Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Tuta Absoluta 


"Tuta Absoluta" Zararlısı, Foçalı Çiftçileri Endişelendiriyor

İZMİR (İHA) - Foça yöresinde salçalık ve sofralık çeşitlerin yetiştiriciliği açısından önemli bir yere sahip olan domates ürünlerindeki 'tuta absoluta' zararlısı belirtileri, üreticileri endişelendiriyor.
Son yıllarda Türkiye'nin muhtelif bölgelerinde de yeni yeni görülen ve yetiştiricilikte domates ürününde ciddi verim kayıplarına neden olan tuta absoluta zararlısı, domates üreticilerine ciddi zarar verdiği gibi, halde fiyatların da yükselmesine neden olarak, tüketicilerin de aile ekonomisine adeta darbe vuruyor.
 
Halk arasında 'domates güvesi' olarak bilinen ve domates üreticilerinin korkulu rüyası haline gelen 'tuta'nın Güney Afrika'dan dünyaya yayıldığı rivayet edilen bir böcek türü olduğunu belirten Foça Ziraat Odası Başkanı Ercan Yüksektepe, şunları kaydetti:
"Son yıllarda ülkemizin çeşitli bölgelerinde yetiştirilen domates ürünlerimizde yaygınlaşan tuta, bu yıl ilk defa ilçemiz Foça'da da kendini gösterdi. Ülkemiz tarımını tehdit eden bu illet, domates üreticilerine büyük zararlar veriyor. Ziraat Odası olarak üyelerimizin durumu bize bildirmesiyle birlikte sorunu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerine bildirdik. Uzmanlar tarafından gerekli incelemenin yapılmasının ardından hemen mücadele çalışmalarına başlayacağız. Ancak benim kişisel korkum, son yıllarda domates ürünlerimize zarar veren bu böceğin ilerleyen yıllarda daha başka ürünlerimize de musallat olup ülkemiz tarımına çok daha ciddi zararlar verebilme ihtimalidir. Bugün pazarda satılan domatesin kilo fiyatı yüksekse bunun nedeni Ramazan ayında olmamız değil, tuta absoluta böceğidir."
 
Domateste tuta zararlısının ürüne verdiği zararın hiçbir şekilde insan sağlığına herhangi bir zararı olmadığına dikkat çeken Yüksektepe, şöyle devam etti:

"Çiftçilerimiz kendi aralarında tuta zararlısını hastalık olarak tanımlayınca halkımız doğal olarak bu tanımdan dolayı 'acaba domateste insan sağlığına yönelik bir problem mi var?' düşüncesiyle haklı olarak endişeleniyor. Çiftçimizin hastalık olarak tanımladığı tuta zararlısı sadece ürünün kendisine zarar veren bir sorundur. Bu da ürünün rekoltesini düşürmektedir."

Tarımın bir diğer büyük düşmanının da çevre kirliliği olduğunu ifade eden Yüksektepe, "Foça yöremizde tarıma yönelik faaliyette bulunan çiftçilerin en ciddi sorunlarından bir tanesi de komşu ilçemiz Aliağa'da bulunan ağır sanayi fabrikalarından yükselen ve zaman zaman kuzey rüzgarlarının etkisiyle yöremize yağan asit yağmurlarıdır. Bu noktada; yöremizi tehdit eden söz konusu kirliliğin, bölgemiz tarımına oldukça ciddi zararlar verdiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Ekleme Tarihi
12.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Tuta Absoluta, Domates, İzmir Foça
Link: 'Tuta Absoluta' Zararlısı, Foçalı Çiftçileri Endişelendiriyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız