiyoruz iki gün sonra topluyoruz. 30-35 lira yevmiye alıyoruz. Ramazan zorluyor, mecburuz, gelmeden de olmuyor. Dertli olduğum için yanık şarkılar söylüyorum. Gurbetten geldik, ne yapalım?"

Henüz iki buçuk yaşındaki kızı Defne ile birlikte soğan tarlasına gelen işçilerden Sevinç Taylan, çocuğunu bırakacak yer bulamamaktan yakınıyor. Taylan, "Çocuğa kaynanam ve kayınpederim bakmadığı için mecburen tarlaya getirdim. Biz de fabrikalarda çalışmak istiyoruz. Düzenli bir iş istiyoruz." dedi. 
 
 
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
11.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: 35 derece sıcak, oruç, patates, soğan
Link: 35 derece sıcakta oruçlu ağızla patates ve soğan topluyorlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız